

“Zakopane odkopane. Lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska”
256 stron, które jednocześnie bawią jak i udzielają odpowiedzi na wiele pytań np. Dlaczego miś z Krupówek ma białe futro? Ile trwa zima w stolicy Tatr ? Obala parę stereotypów oraz pokazuje prawdziwe oblicze Zakopanego.
Czyta się ją niezwykle lekko i szybo… aleeee muszę się wam przyznać, że w Zakopanym nigdy nie byłam. Czy po przeczytaniu tej książki nadal chce tam pojechać ? TAK ! Bo co mam innego powiedzieć ? tak to jest jak się czyta o miejscu w, którym się nie było. 😀 Mam wrażenie, “Zakopane odkopane” jest książką własnie dla takich jaka ja . Jest przydatna i pełna informacji dla osób “zielonych” w zwiedzaniu Zakopanego, czego nie mogliby pewnie powiedzieć miłośnicy i stali bywalcy Podhala. 🙂
Myślę, że będąc w Zakopanem każdy znalazłby odpowiedzi na pytania znajdujące się w książce. Odkopcie je sami chociażby czytając te książkę 😉
Anna To


Przepis na kwaśnicę i moskale
Książka Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej jest lekka, przyjemna i dowcipna. Autorki stworzyły unikatowy przewodnik po Zakopanym i chwał im za to !!! Bardzo mi się podoba styl i luz z jakim Panie opisują stolicę polskich Tatr. Po przeczytaniu aż chciało mi się po raz kolejny” wystać się „ na zakopiance i odwiedzić to bez wątpienia pięknie usytuowane miasto.
Co można zjeść w Zakopanym ?
Oczywiście kwaśnicę i moskale 🙂
Kwaśnica:
Składniki
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- 0,5 kg żeberek surowych
- 200 gramów wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 kawałeczki suszonych grzybków (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki majeranku
- ugotowane osobno ziemniaki wg potrzeb
Żeberka wędzone podzielić na mniejsze części. Surowe żeberka zagotować w garnku waz z wędzonymi.
Do gara z podgotowanymi żeberkami wrzucić kapustę ,przyprawy, przepłukane grzybki i gotować około 45 minut (do miękkości kapusty).
W osobnym garnku ugotować lekko osolone ziemniaki.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebule poszatkować, usmażyć na tym samym tłuszczu co boczek, przełożyć do zupy, wymieszać.
Kiedy mięso i kapusta, będą już gotowe, zupkę doprawić majerankiem , sola i pieprzem
Moskale :
Składniki
- 0,5 kilograma ziemniaków ugotowanych
- szklanka mąki
- pół szklanki maślanki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.
2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.
3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) , z ciasta uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.
Moskale podajemy z masłem czosnkowym 🙂


Smacznego
Anna Tamto
Dodaj komentarz