Duchy Dżungli

Opowieść o Yanomami, ostatnich wolnych Indianach Amazonii.

Yanomami- lub jeśli wolicie Duchy dżungli. Plemię indiańskie Ameryki Południowej, zamieszkujące Brazylię i Wenezuelę. Żyjące z dala od wszystkich, w głębi deszczowego lasu. Janusz Kasza w swojej książce daje nam szanse na zrozumienie tych ludzi oraz bliższe poznanie jednego z najmniej znanych nam plemion.

„Z zapartym tchem czytałem pod kołdrą przygody zdobywców himalajskich szczytów i samotnych żeglarzy, wyznaczających nowe szlaki na bezkresach oceanów.”

Ja miałam podobnie z książką napisaną przez autora tych słów ! 😀  Czytałam ją z zapartym tchem od samego początku, aż do ostatniego akapitu.

Choć być może właśnie ten początek był dla niektórych nieco nudny (uwierzcie mi słyszałam takie opinie ! 😉 ). Mam tu na myśli zakupy i same przygotowania do wyprawy. Dla mnie to właśnie jest plusem we wszystkich tego typu książkach,  „budowanie napięcia”, ciągłe oczekiwanie na spotkanie Yanomami, a „po drodze” poznawanie tamtejszej roślinności, panującego klimatu i niesamowitych gatunków najróżniejszych owadów.

Jest to książka pełna informacji o plemieniu które do lat 60. XX w. praktycznie nie spotkało się z białymi ludźmi i prawdopodobnie o potomkach pierwszych mieszkańców Ameryki Południowej.

Co mogę wam jeszcze napisać ? Polecam przeczytać książkę o duchach dżungli, o tak odległym dla nas świecie.

Anna To

Przepis na chleb

  

 

Kilkoro podróżników wybrało się na fascynującą wyprawę wgłąb Amazońskiej Dżungli. Sylwek -dziennikarz “Rzeczpospolitej”, Ewa- świetna fotografka, znana i wspomniana przez nas Beata Pawlikowska, oraz autor książki Janusz Kasza -podróżnik, entymolog. Wszyscy mają jeden cel spotkać- plemię ostatnich wolnych Indian Amazonii – Yanomami . Książka wspaniała. Czytałam zafascynowana, aż tu nagle rozdział dla mnie 🙂 .”Marzenia kulinarne” 🙂 . O czym marzymy daleko od domu …?
Okazuje się, że marzenie jest prozaiczne …marzymy o chlebie.”
Przepis na chleb:
Ja jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do pieczenia chleba. Uważam, że wynalazek ten jest bardzo pomocny w uzyskaniu super efektu: ciepłego, świeżego, smacznego i zdrowego chleba.
Dziś upiekłam, lub jak kto woli maszyna upiekła pyszny chleb pszenno-żytni z mieszanki “Chleb polski -Góralski ciemny”
  •  300 ml wody
  • 500g “Mieszanki Chleb Góralski ciemny”
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • 50 ml oliwy z oliwek
Wszystko umieszczamy w maszynie w kolejności : najpierw woda, potem mąka i reszta składników.
Ja piekłam chleb nastawiając program Basic.
Rano śniadanie smakowało nieprzeciętnie.
Nie raz w podróży marzyłam własnie o takim chlebku 🙂 !
Anna Tamto

Written by Ania Grendzińska

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *