Olej lniany

Olej lniany powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego- niby nic nadzwyczajnego a jednak ten olej jest nadzwyczajny.

Zakwalifikowałabym go produktów Super Super Foods. Dlaczego ?

Super foods-olej lniany

Bo jest po prostu wyjątkowy ! Przede wszystkim olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które usuwają z organizmu nadmiar “złego cholesterolu”, a jednocześnie podnoszą poziom tzw. “dobrego choleterolu”. Wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca. Z tego względu olej ten jest zalecany w profilaktyce chorób układu krążenia.

Olej lniany zawiera lignany czyli naturalne związki chemiczne estrogenopodobne pochodzenia roślinnego. To ważna wiadomość dla wszystkich dbających o linię bowiem działają one podobnie do żeńskich hormonów – estrogenów, które są odpowiedzialne za ważne funkcje organizmu, między innymi: regulację gospodarki węglowodanowej, redukowanie masy mięśniowej czy zwiększenie formowania tkanki kostnej.

Spożycie oleju lnianego  przyspiesza metabolizm, ułatwia  przekształcanie tego co zjedliśmy w energię, zamiast w tłuszcz, oczyszcza wątrobę, pobudzając produkcję żółci rozkładającej tłuszcze a także korzystnie wpływa na trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Dodawanie oleju lnianego do jedzenia wpływa również na kondycję skóry. Jak się domyślacie -zbawiennie ! 🙂 Zawarte w nim kwasy Omega-3 , ujędrniają skórę, są barierą dla promieniowania UV a witamina E wpływa na poprawę bariery lipidowej skóry.  Zapobiega starzeniu się skóry i zabezpiecza organizm przed powstaniem stresu oksydacyjnego.

Olej lniany

Jak go jeść i przechowywać ?

To bardzo ważna informacja !

Złoty olej-olej lniany

Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno ! Nie należy go podgrzewać ani używać do smażenia, ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze. Pod żadnym pozorem nie można na nim smażyć, bowiem charakteryzuje się on niską temperaturą spalania i staje się wręcz szkodliwy. Zaleca się przyjmować około 2 – 3 łyżek dziennie. Najprościej  skorzystać z przepisów poniżej i dodawać go do rożnych potraw 🙂

 

Olej lniany ma żółtą barwę i intensywny zapach,nieco cierpki, migdałowy smak. Można stosować go jako dodatek do sałatek, zup, kasz .

Aby zachować jego zdrowotne właściwości należy przechowywać go w ciemnej butelce, chronić przed działaniem słonecznym i trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu olej lniany należy schować do lodówki i spożyć go w ciągu 1-2 miesięcy.

Nic dodać nic ująć – trzeba go po prostu jeść !

 

Przepis na domowy ajwar z olejem lnianym :

Przepis na domowy ajwar z olejem lnianym

Składniki na 2 słoiczki po ok. 200 ml:

  • 1 bakłażan
  • 4 średnie słodkie papryki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżka nasion czarnuszki
  • sól, czosnek

 

Bakłażana pokrój w grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek.  Piecz około 30 minut aż skórka papryki pociemnieje – zrobi się przypieczona.  Warzywa zblendować na gładką pastę warzywną doprawiamy odrobiną soli, czosnku, sproszkowanej papryki słodkiej i oleju lnianego. Tak przygotowaną pastę można trzymać w lodówce około 7 dni.

Przepis na sos chrzanowy z olejem lnianym :

Składniki na 2 słoiczki po ok.200 ml :

  • śmietana 18% 250 ml.
  •  utarty chrzan (najlepiej własnej roboty ) 100 ml
  • 2 łyżki majonezu
  • olej lniany do polania sosu

 

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy olejem lnianym. Podajemy jako dip do warzyw.

 

Przepis na sałatkę z grillowanym serem bałkańskim i olejem lnianym :

Przepis na sałatkę z grillowanym serem bałkańskim i olejem lnianym

Składniki :

  • pomidorki koktajlowe
  • sałata rzymska
  • ogórek
  • młoda cebula
  • siemię lniane

Składniki na sos :

  •  łyżki musztardy miodowej
  • 5 łyżek świeżo posiekanego koperku lub innych ziół np. bazyli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • szczypta soli i pieprzu
  • ser bałkański na grilla lub ser hallumi

Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidorki i ogórka kroimy. Ser smażymy na patelni grillowej. W salaterce układamy warstwowo: sałatę, ogórki, młodą cebulę, pomidorki i na końcu ser. Wszystko zalewamy sosem  ( wszystkie składniki sosu łączymy w jednej misce i mieszamy ).

Sos chrzanowy z olejem lnianym  Sałatka z olejem lnianym

Smacznego

Anna Tamto

Zobaczcie również :

Się je Siemię !

Woda kokosowa-energii ci doda !

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *