Tapioka

Tapioka pochodzi z Ameryki Południowej. To kasza z popularnej w Afryce i Ameryce Południowej rośliny o nazwie maniok. Bulwy manioku w tych rejonach świata są popularne podobnie jak ziemniaki u nas 🙂 Jest tylko jedna, choć zasadnicza różnica 🙂 Manioku nie można jeść na surowo. Jest trujący bowiem zawarty w nich glikozyd manihotoksyna łatwo przechodzi w kwas pruski.

Tapioka   Tapioka

Z bulw manioku otrzymuje się również mąkę skrobiową zwaną kassawą, z której z kolej można zrobić fufu, które gościło na naszym blogu. Wystarczy w przepisie zamienić mąki 🙂 http://annatoannatamto.pl/maska-afryki-odslony-afrykanskiej-religijnosci-przepis-na-fufu-z-gulaszem/  Jeśli zaś zakupicie  mąkę z manioku, zrobicie fufu i jeszcze Wam zostanie to zawsze możecie ją wykorzystać do zrobienia alkoholu o nazwie masato 🙂 Z manioku powstaje też kasza, która nosi nazwę attike.

Tapioka   Tapioka

Dziś jednak chciałabym skupić się na jeszcze jednym maniokowym produkcie : TAPIOCE

TAPIOKA jest hypoalergiczna ( nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym może być spożywana przez ludzi chorych na celiakię oraz uczulonych na gluten. Ta spożywcza alternatywa nie tylko dla alergików jest warta wypróbowania ze względu na cudowny wygląd 🙂 i spore wartości odżywcze. Zawiera :wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy i witaminę B6 .

Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.

Po tapiokę należy się wybrać do sklepu z orientalną żywnością lub kupić w sklepie internetowym. Tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku. Wówczas można jej używać nawet 2 lata. Bardzo wydajna, bardzo widowiskowa i bardzo zdrowa 🙂 Polecam Wam dziś wiosenne przepisy na desery z tapioką.

Tapioka   Tapioka

Przepis na kokosowy pudding z tapioki :

Składniki na bazę :

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z wyłuskanej wanilii
  • szczypta soli

 

Pudding z tapioki

Oprócz tego :

  • sok malinowy
  • kakao
  • owoce do ozdoby i smaku : banany, truskawki, winogrona
  • bratki i mięta

 

Pudding z tapioki        Pudding z tapioki        Pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać cukier, wanilię oraz szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. Ugotowaną tapikokę podzielić na trzy części. Pierwszą -waniliową wlać do szklanki  (najlepiej przeźroczystej by można było oglądać pięknie kuleczki 🙂 ) drugą przelać do miski i wymieszać z 50 ml soku malinowego , następnie przelać do szklanki. Trzecia część zostawić w garnku i dodać kakao. Wymieszać porządnie i przelać do szklanki. Na początku masa będzie rzadka, ale uwaga ! Zgęstnieje z czasem. Zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała, włożyć do lodówki i podawać z dowolnymi owocami. Smacznego

 

Pudding z tapioki   Pudding z tapioki   Tapioka   Pudding z tapioki

Życzę miłych wrażeń kulinarnych

Anna Tamto

Zobaczcie również :

Superfood Series 1 : Nasiona CHIA -Naturalnie, że smaczne !

Się je Siemię !

Kwiatowe menu-czyli jak zostać kwiatożercą!

 

 

 

 

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *