“Zakopane odkopane. Lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska”

256 stron, które jednocześnie bawią jak i udzielają odpowiedzi na wiele pytań np. Dlaczego miś z Krupówek ma białe futro? Ile trwa zima w stolicy Tatr ? Obala parę stereotypów oraz pokazuje prawdziwe oblicze Zakopanego.

Czyta się ją niezwykle lekko i szybo… aleeee muszę się wam przyznać, że w Zakopanym nigdy nie byłam. Czy po przeczytaniu tej książki nadal chce tam pojechać ? TAK ! Bo co mam innego powiedzieć ? tak to jest jak się czyta o miejscu w, którym się nie było. 😀 Mam wrażenie, “Zakopane odkopane” jest książką własnie dla takich jaka ja . Jest przydatna i pełna informacji dla osób “zielonych” w zwiedzaniu Zakopanego, czego nie mogliby pewnie powiedzieć miłośnicy i stali bywalcy Podhala. 🙂

Myślę, że będąc w Zakopanem  każdy znalazłby odpowiedzi na pytania znajdujące się w książce. Odkopcie je sami chociażby czytając te książkę 😉

Anna To

 

 Przepis na kwaśnicę i moskale

Książka Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej jest lekka, przyjemna i dowcipna. Autorki stworzyły unikatowy przewodnik po Zakopanym i chwał im za to !!! Bardzo mi się podoba styl i luz z jakim Panie opisują stolicę polskich Tatr. Po przeczytaniu aż chciało mi się po raz kolejny” wystać się „ na zakopiance i odwiedzić to bez wątpienia pięknie usytuowane miasto.

Co można zjeść w Zakopanym ?

Oczywiście kwaśnicę i moskale 🙂

Kwaśnica:

Składniki

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg żeberek  surowych
  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 kawałeczki suszonych grzybków (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • ugotowane osobno ziemniaki wg potrzeb

Żeberka wędzone podzielić na mniejsze części. Surowe żeberka zagotować w garnku waz z wędzonymi.
Do gara z podgotowanymi  żeberkami wrzucić kapustę ,przyprawy, przepłukane grzybki i gotować około 45 minut (do miękkości kapusty).
W osobnym garnku ugotować lekko osolone ziemniaki.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebule poszatkować, usmażyć na tym samym tłuszczu co boczek, przełożyć do zupy, wymieszać.
Kiedy mięso i kapusta, będą już gotowe, zupkę doprawić majerankiem , sola i pieprzem

Moskale :

Składniki

  • 0,5 kilograma ziemniaków ugotowanych
  • szklanka mąki
  • pół szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.

2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.

3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) , z ciasta uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.
Moskale podajemy z masłem czosnkowym 🙂

 

Smacznego

Anna Tamto

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *