

Raport specjalny
Możecie się ze mnie śmiać, ale do kupienia książki potrzebuje jakby to nazwać hmm.. motywacji. Czegoś co spowoduje, że po prostu muszę ją mieć. Chodząc miedzy regałami w księgarni szukam właśnie „tego czegoś” 🙂 .
Biorąc z półki „Raport specjalny” czułam jakbym dotykała swego rodzaju dziennika, osobistych zapisków z niebezpiecznych podróży. Nie otwierając jej już wiedziałam, że będzie pełna tajemniczych historii…Krótko mówiąc nie mogłam się doczekać kiedy się w nią wgryzę!
„Raport specjalny” to książka inna niż wszystkie jakie czytałam, bez konkretnego autora, z historiami publikowanymi wcześniej na łamach w “Travelera”. Wszystkie te opowieści są niesamowite, a niejednokrotnie poruszające i zmuszające do refleksji nad losem bohaterów. W książce tej, nie słowa osób piszących artykuły mają do nas dotrzeć, ale historia sama w sobie. W tym przypadku to się sprawdziło.
Te wszystkie historie wryły mi się w pamięć. Utkwiły tam i nie mogłam o nich zapomnieć .To jest właśnie urok tej książki. Raport o którym się myśli .
Anna To


Lubię czytać podróżnicze czasopisma. “Traveler” i “National geographic” często zalegają na naszych kanapach, fotelach i półkach. Tym chętniej “połknęłam” “Raport specjalny “. Zbiór niesamowitych historii ludzi pełnych hartu ducha i pasji. Gotowych do przekraczania własnych możliwości. Najbardziej ujęła mnie historia Kingi Choszcz -młodej, wesołej, wrażliwej dziewczyny, która miała cel-spełniać swoje marzenia. Niestety ta historia nie ma happy endu. Kinga zmarła w Afryce na malarię mózgową. Wielki smutek.
Kinga przemierzała samotnie Afrykę i będąc gdzieś daleko w Liberii spotkała polskiego obserwatora ONZ. Ten poczęstował ją czymś, za czym tęskniła myśląc o Polsce -plackami ziemniaczanymi 🙂
Cała nasza rodzina uwielbia placki, więc ochoczo przestąpiłam do zrobienia ich na kolacje.
Przepis na placki ziemniaczane:
- 1kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajka,mąkę, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać, następnie smażyć na oleju na rozgrzanej patelni .Gotowe.
Smacznego
Anna Tamto
Dodaj komentarz