Jak niektórzy z Was pamiętają, jedną z pierwszych opublikowanych przeze mnie recenzji byłą ksiażka Olgi Morawskiej „Wakacje w Norwegii”, a tam nie opisałam jej w samych superlatywach. Mimo to sięgnęłam po

„Wakacje w Danii”. Może z ciekawości bo czułam, że tym razem będzie to strzał 10 !

Seria ta sama, autorka ta sama, szata graficzna również ale „Dania” jest niesamowita. Nie była przeładowana informacjami, książka bowiem posiada wstawki niczym „kartki z zeszytu” i tam są umieszczone przeróżne daty i ciekawostki, które występowały praktycznie co stronę 🙂

Oczywiście tak jak w innych książkach z tej serii nie zabrakło zdjęć dzięki, którym możemy dostrzec to o czym opowiada autorka. Kolejnym plusem była jedna z moich ulubionych czesći w książce czyli „Duński niezbędnik”, chyba nie trzeba nic więcej dodawać – informacje o klimacie, ustroju politycznym i możliwościach dojazdu.

Serdecznie polecam przeczytać tę MAŁĄ KSIĄŻKĘ O MAŁEJ-WIELKIEJ PODRÓŻY 🙂

Anna To

 


Przepis na smørrebrod

smørrebrod   Taka kanapka po duńsku to naprawdę coś :) smørrebrod wymiata :)

Mam taką zasadę, że zanim pojadę na wakacje do jakiegoś kraju to chce wiedzieć o nim jak najwięcej. Sięgnęłam więc po lekturę Olgi Morawskiej, przeczytałam szybko, sprawnie i …przyjemnie spędziłam popołudnie. Rzeczywiście jest to subiektywna ocena Danii, ale kto autorce zabroni pisać to co chce i to co myśli. Nikt 🙂  Polecam jako uzupełnienie standardowych przewodników 🙂

Plusem oczywiście są wywiady 🙂 Pytając sławnego ostatnio w Polsce Czesława Mozilla co poleciłby do zjedzenia w Danii ten wymienia smørrebrod, czyli zwykły ciemny chleb, bez ziaren ze śledziem, łososiem lub jajkiem. Taka duńska kanapka  🙂

Uwielbiam kanapki, tosty i sandwicze. Taka  kanapka po duńsku to naprawdę coś 🙂 smørrebrod wymiata 🙂

Składniki:
(na jedną kanapkę)

  • kromka chleba żytniego
  • odrobina masła
  • 2 marynowane śledzie pokrojone w kawałki
  • Kilka czerwonych krążków cebuli, szczypior i rzodkiewkaLub(na jedną kanapkę)
    • kromka chleba żytniego
    • odrobina masła
    • jajko
    • ogórek
    • plasterek łososia
    • rzodkiewkaLub(na jedną kanapkę)
      • kromka chleba żytniego
      • odrobina masła
      • jajko
      • krewetki
      • sos majonezowy
      • cebula
      • szczypior

A w związku z tym,że jesteśmy świeżo po podróży do Danii chciałabym wam pokazać jak wyglądają kopenhadzkie smørrebrod 🙂 Są pyszne i Duńczycy naprawdę uwielbiają tę potrawę 🙂 TO naprawdę spektakularne kanapki 🙂

   

 

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *