W krainie obfitości Mango W krainie obfitości Mango

Ann Vanderhoof W krainie obfitości mango

„Zróbmy sobie wiec wakacje i pożeglujmy na południe, na Karaiby… na kilka lat”

Książka znalazła się na liście Top Ten Books of the Year w rankingu Amazon w kategorii literatura podróżnicza. Przeczytajcie a przekonacie się, że nie bezpodstawnie 🙂

Po przeczytaniu  „W krainie obfitości mango” zadałam sobie jedno pytanie. Dlaczego nie trafiłyśmy na nią wcześniej :). Połączenie podróżowania i gotowania.

Jacht, karaibskie specjały, codzienne kąpiele w błękitnym oceanie i odrobina wiary w siebie – to tylko niektóre składniki tworzące niezapomnianą przygodę. Książka jest również swego rodzaju nadzieją i motywatorem. Dlaczego ? Cóż, każdy z nas ma jakieś marzenia, mniejsze lub większe i zapewne czasem nachodziła nas myśl „nie… to się nie uda” lub „to niemożliwe”. Ann i Steve zrealizowali swoje wielkie marzenie. Dali sobie czas, nie spieszyli się, byli pewni tego co robią i dzięki temu się udało – nie poddawali się przez 5 lat . Tak rozpoczęli nowy rozdział w swoim życiu 🙂

Książka warta każdej minuty przy niej spędzonej. Polecam

Anna To

 W krainie obfitości Mango

 


Ta książka na zawsze zostanie na mojej półce 🙂  Nie oddam jej nikomu 🙂 To po prostu wymarzona książka dla kogoś, kto uwielbia podróżować i gotować. Na każdej stronie autorka zachwyca się tytułową obfitością nie tylko mango, ale i przypraw, ryb oraz owoców i warzyw,  które w Europie są zupełnie nieznane.

Małżeństwo z Toronto postanawia przeżyć przygodę życia. Rzucają nudną pracę w wydawnictwie i postanawiają spełnić swoje marzenie. Płyną jachtem o nazwie „Receta” co w języku hiszpańskim oznacza „Przepis” na podbój Karaibów. Prze 2 lata poznają życie na morzu, zawijają do różnych karaibskich portów i smakują świat na nowo. Dosłownie ! Ponieważ autorka jest fascynatką gotowania wraz z mężem próbują nowych smaków a przepisy spisują, tak by doświadczenie kulinarne nie umknęło. Już od pierwszych stron „leciała mi ślinka”.

Przykładowe przepisy to np. bahamski makaron z serem ? Salsa z papai w stylu Luperón ? Kurczak z serem, awokado i salsą pomidorową ? Korfentyna smażona …itp. itd. no i oczywiście  masa drinków, gdzie rum występuje w roli głównej 🙂

Co wybrać ? Przeczytałam jeszcze raz dokładnie to co wcześniej zaznaczyłam i wybrałam dla was taki oto fragment:” Steve twierdzi, że dzisiejsza kolacja jest najlepsza, jaką kiedykolwiek przygotowałam- na lądzie czy na wodzie -chociaż w zasadzie nie jest to nic wielkiego : utarłam tylko trochę imbiru i czosnku , dodałam kilka kropel oliwy z soi i oliwek i zostawiłam żółtopłetwego tuńczyka w tej miksturze na kilka minut : ugotowałam ryż i zrobiłam salsę z mango barwy zachodzącego słońca” . Przepis gotowy 🙂

Dziś tuńczyk na dwa sposoby:  z czosnkiem i imbirem oraz(drugi przepis autork) tuńczyk z ciemnym rumem i limonką 🙂 Do tego ryż i rum z woda kokosową  a la Receta no i oczywiście salsa z mango !

Wszystkie przepisy pochodzą  z książki „W krainie obfitości Mango”

Tuńczyk z rumem ze str 385

 

 

Składniki :

  • Kawałki tuńczyka
  • 2 łyzki Soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyzka ciemnego rumu
  • Sół i pieprz

Połącz składniki marynaty i natrzyj tuńczyka , przykryj i pozostaw na mniej więcej 10 minut w temperaturze pokojowej .Smaż na grillu ok 2 minut z każdej strony. Podawaj na zimno lub ciepło.

Tuńczyk z czosnkiem i imbirem ze str 23

 

Składniki:

  • Kawałek tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek Imbiru
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Oliwy z soi

Reszta jak wyżej, więc nie będę się powtarzać 🙂

Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango i rum a la Receta

Przepis na salsę z mango:

 Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango
  • 2 szt mango
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • Kawałek papryczki chili
  • Czosnek
  • Imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Pokrój drobno mango. Usuń miąższ z pomidorów i pokrój tak samo jak mango. Posiekaj drobno dymki. Przekrój wzdłuż na pół chili, usuń pestki a resztę .Następnie posiekaj w krążki. Obrany ząbek czosnku posiekaj drobno. Obrany imbir zetrzyj na tarce . Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce. Dodaj oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Rum z woda kokosową a la Receta

Rum z woda kokosową a la Receta Rum z woda kokosową a la Receta
  • 57 ml białego rumu
  • Ok 114 ml wody kokosowej
  • Ok 1 łyżki słodkiego mleka skondensowanego
  • Cała gałka muszkatałowa
  • Lód

Wstrząśnij lub wymieszaj rum, wodę kokosową i mleko z lodem. Posyp gałką muszkatołową

To tyle SMACZNEGO

Anna Tamto

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *