„Cztery strony smaku czyli cały świat na widelcu”

To już kolejna książka z tej serii czyli : kolejne potrawy, kolejne opowieści, kolejne przygody. Ponownie wielu autorów ale wciąż tyle samo pasji w przekazywaniu nam obrazów i smaków ;).

Każda z nich zabiera nas w zupełnie inny świat. Dosłownie ! – dzięki niej można wręcz poczuć zapach i smak potraw. Dzięki barwnym opowieściom często doprowadzi was do śmiechu ale i dreszczu przerażenia 😀

Co mam wam jeszcze pisać ? Zapraszam was na wspaniałą podróż z 38 daniami wliczonymi w cenę 😉 .

Anna To

  

     Przepis na żeberka z grilla w sosie BBQ

       

Dla kogoś kto lubi jeść, gotować i celebrować posiłki to lektura idealna 🙂 W jednej książce zebranych zostało trzydzieści osiem opowieści kulinarnych. Znani podróżnicy, pisarze i krytycy kulinarni opisują swoje przygody z gotowaniem lub celebrowaniem jedzenia  “Raj okazał się piekłem”  🙂 Bo jak wybrać z 38 historii  potrawę  do przedstawienia na blogu ….? Po odrzuceniu pieczonego nietoperza zostało 37 i dalej problem 🙂 Wybrałam coś na tzw czasie czyli na ostatni moment pięknej pogody “żeberka z grilla” 🙂

Doug Mack pisarz mieszkający w Minneapolis wyrusza wraz ze swoim ojcem w sentymentalną podróż w poszukiwaniu idealnych grillowanych żeberek 🙂 Jest to podróż kulinarna, która zainspirowała mnie do zrobienia
Żeberek z grilla w sosie BBQ

Przepis:

Sos BBQ

-300 ml przecieru pomidorowego

– 4 łyżki pikantnego ketchupu,

– 4 łyżki soku z jabłek,

– 1 łyżka soku z cytryny,

– 1 łyżeczka ostrej musztardy

– 1 łyżeczka sosu Worcestershire.

– sól, pieprz i papryka słodka do smaku

-2 łyżki miodu

Wlać do miski  300 ml przecieru, dodać resztę składników, wymieszać dobrze i schować miskę owiniętą w folię aluminiową  na kilka godzin do lodówki. Gotowe

Żeberka umyć, pokroić i zagotować.Podgotowane żeberka  zanurzyć w sosie BBQ .Zostawić na całą noc w lodówce. Następnego dnia o dowolnej porze rozpalić grilla i upiec ..Smacznego

Ja do żeberek podałam kompot ze śliwek, ziemiaczki i pomidory z mozarellą oraz idąc za radą autora jako zastawę służyły mi papierowe tacki.

Anna Tamto

 

 

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *