Zielone migdały, czyli po co światu Kurdowie

Zielone migdały, czyli po co światu Kurdowie

Świetna książka ! Autor zaszczepił we mnie ciekawość i chęć poznania życia Kurdów . Bo niby wszyscy słyszeliśmy, kto to są Kurdowie, ale tak naprawdę niewiele o tym narodzie wiemy.

Kurdowie zamieszkują Turcję, Iran, Irak, Iran i Syrię. Sporo państw prawda ? Jednak ma się wrażenie, że w żadnym z tych krajów Kurdowie nie są lubiani…i jeśli ufać ich narodowej mitologii zawsze mieli “pod górkę”

Są jednak bardzo lubiani przez autora, który z dużą dozą wyrozumiałości i sympatii traktuje odwiedzany region północnego Iraku. Czytając czuć, że kocha Kurdów miłością szczerą i jak na gościa przystało, źle o nich nie pisze 🙂

Po co światu Kurdowie ?

Po co światu Kurdowie ?

Region Kurdustanu czyli po prostu Kurdystan to autonomiczna jednostka administracyjna będąca federalnym podmiotem Iraku. Kurdystan leży na północy tego kraju i obejmuje jego trzy prowincje. Stolicą autonomii jest Irbil, zwany po kurdyjsku Hewlêr. Tyle wiedzy encyklopedycznej 🙂 Teraz przejdźmy do rzeczy…. czyli do życia w Kurdystanie.

“Będzie to kawałek o podróży sentymentalnej, odbytej w miejsca, które już kusiły nieznanym, lecz były jakoś oswojone, przepatrzone, przejrzane. Jedną i drugą podróż dzieli kilka lat, a te udowadniają, że życie jest jak patchwork pozszywany z drobnych kolorowych łatek; dajcie mi dość barwnych ścinków, mocną nitkę i szwaczkę, która to potrafi, a wyjdzie coś pięknego” 

Zielone migdały- Paweł Smoleński

Zielone migdały- Paweł Smoleński

Książka to zbiór luźnych reportaży dotyczących Kurdów. Kurdów, których islam był zawsze łagodny i miękki. Kobiety ubierają się tu zwiewnie, w lekkie, kolorowe tuniki, a obowiązek zakrycia włosów to nic innego jak lekka chustka lub czapeczka. Bo Kurdowie, nawet w chwilach bardzo trudnych nie dali sobie wcisnąć twardego islamu z rygorystycznymi zasadami i ciągłymi represjami. Bo Kurdystan to świeckie państwo z rozdzielną religią od państwa.

Podstawowym problemem Kurdystanu są dzisiaj ludzie, którym ich kraj tak wiele zawdzięcza, bohaterowie partyzanckiej walki, dawni konspirtorzy, którzy zmienili się w urzędników i zarządców. Stoi za nimi wspaniała historia walki i nikt im tego nie odbierze ale to przeszłość.

Kurdystan zdaniem autora potrzepuje konstruktywnej przyszłości. Kurdom nie pomogła wojna domowa, która  podzieliła kraj na zwolenników Barzaniego i Talabaniego. Im marzy się, by te dwie rodziny nie decydowały o całym narodzie.

Kurdowie

Kurdowie

Zszokowała mnie opisana w tej książce historia masakry w Halabaży.  Saddam Husajn nienawidził mniejszości kurdyjskiej tak bardzo, że w latach osiemdziesiątych dopuścił się ludobójstwa, którego skalę porównuje się dziś do zbrodni hitlerowskich.

Halabadża drażniła, była silnym gniazdem peszmergów. Na to miasto wydano wyrok. Wyrok brzmiał-zagazować !

“Kiedy ocaleni wyszli z ukrycia, zobaczyli trupy leżące pokotem, pokryte wymiocinami, krwią i z bąblami na skórze, martwych kierowców przewieszonych przez kierownice, niemowlęta przy piersiach zagazowanych matek (niektóre jeszcze żyły, jeśli matka przycisnęła je do ziemi), oślepionych ludzi biegających ulicami, ludzi szaleńczo się śmiejących, wymiotujących i plujących krwią, ale też takich, którzy, zdawało się, idą normalnie, lecz nagle padają na ziemię w przedśmiertnych konwulsjach.”

Książkę Pawła Smoleńskiego można czytać i czytać. Każdy rozdział jest ciekawy, każdy daje do myślenia i jednocześnie wzbogaca wiedzę o tym regionie. To pierwsza książka o Kurdach jaka wpadła mi w ręce. Mam nadzieję, że nie ostatnia. Dzięki niej mój apetyt na wiedzę o historii Kurdystanu znacznie się powiększył 🙂

Powiększył mi się też apetyt na baraninę i dziś właśnie inspiracją są baranie szaszłyki z chlebem pita i cebulą. No i oczywiście herbata, którą Kurdowie częstują chętnie i obficie. Jest tam przecież gorąco a na upał najlepsza jest gorąca, mocna herbata z miętą.

Przepis na baranie szaszłyki :

Baranie szaszłyki

Baranie szaszłyki

Składniki :

  • 600 g mięsa mielonego mięsa baraniego
  • 4 ząbki czosnku
  •  po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn suszony
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • pomidor
  • ryż

Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kulki. Nadziewać kulki na patyki od szaszłyków. Kłaść na rozgrzany grill. Podawać z chlebem pita, ryżem i sałatką z pomidorów i cebuli.

Smacznego

Anna Tamto 

Szaszłyki  Kurdyjski obiad

Zobaczcie również :

Merhaba/ Przepis na tureckie mezze

“Egipt: haram halal”/Przepis na falafele

Gorzka pomarańcza/ Przepis na siorbę

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *