W krainie obfitości Mango W krainie obfitości Mango

Ann Vanderhoof W krainie obfitości mango

„Zróbmy sobie wiec wakacje i pożeglujmy na południe, na Karaiby… na kilka lat”

Książka znalazła się na liście Top Ten Books of the Year w rankingu Amazon w kategorii literatura podróżnicza. Przeczytajcie a przekonacie się, że nie bezpodstawnie 🙂

Po przeczytaniu  „W krainie obfitości mango” zadałam sobie jedno pytanie. Dlaczego nie trafiłyśmy na nią wcześniej :). Połączenie podróżowania i gotowania.

Jacht, karaibskie specjały, codzienne kąpiele w błękitnym oceanie i odrobina wiary w siebie – to tylko niektóre składniki tworzące niezapomnianą przygodę. Książka jest również swego rodzaju nadzieją i motywatorem. Dlaczego ? Cóż, każdy z nas ma jakieś marzenia, mniejsze lub większe i zapewne czasem nachodziła nas myśl „nie… to się nie uda” lub „to niemożliwe”. Ann i Steve zrealizowali swoje wielkie marzenie. Dali sobie czas, nie spieszyli się, byli pewni tego co robią i dzięki temu się udało – nie poddawali się przez 5 lat . Tak rozpoczęli nowy rozdział w swoim życiu 🙂

Książka warta każdej minuty przy niej spędzonej. Polecam

Anna To

 W krainie obfitości Mango

 


Ta książka na zawsze zostanie na mojej półce 🙂  Nie oddam jej nikomu 🙂 To po prostu wymarzona książka dla kogoś, kto uwielbia podróżować i gotować. Na każdej stronie autorka zachwyca się tytułową obfitością nie tylko mango, ale i przypraw, ryb oraz owoców i warzyw,  które w Europie są zupełnie nieznane.

Małżeństwo z Toronto postanawia przeżyć przygodę życia. Rzucają nudną pracę w wydawnictwie i postanawiają spełnić swoje marzenie. Płyną jachtem o nazwie „Receta” co w języku hiszpańskim oznacza „Przepis” na podbój Karaibów. Prze 2 lata poznają życie na morzu, zawijają do różnych karaibskich portów i smakują świat na nowo. Dosłownie ! Ponieważ autorka jest fascynatką gotowania wraz z mężem próbują nowych smaków a przepisy spisują, tak by doświadczenie kulinarne nie umknęło. Już od pierwszych stron „leciała mi ślinka”.

Przykładowe przepisy to np. bahamski makaron z serem ? Salsa z papai w stylu Luperón ? Kurczak z serem, awokado i salsą pomidorową ? Korfentyna smażona …itp. itd. no i oczywiście  masa drinków, gdzie rum występuje w roli głównej 🙂

Co wybrać ? Przeczytałam jeszcze raz dokładnie to co wcześniej zaznaczyłam i wybrałam dla was taki oto fragment:” Steve twierdzi, że dzisiejsza kolacja jest najlepsza, jaką kiedykolwiek przygotowałam- na lądzie czy na wodzie -chociaż w zasadzie nie jest to nic wielkiego : utarłam tylko trochę imbiru i czosnku , dodałam kilka kropel oliwy z soi i oliwek i zostawiłam żółtopłetwego tuńczyka w tej miksturze na kilka minut : ugotowałam ryż i zrobiłam salsę z mango barwy zachodzącego słońca” . Przepis gotowy 🙂

Dziś tuńczyk na dwa sposoby:  z czosnkiem i imbirem oraz(drugi przepis autork) tuńczyk z ciemnym rumem i limonką 🙂 Do tego ryż i rum z woda kokosową  a la Receta no i oczywiście salsa z mango !

Wszystkie przepisy pochodzą  z książki „W krainie obfitości Mango”

Tuńczyk z rumem ze str 385

 

 

Składniki :

  • Kawałki tuńczyka
  • 2 łyzki Soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyzka ciemnego rumu
  • Sół i pieprz

Połącz składniki marynaty i natrzyj tuńczyka , przykryj i pozostaw na mniej więcej 10 minut w temperaturze pokojowej .Smaż na grillu ok 2 minut z każdej strony. Podawaj na zimno lub ciepło.

Tuńczyk z czosnkiem i imbirem ze str 23

 

Składniki:

  • Kawałek tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek Imbiru
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Oliwy z soi

Reszta jak wyżej, więc nie będę się powtarzać 🙂

Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango i rum a la Receta

Przepis na salsę z mango:

 Przepis na tuńczyka z grilla z salsą z mango
  • 2 szt mango
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • Kawałek papryczki chili
  • Czosnek
  • Imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Pokrój drobno mango. Usuń miąższ z pomidorów i pokrój tak samo jak mango. Posiekaj drobno dymki. Przekrój wzdłuż na pół chili, usuń pestki a resztę .Następnie posiekaj w krążki. Obrany ząbek czosnku posiekaj drobno. Obrany imbir zetrzyj na tarce . Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce. Dodaj oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Rum z woda kokosową a la Receta

Rum z woda kokosową a la Receta Rum z woda kokosową a la Receta
  • 57 ml białego rumu
  • Ok 114 ml wody kokosowej
  • Ok 1 łyżki słodkiego mleka skondensowanego
  • Cała gałka muszkatałowa
  • Lód

Wstrząśnij lub wymieszaj rum, wodę kokosową i mleko z lodem. Posyp gałką muszkatołową

To tyle SMACZNEGO

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *