Tysiąc Szklanek Herbaty 

Syria? Turcja? Tadżykistan? Przecież tam są ciągłe konflikty, wojna, bieda etc. Jak w ogóle można tam pojechać ?

Cóż, ten świat wydaje nam się groźny, obcy i w jakiś sposób się go boimy. To normalne uczucia wywołane przez przepełnione obrazami przemocy, strachu i nienawiści do drugiego człowieka media i prasę. W gruncie rzeczy nie mamy pojęcia o tych krajach, ale wyrobioną opinię jak najbardziej.

Robert Robb Maciąg przemierzając “Jedwabny szlak” pokazuje nam te miejsca z innej strony, może własnej z tej prawdziwej ? Niesamowite jest to, że czytając tę książkę, nawet z pewnym uprzedzeniem o można było zapomnieć gdzie są jej bohaterowie. To jest cudowne. Piękne krajobrazy, ciekawi ludzie, zabawne historie. Absolutna odwrotność utartych opinii o niebezpiecznych, pełnych grozy miejscach… Dzieje się tak głównie za sprawą ludzi. Uśmiechniętych twarzy dzieci i dorosłych. Czuć niezwykle przyjacielskie nastawienie do drugiego człowieka.

Szczególnie lubiłam czytać fragmenty rozmów z ludźmi spotkanymi na “Jedwabnym szlaku” bo, książka jest właśnie o nich, o ludziach spotkanych przy niejednej szklance herbaty.

Anna To


   DSC06636

Przepis na “bau dze”

Jeśli lubicie czytać o podróżach to ta książka jest propozycją nie do odrzucenia. “Jedwabny szlak”, którym podróżują bohaterowie jest pełen jedzenia i herbaty, bo to nimi własnie autorzy byli podejmowani przez mieszkańców Azji.

W książce znalazłam ciekawy przepis na „Bau dze” czyli drożdżowe pyzy gotowane na parze nadziewane ostrawym szpinakiem.

Składniki na pyzy:

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 30g drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki margaryny

Składniki na szpinak:

  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka ostrej przyprawy Harissa
  •   300 g szpinaku mrożonego

Ze składników na pyzy zarabiamy ciasto drożdżowe w następujący sposób:

1. Drożdże łączymy z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i cukrem sporządzając zaczyn. Czekamy ok 30 minut aż wyrośnie.

2. Do miski wsypujemy resztę maki, dodając roztopione masło, resztę mleka oraz zaczyn.

3. Energicznie wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę, w między czasie wszystkie składniki na szpinak rozgrzewamy i mieszamy na patelni.

4. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy szpinak i lepimy bułeczki.

5. Gotowe bułki gotujemy na parze (ja w specjalnym naczyniu) aż do suchego patyczka (ok 10 minut).

Nam bardzo smakowały szczególnie z sosem czosnkowym i bambusem z puszki.

 

Anna Tamto

Pinterest

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *