„Uśmiech Gekona. Azja jakiej nie znacie” / Przepis na podstawy sos curry

„Uśmiech Gekona. Azja jakiej nie znacie”

Książka Pani Doroty Sumińskiej mnie zauroczyła ! Przeczytałam ją w zaledwie dwa wieczory, a zapewne gdyby nie inne zajęcia „połknęłabym ją” w jedne dzień. 🙂 Czyta się ją świetnie. Autorka pokazuje nam ( jaka sama podkreśla ) „swoją Azje” .

Obraz jaki nam przestawia jest niesamowity, inny niż w standardowych książkach podróżniczych. Ogrom wiedzy o zwierzętach i przyrodzie jaki przelała na papier jest bezcenny. Za sprawą tej oto wiedzy sposób patrzenia na otaczający ją świat jest zupełnie inny niż zwykłego laika. Mimo to przybliża nam Azjęi uświadamia jak bardzo świat jest piękny.  🙂

Po przeczytaniu tej książki zadawałam sobie jedno pytanie „ Czemu nie mam żadnej innej książki Doroty Sumińskiej ? „ Cóż to chyba czas żeby wybrać się do księgarni, bo jestem pewna, że to była pierwsza lecz na pewno nie ostatnia książka tej autorki przeze mnie przeczytana 🙂

Anna To


curry Przepis na podstawy sos curry

Przepis na podstawy sos curry

Bardzo lubię książki Pani Doroty, więc i po tę książkę sięgnęłam z ochotą. Czytając nasunęło mi się spostrzeżenie, że książka powinna mieć tytuł „Uśmiech Gekona. Moja Azja” gdyż właśnie tak jest ten kontynent w niej pokazany 🙂 Od strony Doroty Sumińskiej  🙂 I Dobrze, w końcu każdy może podróżować, pisać i delektować się światem na swój własny sposób. Książka, jak każda Doroty Sumińskiej przepełniona jest szacunkiem do zwierząt i ciekawostkami na ich temat, więc tym bardziej polecam.

Pani Dorota niewiele pisze o jedzeniu. Z wyjątkiem opowieści o Emiratach Arabskich jakich już nie ma, w książce raczej mało jest delektowania się azjatycką kuchnią. Nie mniej jednak coś tam znalazłam 🙂

„ W Indiach poczułam prawdziwy smak Curry a dzięki Ganeszy- bogu z głową słonia -mogłam zobaczyć szczęśliwe słonie…”

Dziś więc wegetariańskie curry z ciecierzycą i ziemniakami.

Kuchnia indyjska urzeka magią smaków i aromatów 🙂 Nie da się jednak poznać i zasmakować kuchni indyjskiej używając jednej przypraw-curry. Trzeba się przekonać się do większej liczby przypraw. Zaproponuje Wam dziś podstawowy przepis na sos curry, do którego dodatkiem może być zarówno kurczak jak i różnorakie warzywa.

 curry

Przepis na podstawy sos curry :

  • Prażona cebulka 100 g
  • Orzeszki ziemne 200 g
  • Przecier pomidorowy (1 puszka)
  • Imbir/Czosnek
  • Kardamon 10 g
  • Anyż 10 g
  • Kurkuma, chili 5 g
  • Sól
  • Kmin w proszku 5 g
  • Kolendra 5 g
  • Kozieradka 5 g
  • Garam Masala 5 g
  • Olej kokosowy
  • Liście curry ok 4 szt ( opcjonalnie)

Na początek należy zrobić pastę imbirowo-czosnkową miksując czosnek i imbir z odrobiną wody. Następnie namoczyć cebulkę w niewielkiej ilości ciepłej wody, utrzeć na głodka masę i utrzeć razem z orzeszkami ( Ja ucierałam w blenderze). Na rozgrzanej patelni podsmażyć kardamon i anyż ( należy pamiętać o wyłowieniu tych potraw jeśli nie były one w postaci proszku ). Dodajemy pastę imbirowo-czosnkową oraz resztę przypraw, solimy do smaku i dodajemy pomidory oraz odrobinę wody (ok 100 ml) oraz cebulką i orzeszkami. Gotujemy ok 10 minut. Tak powstaje podstawowy sos curry.

  sos curry

Aby zrobić curry z ciecierzycą i ziemniakami potrzebujemy jeszcze

  • 2-3 cebule
  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 2-3 ziemniaki
  • 165 ml mleka kokosowego

Cebulę szklimy na oleju koksowym, następnie dodajemy ziemniaki i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. To warzyw dodajemy uprzednio przygotowany sos i gotujemy ok 15 minut. Należy pilnować by potrwa się nie przypaliła. Wlewamy mleko koksowe gotujemy 5 minut i dodajemy ciecierzycę.

Całość podajemy z ryżem ugotowanym w liściach curry  lub pieczywem.

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *