Kurkuma to roślina ostatnio bardzo modna 🙂 Zarówno jako roślina doniczkowa jak i jako przyprawa. Korzeń kurkumy, z którego powstaje proszek zwany kurkumą zawiera kurkuminę – związek, któremu przypisuje się dobroczynne działanie. Czy słusznie ?
Już sama nazwa superfood nadaje kurkumie status zdrowego 🙂
Spróbuję jednak przedstawić kilka faktów związanych z właściwościami kurkumy a Wy sami uznacie czy warto spróbować jej jako dodatku do codziennych potraw.
- Kurkuma charakteryzuje się wieloma cechami prozdrowotnymi, a badania nad właściwościami przyprawy są wciąż w toku. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami.
Większość badań poświęconych jest właśnie temu związkowi. To jemu właśnie przypisuje się działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne . Jest wiele danych w literaturze pokazujących, że kurkumina jest skuteczna na różnych etapach nowotworzenia. Zarówno zapobiega powstawaniu, jak i przerzutom nowotworowym. Badania kliniczne na ten temat są cały czas w trakcie.
Kurkumina działa na
- poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- hamuje produkcję związków odpowiedzialnych za podtrzymanie stanu zapalnego,
- poprawia homeostazę organizmu,
- ale przede wszystkim chroni przed nowotworami (hamuje podział komórek nowotworowych, wywołuje ich śmierć, jak i zapobiega angiogenezie, czyli tworzeniu nowych naczyń krwionośnych, co jest nieodłącznym elementem przerzutów )
Jak myślicie czy to możliwe ?
Wszystko to co do tej pory napisałam potwierdza dr Anna Bielak-Żmijewska z Pracowni Molekularnych Podstaw Starzenia Instytutu Biologii Molekularnej PAN im. M. Nenckiego w Warszawie ( wywiad z 2015 roku) , która zajmuje się w Polsce badaniem kurkumy.
Kurkumina wydaje się być przydatna w chorobach o podłożu zapalnym-przekonuje Pani doktor, a tak naprawdę wszystkie choroby wieku podeszłego, jak i samo starzenie są związane z podwyższonym stanem zapalnym.
Jak widać kurkumina wydaje się być związkiem o bardzo szerokim dobroczynnym działaniu na organizm. Kurkuma ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu, pomagające usuwać toksyny z organizmu, usuwające z niego śluz i wysuszające ( polecana przy katarze i kaszlu). Zarówno chroni jak i może łagodzić skutki pewnych chorób, a z racji braku skutków ubocznych spożywanie jej, jako suplementu diety może być bardzo pożyteczne.
Skąd w ogóle badania nad kurkuminą zawartą w kurkumie ?
Kurkuma była znana przez joginów i lekarzy Ajurwedy od czasów starożytnych, to oni cenili ją najbardziej ze względu na jej wyjątkowe właściwości lecznicze.
Przez wiele lat ludzie używali kurkumy jako barwnika ( uwaga kurkuma bardzo barwi 😉 na żółto, dlatego polecam używać rękawiczek w czasie jej obróbki ).
Kurkuma w niewielkich ilościach ma smak neutralny. Nie należy z nią przesadzać bo może nadać potrawie smak gorzki i cierpki. Lekarze Ajurwedy nauczają by kurkuma optymalnie uwolniła swoje właściwości zdrowotne, najlepiej jest poddać ją procesowi gotowania z wodą, przez co najmniej 8 minut. W posiłku (potrawie, napoju) należy ją również połączyć z tłuszczem roślinnym lub masłem klarowanym. Niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych o kurkumę, należy spożywać piperinę ( zawartą w czarnym pieprzu), która zwiększa wchłaniania kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent.
Istnieją również badania przeciwne 🙂 🙂 Tak , tak …Grupa naukowców z University of Minnesota w Minneapolis, University of Illinois w Chicago i Brigham and Women’s Hospital w Bostonie opublikowała pracę na temat chemicznych właściwości kurkuminy i mechanizmów, które sprawiają, że w wielu badaniach naukowych daje fałszywe nadzieje na korzystne działanie terapeutyczne. Więcej naukowych dowodów znajdziecie tu https://www.rmf24.pl/nauka/news-kurkuma-nie-leczy-tylko-udaje,nId,2336743
Czyli moim zdaniem, jeśli kurkumę będziemy spożywać z umiarem, dodając do potraw i używając jako naturalny suplement diety to nie spowoduje ona żadnych skutków ubocznych a na pewno przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia i zapobiegnie w rezultacie wielu chorobom…bo jak wiemy profilaktyka jest najważniejsza.


Idealnym rozwiązanie jest przygotowanie pasty z kurkumy. Można ją przechowywać w szklanym pojemniku, w lodówce ok 2 tygodni.
Składniki:
- 2- 3 łyżki kurkumy w proszku
- 1/2 szklanki wody (lub więcej)
- 2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę oraz pieprz. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Gotowanie musi trwać co najmniej 7-8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, trzeba dodać wody, jeśli natomiast jest zbyt rzadka należy dodać więcej kurkumy. Cały czas mieszamy tak by pasta się nie przypaliła.
Do czego używać tej pasty ? Do zup, rosołu, sosów, ryżu, curry. Do jogurtu, koktajli i owsianki. W małych ilościach pasta ta nie zmieni radykalnie smaku potrawy. Można również z użyciem tej pasty przygotować złote mleko.
Złote mleko to nic innego jak kompozycja mleka, miodu, pasty z kurkumy i masła klarowanego. Jest bardzo zdrowe. Działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjne. Po dodaniu imbiru ma działanie rozgrzewające i jest antidotum na przeziębienia czy wychłodzenie organizmu.
Składniki:
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy (możesz również użyć kurkumy w proszku)
- 1 szklanka mleka (roślinne lub kozie)
- 1/2 – 1 łyżka masła klarowanego lub oleju migdałowego (olej kokosowy ma działanie wychładzające)
- jasny miód do smaku
- dodatkowo ½ szklanki wody
Ja do przyrządzenia złotego mleka używam mleka roślinnego ( sojowego, ryżowego lub migdałowego). Mieszamy wszystkie składniki, możemy podgrzać ale nie można go gotować. Według własnych preferencji można dodać imbir i gałkę muszkatołową.
Anna Tamto
źródło przepisów :
agnieszkamaciag.pl
zobaczcie również :
Chcialabym podzielic sie moimi doswiadczeniami na temat kurkumy i jej dzialania przeciwzapalnego.Ponad dwa miesiace mialam problem z nerwobolem w placach, pomagaly jedynie maści rozgrewające jednak na chwile i znów musiałam smarować dobra jest thermolka extra lepsza od voltaren kupiłam w Konopnej Farmacji w Poznaniu znajdziecie ich napewno w internecie . Nie bralam pod uwage zadnych tabletek przeciwzapalnych. Zaczelam szukac w internecie sposobow na poradzenie sobie z problemem i znalazlam przepis na zloty napoj na bazie kurkumy. Przygotowalam paste, ktora przechowuje sie w lodowce i trzy razy dziennie przygotowywalam sobie napoj. Juz po mniej wiecej 24 godzinach zauwazylam ze uporczywy bol ustepuje momentami, a po 3 tygodniach intensywnej kuracji jestem wolna od uciazliwego bolu. tutaj przepis https://konopiafarmacja.wordpress.com/2018/10/04/odpornosc-nie-daj-sie-grypie-czas-na-cannabinoid/W tym czasie staralam sie dodatkowo wzmocnic dzialanie pijac rumianek i uzywajac imbiru. Mozna podejsc sceptycznie do naturalnych kuracji ale nie zaszkodzi od tego zaczac. Polecam.