Boże Narodzenie w całej Europie obchodzone jest bardzo tradycyjnie i rodzinnie. Dwa lata temu zaczęłam świąteczny cykl o bożonarodzeniowych słodkościach z różnych części Europy.

Joulutorttu czy panpepato ?

Joulutorttu czy panpepato ?

Bo jak świat długi i szeroki tak i zwyczaje, i tradycje świąteczne różne i odmienne. Pomyślałam więc, że tradycją stać się może coroczne pokazywanie jak “inni” przygotowują się do świąt i co jest dla poszczególnych narodów kulinarną tradycją i jednocześnie emocjonalnym sygnałem … “nadchodzą święta” 🙂

Cykl zaczął się zestawieniem  niemieckich lebkuchen i hiszpańskich polvorones. W zaszłym roku na blogu zagościły vánoční cukroví i węgierskie szaloncukor . Polecam przeczytać wszystkie wpisy. Dadzą one obraz tego, że cała Europa uwielbia świętować Boże Narodzenie …każdy naród jednak ma swoje zwyczaje i słodkości, bez których tych świąt sobie nie wyobraża.

Dziś Finlandia i Włochy 🙂 Czyli fińskie joulutorttu vel włoskie ciasto panpepato.

Joulutorttu czy panpepato  ?

Podobno śmiało można powiedzieć, że bez joulutorttu …no i bez pierniczków …nie ma w Finlandii świąt. Joulutorttu to ciasteczka przygotowywane z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, oprószone cukrem pudrem.

Niezwykle łatwe  i bardzo smaczne. Tradycyjny kształt ciastek to gwiazda, ale bardzo łatwo możemy wyczarować inne kształty. Ja oczywiście zachęcam Was do zrobienia własnego ciasta zgodnie z przepisem z tego postu http://annatoannatamto.pl/moj-paryz-moja-milosc-przepis-na-croissant-au-beurre/

Joulutorttu  Joulutorttu

Ale jeśli użyjecie ciasta gotowego to przepis stanie się po prostu banalny 😉

Składniki :

  • 500 g ciasta francuskiego ( płat ciasta francuskiego )
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania

Zrobić ciasto francuskie lub rozmrozić płat gotowego ciasta. Pokroić w kwadraty. Naciąć kwadraty według wybranego wzoru, dodać po łyżeczce powideł śliwkowych i odpowiednio zawinąć. U mnie dominującym kształtem była gwiazda. Powidła kładłam na wierzch ciastek. Piekłam w temperaturze 225 stopni przez 10-15 minut.

Prawda, że piękne 🙂 ?

Panpepato natomiast to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi.

Dodatkowo smak podkręcony jest przez czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki. Panpepato, czyli ‘pieprzny chleb’ jest poniekąd odpowiednikiem  naszego polskiego piernika. Połączenie pieprzu z słodkim ciastem daje zaskakujące wrażenie. Jak dla mnie super.

 Panpepato

Panpepato

Składniki :

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść kandyzowanej pomarańczy, imbiru oraz fig
  • 100 g migdałów
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 owoc kardamonu
  • 1 goździk
  • 150 ml wody
  • czekolada na polewę

Przyprawy czyli goździk i kardamon rozdrabniam w moździerzu. Mieszam suche składniki. A do tego dodaję wodę i wszystko miksuje . Formuję kulę. Lekko ją spłaszczam i wkładam do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 50 minut. Czas pieczenia najlepiej sprawdzić, wbijając patyczek. Po wystudzeniu polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie,  kroję ostrym nożem.

 Panpepato  Panpepato

Smacznego

Które ze świątecznych słodkości tym razem wygrywają ranking ?

Joulutorttu czy panpepato ? Finlandia czy Włochy ?

A… i nie muszę Was chyba zachęcać do zrobienia własnoręcznych świątecznych prezencików 😉 Wszystkie przepisy idealnie się do tego nadają.

Anna Tamto 

grudzień 2018

 

Zobaczcie również :

Niemieckie lebkuchen czy hiszpańskie polvorones czyli pojedynek bożonarodzeniowych ciastek 😉

Czeskie vánoční cukroví czy węgierskie szaloncukor czyli drugi pojedynek bożonarodzeniowych słodkości 🙂

 

 

 

 

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *