“Wisła 1047 tajemnic” Marek Kamiński /Przepis na Maczankę po krakowsku

Wisła 1047 tajemnic 

„Przewodnik po Wiśle ? Po co mi on skoro nawet  nie pływam kajakiem”. I tu czeka na was niespodzianka, ponieważ w tym przewodniku znajdziecie ogromną ilość szlaków takich jak np. rowerowy, pieszy, kamperowy czy dla fotografów ! Znajdziemy tu również opisy przyrody jakiej możemy się spodziewać na opisywanej trasie, czy samą historię szlaku.Kolejną zaletą „Wisły 1047 tajemnic” oprócz jej wszechstronności jest sam jej wygląd, bo trzeba przyznać, że robi wrażenie już od pierwszej chwili. W środku wszystko rozmieszczone jest bardzo czytelnie, szczegółowo opisane, i tu mówię z ręką na sercu – aż chce się wyruszyć w podróż ! Należy jeszcze wspomnieć, że kupując przewodnik wspieracie Fundację Marka Kamińskiego, która pomaga chorym dzieciom i młodzieży. Obszerna i na pewno warta posiadania pozycja. Krótko mówiąc – 408 stron wiedzy o Wiśle

Anna To


Świetna książka opowiadająca o najdłuższej i największej rzece naszego kraju -Wiśle. Przewodnik dla wszystkich – niedzielnych wczasowiczów, zapalonych rowerzystów i kajakarzy -zarówno tych ekstremalnych do których należy M. Kamiński jak i tych bardziej rekreacyjnych. Przewodnik jest tak skonstruowany ,że każdy mieszkaniec Polski może z niego skorzystać bowiem opisne są w  nim trasy wycieczek na całej długości 1047 km Wisły. Mało tego podzielone są one na szlaki kajakowe, żeglarskie, rowerowe, piesze, szlaki dla fotografów 🙂  i szlaki gastronomiczne . Jak dla mnie przewodnik idealny . Zawiera wszystko to co powinien wiedzieć ktoś kto chce poznać i zafascynować się naszą rodzimą Wisłą. Bo przecież nie trzeba wyjeżdżać w dalekie kraje by przeżyć przygodę rodem z Amazonii. Nasza Wisła też bywa egzotyczna 🙂  Wystarczy zaopatrzyć się w tę książkę i ruszyć na wakacje. Polecam

Wisła 1047 tajemnic i przepis na maczankę po krakowsku   

Szlak gastronomiczny to jest to co mnie w książce urzekło 🙂 Przepisy też są, więc jest po prostu idealnie. Wybrałam dla Was „Maczankę po krakowsku” bo jak pisze autor „lista powodów, dla których warto spędzić czas w grodzie Kraka, jest długa. Jednym z nich jest znakomita kuchnia, niezliczona liczba kulinarnych lokali umiejscowionych w zabytkowych wnętrzach, ogródkach renesansowych kamienic, autentycznych kilkusetletnich piwnicach.” Tylko tu posilić się można maczanką po krakowsku, a ten soczysty kawał mięsa podany w bułce polanej treściwym sosem to poważny przodek hamburgera” 🙂

  Maczanka po krakowsku

Przepis na Maczankę po krakowsku

Składniki:
  • 0,5 kg schabu
  • 0,5 l rosołu
  • 4-6 bułek
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 cebule, ziele angielskie
  • Kminek
  • 1 łyżka mąki
      

Mięso, dobrze rozbite, obtoczyć w mące i obsmażyc na gorącym tłuszczu, dodać cebule, przyprawy, podlać rosołem,  dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Pod koniec wrzucić rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku. Zagęścić rozprowadzając odrobinę sosu mąką i wodą :sos powinien być gęsty. Ułożyć mięso na połowie  bułki, przykrywając druga połową i obficie polewają sosem.

 

Smacznego

Anna Tamto

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *