Nie ma się co oszukiwać, dieta roślinna zawładnęła już większością kuchni i coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców. To już nie tylko moda na vege-srege ;), eko i bio 🙂 To już nie ekstrawagancja i “hipsterstwo”, to po prostu zdrowa dieta.. i już.
Jak mus to mus…jedzmy hummus!
Dziś mam dla Was propozycję trzech past warzywnych. I celowo nie pisze trzech hummusów gdyż hummusem tak naprawdę jest tylko jedna z nich. Nie mniej jednak zwyczajowo pasty warzywne na bazie tahini zaczęliśmy nazywać hummusami.
Słowo hummus oznacza ciecierzycę, idąc więc tym tropem pasty z bobem lub dynią są już tylko wariacją na temat…
Hummus
dla jednych jest zwykłą pastą kojarzoną najczęściej z wielkomiejskimi barami vege dla innych źródłem kłótni a nawet wojny. Polacy mają dość duży temperament i wszystko co dobre raczej jest polskie 🙂 ale hummusowa wojna nawet jak dla nas to trochę przesada. Jednak tak się zdarzyło. Była wojna na hummusy !
Historia hummusu
Pochodzenie hummusu tak naprawdę nie jest znane. Wiele narodów twierdzi, że przepis na hummus pochodzi z ich kraju. Jednak konkretnego dowodu nie przedstawiają.
Turcy, Grecy, Syryjczycy, Palestyńczycy, Egipcjanie i Izraelczycy … wszyscy twierdzą, że prosta recepta na zmieszanie ziaren ciecierzycy, pasty z ziaren sezamu i oleju to ich dzieło.
Jak podają źródła dotyczące bicia rekordów Guinnessa “…między Libanem i Izraelem panuje “wojna” o to, kto ma większe prawa do przygotowywania hummusu według tradycyjnej receptury. Izrael jest jednym z największych eksporterów hummusu do krajów na całym świecie. Oskarżany jest jednak przez Liban o przywłaszczenie sobie nazwy własnej produktu. Libańczycy w 2008 roku próbowali nawet zastrzec sobie prawa do korzystania z nazwy hummus, jednak ostatecznie ich plan nie powiódł się”
Tak rozpoczęła się hummusowa wojna na rekordy i :
“Pierwszy hummusowy rekord Guinnessa na największą porcję hummusu został ustanowiony przez Liban w 2009 roku. Przyrządzono wówczas 2 tony smakołyku. Już w styczniu 2010 roku, Izraelczycy pobili dotychczasowy rekord, przyrządzając porcję hummusu ważącą 4090 kilogramów, czyli ponad 4 tony. Libańczycy nie mogli sobie pozwolić, aby zostać w tyle za Izraelem i dlatego 8 maja 2010 roku w Al-Fanar niedaleko Bejrutu, ponownie pobili rekord Guinnessa na największą porcję hummusu.
Tym razem postawili poprzeczkę bardzo wysoko. Przyrządzona przez trzystu Libańskich kucharzy z Al-Kafaat University, porcja hummusu ważyła aż 10,452 kg, czyli ponad 10 ton! Liczba kilogramów przygotowanego przysmaku nawiązuje symbolicznie do całkowitej powierzchni Libanu wyrażonej w metrach kwadratowych. Na czele grupy kucharzy stanął szef kuchni – Ramzi Choueiri.
Do przygotowania rekordowej porcji hummusu zużyto aż 8 ton ciecierzycy, 2 tony pasty tahini, 2 tony soku z cytryny oraz 70 kg oliwy z oliwek.”
Jest to oficjalny rekord Guinnessa w tej kategorii 🙂
Do podania rekordowego hummusu użyto największego, ceramicznego talerza o średnicy 7,17 metrów i wadze 4320 kg.
To nie są więc żarty ponieważ hummus naprawdę ma znaczenie 😉
Dziś więc przepis na hummusy w jesiennej odsłonie : klasyczny, z bobu i z dyni. Wszystkie trzy wersje są pyszne, zdrowe … na szczęście nie rekordowe 😉
Zaczynamy :
Przepis na klasyczny hummus :
- słoik ciecierzycy ( lub puszka 400 g)
- łyżeczka soku z cytryny.
- mały ząbek czosnku.
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól i pieprz.
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
- Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
- W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin.
- Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Przepis na hummus z bobu :
1. 600 g wody
2. 1 ½ łyżeczki soli
3. 1 puszka bobu ok 400 g
4 .2 ząbki czosnku
5. 10 łyżek oleju z pestek winogron
6. sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
7. 5 łyżek pasty tahini
- Odsączony bób umieścić w pojemniku malaksera lub blendera. Dodać wodę i zmiksować na pastę.
- W międzyczasie dodawać resztę składników: sok z cytryny, sól, pastę tahini, olej.
- W razie potrzeby dodać wodę by uzyskać odpowiednia konsystencję.
Przepis na hummus z dyni :
1.1/2 kg dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
2. 50 ml oleju z pestek winogron, plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
3. ½ łyżeczki soli
4. ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
5. gałązki rozmarynu
6. 1 ząbek czosnku
7. 10 liści mięty
8. 1 łyżeczka pasty tahini
9. sok z cytryny
10. 1 – 2 szczypty ostrej papryki
11. olej lniany do polania
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Dynię ułożyć na blasze, obficie skropić olejem, posypać solą i pieprzem, ułożyć gałązki rozmarynu.
- Piec 30 min (200°C), wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min.
- Upieczona dynię umieścić w pojemniku malaksera lub blendera. Dodać czosnek, miętę, sól i pieprz. Zmiksować
- W międzyczasie dodawać olej, pastę tahini, sok z cytryny i paprykę.
Smacznego


Zachęciłam Was ?
źródła: biurorekordow.pl
Anna Tamto
Dodam również, że wszystkie składniki użyte w przepisach są bardzo zdrowe, zachęcam do przeczytania innych postów na ten temat :
Dodaj komentarz