Jeśli ktoś myśli, że w dobie wiadomości internetowych czytanie przewodnika to nuda i strata czasu to jest w błędzie 🙂
Zrób to w Warszawie! Alternatywny przewodnik
łamie wszelkie stereotypy dotyczące przewodników. W tej książce nie pachnie nudą, ta książka to nowoczesne podejście do zwiedzania. Do wiedzy, do miasta.
Na każdej stronie przewodnika “Zrób to w Warszawie!” znaleźć można ciekawe atrakcje turystyczne, interesujące lokale gastronomiczne i wyjątkowe miejsca do podziwiania klimatu Warszawy.
Bo to miasto żyje i ta książka to udowadnia. Bo to miasto ma klimat i ten przewodnik to pokazuje.
Były takie czasy, kiedy zazdrościliśmy Pradze, Berlinowi czy Kopenhadze hipsterskiego, alternatywnego życia turystycznego, że Warszawa była ciągle gdzieś w tyle, ciągle goniła europejskie stolice.
Przyszedł w końcu czas, że naprawdę nie mamy się czego wstydzić. Moim zdaniem to już centrum Europy a “Zrób to w Warszawie! Alternatywny przewodnik” jest tego dowodem. Oby więcej tak nowoczesnych książek!
A teraz do rzeczy !
“Zrób to w Warszawie! Alternatywny przewodnik” to prawie 300 stron atrakcji.
Bowiem od pierwszej strony , na której zapoznajemy się z symbolami Warszawy, aż po ostatnią stronę, gdzie autorzy radzą jak zachować dobre wspomnienia z wizyty w stolicy, jesteśmy prowadzeni po nieoczywistych i oczywistych atrakcjach stolicy.
I tak autorzy polecają np :
- by zrelaksować się w miejskim senatorium
- by odkryć skarby prawobrzeżnej Warszawy
- by po kluczyć po Muranowie
- by zobaczyć wzorcową architekturę socrealistyczną
- by popłynąć tramwajem wodnym
- by zobaczyć koszyk w miejscu jarmarku
- by zaprojektować swoje buty
- by przysiąść na ławeczce z Agnieszką Osiecką
- by wytropić dobry street art
- by policzyć klatki schodowe w najdłuższym bloku na ul.Kijowskiej
- by zobaczyć jajo na ścianie
I tak przez cały, bardzo ciekawy przewodnik… gdyż z kartki na kartkę, coraz bardziej nabieramy ochoty na wycieczki. Sama skorzystam z niejednej propozycji zawartej w tym alternatywnym przewodniku.
Dużą wartością książki są również przedstawione w niej sylwetki twórczych warszawiaków. Pod symbolem #ludziewarszawy postacie związane z tym miastem opowiadają o tym jak oni spędzają czas w naszej metropolii.
Wielki plus za dwujęzyczność tego przewodnika. Dzięki temu każdy obcokrajowiec może doświadczyć naprawdę wspaniałej przygody. Pomysłowość, kreatywność, świetne rady i nieoczywiste symbole- to nieoceniony atut tej pozycji.
Gdzie zjeść ? Czego się napić ?
Bardzo proszę ! Przewodnik pokieruje, przewodnik pomoże 🙂
Bo Warszawa to stolica wege ! Naprawdę ilość knajp wegańskich imponuje. Przewodnik także poleca lekkie i zdrowe jedzenie, podpowie gdzie warto zjeść, co kupić i gdzie się napić.
Świetna okładka i rewelacyjne wydanie dopełnia całość. Pasuje do stylu i konwencji książki.
Trzema słowami : polecam, polecam, polecam.
I taką mam idee fiks jeśli chodzi o Warszawę, że gdy nie macie pomysłu na spędzenie Świąt Bożenarodzenia lub Sylwestra, to na siłę nie wymyślajcie wyjazdów w góry, wycieczek nad morze, do hoteli czy spa 🙂
Zostańcie w Warszawie lub przyjedźcie do Warszawy ! Weźcie do ręki ten przewodnik i … do dzieła. Naprawdę warto -zróbcie to w Warszawie ! Nie będziecie żałować 🙂
No i nie byłabym sobą gdybym nie zamieściła inspirującego przepisu. Dziś świąteczna sałatka wegańska. Tak by dopełnić klimatu przewodnika 🙂 Pyszna, aromatyczna, ze świątecznymi, suszonymi owocami 🙂 Zapraszam
Przepis na wegańską sałatkę :
Składniki :
- 2 sztuki awokado
- garść rukoli
- garść jarmużu ( oderwane liście bez twardych łodyżek )
- garść liści pietruszki
- 200 g suszonych pomidorów
- 1 świeża gruszka
- suszone owoce: 2 szt fig, 2 szt śliwek suszonych , garść rodzynek
- garść migdałów bez skórek
- cytryna
- oliwa z oliwek
- syrop klonowy 1 łyżeczka
- musztarda 1 łyżeczka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Awokado pokroić w kostkę, skropić cytryną gruszkę pokroić w kostkę, skropić cytryną. Sałatę, pietruszkę i liście jarmużu umyć, wysuszyć i ułożyć w misce. Następnie pokroić suszone owoce. Układać w misce na liściach awokado, gruszkę, owoce suszone i suszone pomidory. Posolić. Dodać pieprz. Zalać dressingiem przygotowanym z oliwy, musztardy, syropu klonowego, czosnku i cytryny. Posypać migdałami.
Smacznego




Anna Tamto
Dodaj komentarz