“Wataha w podróży. Himalaje na czterech łapach”

Skoro ze względu na psa nie mogliśmy po prostu wsiąść do pociągu i ruszyć w podróż po Indiach, a idea kupna samochodu spaliła na panewce, spędzenie trzech miesięcy na wędrówce przez góry nie wydawało się już pomysłem tak szalonym — przecież od zawsze marzyliśmy o podróży w Himalaje.

“Himalaje na czterech łapach” to opowieść o dwumiesięcznej pieszej wędrówce przez Himalaje. Udział w niej biorą Przemek Bucharowski, Agata Włodarczyk i …. Diuna – suka rasy wilczak czechosłowacki ! 🙂

Ta książka zdecydowanie nie powinna być podpinana pod zwykłą literaturę podróżniczą ponieważ pokazuje zupełnie inną perspektywę podróży – właściciela czworonoga. Posiadanie psa wcale nie jest ograniczeniem, wystarczy chcieć a w końcu na wszystko znajdzie się sposób 🙂

Anna To

 

To jest książka o spełnianiu marzeń 🙂 To jest książka dla tych co kochają podróże, psy i góry. Właśnie taka kombinacja tych trzech miłości doprowadziła bohaterów do sukcesu. Z potrzeby zmiany wyjeżdżają do Indii, z potrzeby serca zabierają ze sobą swoją suczkę wilczka czechosłowackiego. Sytuacja zmusza ich do pozostania w Indiach znacznie dłużej niż przewidzieli. Wyruszają więc w Himalaje … spełnić marzenie. Co jedzą w Himalajach ? Diuna zajada karmę i mięso. Agata i Przemek natomiast dość często jedzą popularny w Indiach Dahl czyli gulasz z soczewicy 🙂

Przepis :

  • 400 czerwonej soczewicy łuskanej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 pomidory lub pomidory z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki mieszanki jak garam masala,
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyki imbiru mielonego
  • Ziarna musztardowca
  • Ziarna kurkumy
  • Łyżka kminu rzymskiego
  • sól

Cebulę obieram, kroję w kostkę.

Soczewicę płuczę i zalewam ok 800 ml wody, gotuję ok 20 minut odrobinę soląc. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej , następnie podsmażam cebulę wraz z przyprawami. Kiedy soczewica jest już miękka do podsmażanej wraz z przyprawami cebuli dodaje pomidory, podgrzewam a następnie łączę wraz z soczewicą. Doprawiam przyprawą gram masala oraz pietruszką . Smacznego

Anna Tamto

  

 

  
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *