"Raport specjalny" "Raport specjalny"

Raport specjalny

Możecie się ze mnie śmiać, ale do kupienia książki potrzebuje jakby to nazwać  hmm.. motywacji. Czegoś co spowoduje, że po prostu muszę ją mieć. Chodząc miedzy regałami w księgarni szukam właśnie „tego czegoś” 🙂 .

Biorąc z półki  „Raport specjalny” czułam jakbym dotykała swego rodzaju dziennika, osobistych zapisków z niebezpiecznych podróży. Nie otwierając jej już wiedziałam, że będzie pełna tajemniczych historii…Krótko mówiąc nie mogłam się doczekać kiedy się w nią wgryzę!

„Raport specjalny” to książka inna niż wszystkie jakie czytałam, bez konkretnego autora, z  historiami publikowanymi wcześniej na łamach w “Travelera”.  Wszystkie te opowieści są niesamowite, a niejednokrotnie poruszające i zmuszające do refleksji nad losem bohaterów. W książce tej,  nie słowa osób piszących artykuły mają do nas dotrzeć, ale historia sama w sobie. W tym przypadku to się sprawdziło.

Te wszystkie historie wryły mi się w pamięć. Utkwiły tam i nie mogłam o nich zapomnieć .To jest właśnie urok tej książki. Raport o którym się myśli .

Anna To


Przepis na placki ziemniaczane Przepis na placki ziemniaczane

Lubię czytać podróżnicze czasopisma. “Traveler” i “National geographic” często zalegają na naszych kanapach, fotelach i półkach. Tym chętniej “połknęłam” “Raport specjalny “. Zbiór niesamowitych historii ludzi pełnych hartu ducha i pasji. Gotowych do przekraczania własnych możliwości. Najbardziej ujęła mnie historia Kingi Choszcz -młodej, wesołej, wrażliwej dziewczyny, która miała cel-spełniać swoje marzenia. Niestety ta historia nie ma happy endu. Kinga zmarła w Afryce na malarię mózgową. Wielki smutek.

Kinga przemierzała samotnie Afrykę i będąc gdzieś daleko w Liberii spotkała polskiego obserwatora ONZ. Ten poczęstował ją czymś, za czym tęskniła myśląc o Polsce -plackami ziemniaczanymi 🙂

Cała nasza rodzina uwielbia placki, więc ochoczo przestąpiłam do zrobienia ich na kolacje.

Przepis na placki ziemniaczane:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajka,mąkę, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać,  następnie smażyć na oleju na rozgrzanej patelni .Gotowe.

Smacznego

Anna Tamto

 

Pinterest

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *