Recenzja “Warto podążać za marzeniami, moja podróż przez życie”
“Warto podążać za marzeniami” to niezwykle ciekawy raport z wyprawy człowieka, który pierwszy na świecie zdobył w jednym roku dwa bieguny.
Wyprawa na Antarktydę nie była jednak jedynym tematem książki. Marek Kamiński wplata do tego niezwykłe historie z dzieciństwa a także podróży min. do Meksyku, Grecji czy Afryki. Na samym końcu książki jednak umieszcza spis swoich ważniejszych wypraw i jest ich aż 33 ( osobiście liczyłam 🙂 ! )
Czytając tę książkę zastanawiałam się czy P. Markowi Kamińskiemu nie doskwierała samotność ? Odseparowanie od bliskich, bycie samym na Antarktydzie musiało być ciężkim doświadczeniem lecz on sam mówi: „Idąc samotnie na Antarktydę stwierdziłem, że tak naprawdę nie jestem sam, bo myśli o mnie wielu ludzi w Polsce i zagranicą. Wydaje mi się, że samotność jest bardziej stanem wewnętrznym. Nawet w Warszawie człowiek, który jest otoczony dwoma milionami ludzi, ale nie ma ważnego dla siebie celu i czuje, że świat nie jest nim zainteresowany może być prawdziwie samotny”.
Może coś w tym jest, że wszystko leży w naszej psychice. Bo warto podążać za marzeniami prawda ? 😉
Anna To


Przepis na mus czekoladowy


Tak książka to nie tylko literatura podróżnicza, ale także literatura z dziedziny psychologii i coachingu. Marek Kamiński opowiada w niej jak zdobywał nie tylko bieguny, ale przede wszystkim jak osiągał w swoim życiu zamierzone cele. Ile dała mu droga na bieguny i czy sam biegun jest ważny, czy raczej pokonywanie siebie w czasie wędrówki. Książka podkreśla to, że podróż nie polega tylko na przemieszczaniu się z miejsca na miejsce, ale również to, że podróż to wędrówka wgłąb własnego ja. Super literatura z czekoladą w tle ……. Marek Kamiński od czasu do czasu wspomina, że smakołykiem dla niego była właśnie czekolada 🙂
Zaproponuje Wam dziś przepis na pyszny mus czekoladowy :
- 225 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki rumu
- 4 łyżki wody
- 30 g masła
- 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- Truskawki
W małym rondlu umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka. Po rozpuszczeniu i lekkim wystudzeniu wymieszać na gładko z masłem. W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć do szklaneczek.
Na mus nałożyć zmiksowane truskawki .Nakryć folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.Po wyjęciu z lodówki podawać z bitą śmietana 🙂
Smacznego
Anna Tamto

Dodaj komentarz