W Rzymie jak w domu

W Rzymie jak w domu

„Rzym jest jak morze. Im dalej, tym bardziej głębokie. Życia nie starczy żeby to wszystko poznać. „

Już od pierwszego zdania książka mnie porwała. Wysiadając na lotnisku w Rzymie autorka miała pecha.Okazało się ,że wszystkie taksówki zaczęły strajkować, co za tym idzie  wybrała nieco inny środek transport… autobus, w którym zaczęła rozmawiać z  włóczęgą. W tej książce zwykłe dialogi potrafiły porwać i zaciekawić. 🙂

Zupełnie inaczej czyta się książkę o miejscach, w których się było. Ktoś może pomyśleć, że to odgrzewanie kotletów i, że nic ciekawego więcej nie poznam ale nie w tym przypadku … w końcu jest to przewodnik po miejscach nieoczywistych, a nawet te znane poznajemy na nowo. Rosita Steenbeek sprawia,że czujemy, iż Rzym ma w sobie siłę…. i aż chce się tam wracać 😉

Polecam wszystkim- po prostu Rzym w pigułce 🙂

Anna To

 Pasta pomidorowa

Chętnie sięgnęłam do tej książki by jeszcze raz poczuć klimat Rzymu. Dzięki autorce można poznać niesamowite ciekawostki dotyczące historii Wiecznego Miasta. Czytając czuć klimat i atmosferę jaka panuje w Rzymie. Książka jest momentami monotonna, ale warta przeczytania szczególnie dla tych, co w Rzymie już byli. Można spojrzeć na odwiedzane miejsca z nowej, ciekawszej  perspektywy . Autorka w książce dość dużo biesiaduje, pije Proseco i delektuje się włoskimi smakołykami. Zastanawiała się co byłoby kulinarną  kwintesencją tej książki i inspirację zaczerpnęłam z kolacji sylwestrowej jaką Rosita raczyła się ze swoim norweskim przyjacielem:) Co jedli ? Pastę pomidorową zrobioną według przepisu Sophii Loren z książki “W kuchni z miłością” oraz norweskiego łososia . Do tego jak to w Sylwestra towarzyszył im  szampan i dobra zabawa 🙂 Polecam

Przepis na Pastę pomidorową z czosnkiem i parmezanem wg. Sophii Loren 

To szybkie, wręcz błyskawiczne danie, które jest zarazem proste jak i wykwintne 🙂 Przepis pochodzi z książki “W kuchni z miłością” Sophii Loren, która pełna jest prostych przepisów na dania z makaronem.

Składniki :

  • 500g tagliatelle
  • 500g pulpy pomidorowej w puszcze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-6 łyżek tartego parmezanu
  • sól
  • kilka listków bazylii ( ja dodałam też kilka listków świeżych liści laurowych)
  • oliwa

Na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać przeciśnięty czosnek oraz liście laurowe.  Podsmażać chwilkę. Dodać pomidory, posiekaną bazylię, cukier i odrobinę soli. Podsmażać ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie dosolić.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gotowy i odcedzony wrzucić do sosu, dodać tarty parmezan i wymieszać. Po ułożeniu na talerzach udekorować startym parmezanem 🙂

Przepis na Pastę pomidorową z czosnkiem i parmezanem wg. Sophii Loren

Przepis na carpaccio z łososia (gravlax)

Ten przepis na łososia jest dość znany w środowisku wędkarskim 🙂   Proponuje więc  go wypróbować

Składniki

  • duży kawałek filetu z łososia
  • sól gruboziarnista
  • cukier (ok 1 łyżeczki)
  • pieprz
  • koper ( cały pęczek)
  • 2 cytryny

Filet łososia płuczemy, kładziemy na płaskiej desce, następnie “zanurzamy” wręcz w gruboziarnistej soli ,pieprzu i cukrze. Obtoczonego łososia przykrywamy pokrojoną w plastry cytryną oraz całymi gałązkami kopru . Tak przygotowaną rybę wraz z deską zawijamy w folię spożywczą, przyciskamy od góry czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki na ok 4 dni. Po 4 dniach łosoś jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry i układamy na talerzu wraz kawałkami cytryny. Świetnie smakuje z bagietką i masłem

Smacznego

 

carpaccio z łososiacarpaccio z łososia carpaccio z łososia carpaccio z łososia

 

Anna Tamto

 

Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *