Boże Narodzenie w całej Europie obchodzone jest bardzo tradycyjnie i rodzinnie. Dwa lata temu zaczęłam świąteczny cykl o bożonarodzeniowych słodkościach z różnych części Europy.
Bo jak świat długi i szeroki tak i zwyczaje, i tradycje świąteczne różne i odmienne. Pomyślałam więc, że tradycją stać się może coroczne pokazywanie jak “inni” przygotowują się do świąt i co jest dla poszczególnych narodów kulinarną tradycją i jednocześnie emocjonalnym sygnałem … “nadchodzą święta”
Cykl zaczął się zestawieniem niemieckich lebkuchen i hiszpańskich polvorones. W zaszłym roku na blogu zagościły vánoční cukroví i węgierskie szaloncukor . Polecam przeczytać wszystkie wpisy. Dadzą one obraz tego, że cała Europa uwielbia świętować Boże Narodzenie …każdy naród jednak ma swoje zwyczaje i słodkości, bez których tych świąt sobie nie wyobraża.
Dziś Finlandia i Włochy 🙂 Czyli fińskie joulutorttu vel włoskie ciasto panpepato.
Joulutorttu czy panpepato ?
Podobno śmiało można powiedzieć, że bez joulutorttu …no i bez pierniczków …nie ma w Finlandii świąt. Joulutorttu to ciasteczka przygotowywane z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, oprószone cukrem pudrem.
Niezwykle łatwe i bardzo smaczne. Tradycyjny kształt ciastek to gwiazda, ale bardzo łatwo możemy wyczarować inne kształty. Ja oczywiście zachęcam Was do zrobienia własnego ciasta zgodnie z przepisem z tego postu http://annatoannatamto.pl/moj-paryz-moja-milosc-przepis-na-croissant-au-beurre/


Ale jeśli użyjecie ciasta gotowego to przepis stanie się po prostu banalny 😉
Składniki :
- 500 g ciasta francuskiego ( płat ciasta francuskiego )
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
Zrobić ciasto francuskie lub rozmrozić płat gotowego ciasta. Pokroić w kwadraty. Naciąć kwadraty według wybranego wzoru, dodać po łyżeczce powideł śliwkowych i odpowiednio zawinąć. U mnie dominującym kształtem była gwiazda. Powidła kładłam na wierzch ciastek. Piekłam w temperaturze 225 stopni przez 10-15 minut.
Prawda, że piękne 🙂 ?
Panpepato natomiast to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi.
Dodatkowo smak podkręcony jest przez czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki. Panpepato, czyli ‘pieprzny chleb’ jest poniekąd odpowiednikiem naszego polskiego piernika. Połączenie pieprzu z słodkim ciastem daje zaskakujące wrażenie. Jak dla mnie super.
Składniki :
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść kandyzowanej pomarańczy, imbiru oraz fig
- 100 g migdałów
- 150 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 owoc kardamonu
- 1 goździk
- 150 ml wody
- czekolada na polewę
Przyprawy czyli goździk i kardamon rozdrabniam w moździerzu. Mieszam suche składniki. A do tego dodaję wodę i wszystko miksuje . Formuję kulę. Lekko ją spłaszczam i wkładam do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 50 minut. Czas pieczenia najlepiej sprawdzić, wbijając patyczek. Po wystudzeniu polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie, kroję ostrym nożem.


Smacznego
Które ze świątecznych słodkości tym razem wygrywają ranking ?
Joulutorttu czy panpepato ? Finlandia czy Włochy ?
A… i nie muszę Was chyba zachęcać do zrobienia własnoręcznych świątecznych prezencików 😉 Wszystkie przepisy idealnie się do tego nadają.
Anna Tamto
grudzień 2018
Zobaczcie również :
Niemieckie lebkuchen czy hiszpańskie polvorones czyli pojedynek bożonarodzeniowych ciastek 😉
Dodaj komentarz