Włosi-książka

Dziś na blogu kolejny wakacyjny hit !

“Włosi” Johna Hoopera bowiem to książka, która opisuje kraj, który w rankingach wakacyjnych plasuje się na bardzo wysokiej pozycji. Chyba nie macie wątpliwości z jakiego powodu ? Słońce, morze, zabytki, kultura, moda i wszechobecny luz powodują, że Włochy to idealny wakacyjny kierunek.

"Włosi"

Zatem gdy sięgniecie po książkę pt “Włosi” dostaniecie na 300 stronach skondensowaną wiedzę dotyczącą mentalności i zwyczajów Włochów. I początkowo wydawałoby się, że książka jak ich wiele, jednak zgłębiając ją kartka po kartce zaczęłam doceniać wiedzę i styl pisania autora. Te wszystkie wiadomości, które przyswoiłam w bardzo przystępny sposób procentują i wraz z resztą tzw “włoskiej” części bloga dają obraz państwa “buta”, pełnego ciekawostek, absurdów i stereotypów. Wszystko poparte rzetelną wiedzą !

“Włochy to wspaniałe miejsce do życia, o ile jest się mężczyzną” 

Wydawałoby się niemożliwe … a jednak. Co roku Światowe Form ekonomiczne publikuje raport na temat nierówności płci, który służy ocenie pozycji kobiet w różnych obszarach życia. W ostatnich latach Włochy nie zajmują imponujących miejsc w tym rankingu a już niewiarygodną wręcz sprawa jest fakt, że w kraju tym pracuje mniej niż połowa kobiet. Jeśli w tym kraju włączy się telewizor, wcześniej czy później natknie się na teleturniej lub program rozrywkowy, w którym kobieta “tylko wygląda” i to najczęściej musi być lekko roznegliżowana.

Jednak nie zawsze tak było i autor uczciwie odpowiada na pytanie ; jak to się stało, że kraj szczycący się niegdyś prężnym ruchem feministycznym obecnie pozostaje tak daleko w tyle.

Włosi na ogół powoli przyzwyczajali się do nowinek technicznych , jednak komórki pokochali i jeśli spytać Włocha po co mu telefon komórkowy to słowo “praca” będzie bliżej ostatniego miejsca 🙂  Włosi  potrzebują komórek by kontaktować się z rodziną 🙂 Bo  “La famiglia” jest najważniejsza, bo

“Rodzina to ojczyzna serca” 

Dla Włochów rodzina to podstawa, więzi rodzinne to podstawowy element i wartość życia. Włoska “mamme” to troskliwa, trochę despotyczna kobieta stojąca na straży ogniska domowego.

Włosi John Hoopera

Taka właśnie jest tak książka 🙂 -pełna niespodzianek i zaskakujących faktów.

Jest też w niej rozdział, który bardzo mnie zaciekawił 🙂 Zgadnijcie o czym ? Oczywiście o jedzeniu

“Gnocchi w każdy czwartek” 

Bo każdy Włoch wie, że czwartek to dzień zarezerwowany dla gnocchi czyli ziemniaczanych kopytek z rożnymi sosami. W inne dni tygodnia raczej się ich nie podaje. Jedzenie gnocchi to dla Włochów kojący rytuał bardzo charakterystyczny dla życia w tym kraju.

“W każdy czwartek możesz liczyć na to, że kelner z dumnym uśmiechem i satysfakcją zaproponuje ci gnocchi al rogu albo al pesto, ale najczęściej alla sorrentina. W zależności od sposobu przygotowania. Jeśli powiesz, że nie przepadasz za gnocchi i wolałbyś zjeść pizzę lub coś z ryżem, uśmiech szybko zmienia się w wyraz zaskoczenia. idziesz pod prąd. Sprzeciwiasz się normalnemu porządkowi “

Dziś więc przepis oczywisty jeśli chodzi o włoski, czwartkowy obiad 🙂 Składniki są proste i nieskomplikowane: sos pomidorowy, kluski, mozzarella, parmezan i bazylia; a całe danie jest bardzo smaczne. Prosto, smacznie, włosko po prostu …

Gnocchi alla sorrentina

 

Gnocchi alla sorrentina :

Składniki

Na gnocchi :

0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
ok.150g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Na sos :

500 ml passaty pomidorowej
1 mozzarella
świeża bazylia
oliwa z oliwek, czosnek, sól

Przygotuj gnocchi :

Ziemniaki ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły. Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto samemu trzeba zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używamy). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Następnie każdy kluseczek przyciśnij lekko widelcem, tak by powstały rowki. Gotowe gnocchi wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., Wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj na patelnię z sosem pomidorowym. Gotuj wszystko razem jeszcze przez chwil, poczekaj aż kluseczki wchłoną troszkę sosu. Dopraw solą.

Gnocchi   Gnocchi  Gnocchi  Gnocchi alla sorrentina Włosi

Sos pomidorowy :

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojony czosnek. Posól i podsmaż przez moment . Teraz dodaj passatę pomidorową (przecier) i rozdrobnioną bazylię. Następnie pokrojoną mozzarellę. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając, tak by ser się rozpuścił.

Posyp parmezanem i świeżą bazylią. Podaj gorące !

Gnocchi alla sorrentina   Gnocchi alla sorrentina   Włosi

Smacznego

Anna Tamto

Zobaczcie również :

Włosi. Życie to teatr/ Przepis na pizzę margheritę

Mamma mia/ Przepis na bruschettę do schrupania

 

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *