Szparagi- po łacinie  Asparagus officinalis to bylina z rodziny szparagowatych zwanych Asparagaceae, której część użytkową (jadalną) stanowią młode pędy zwane wypustkami. Liście szparaga są przekształcone w łuski. Szparag wytwarza pierzaste zielone gałązki z kulistymi jagodami. U mnie w ogrodzie służy zdecydowanie do ozdoby i wykorzystywania gałązek do letnich bukietów.

Rozróżniamy szparagi białe,  szparagi zielone i fioletowe 🙂  Szparagi białe to te, które wyrosły w ziemi, a szparagi zielone (delikatniejsze) to wypustki ukazujące się ponad ziemią. Fioletowe zaś różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. W związku z tym spotyka się je dość rzadko (głównie w Anglii i we Włoszech).

Szparagi warte uwagi 

Szparagi są nie tylko piękne ale i zdrowe. Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca maja, wiec cały miesiąc można jeść tylko szparagi 🙂 Czy warto ? Oczywiście ! Szparagi są zdrowe i smaczne. Szparagi  są pełne witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Mało? To dodam jeszcze, że szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków 😉 Czyż można chcieć więcej od warzywa ? Jeśli tak to przeczytajcie dalej 🙂 Dziś wprawdzie nikt nie stosuje szparagów na bolące zęby czy puchnącą wątrobę, ale jeśli chodzi o ich znaczenie jako afrodyzjaku, nadal mają wielu zwolenników. Zapewne podstawowym argumentem jest tu falliczny kształt, ponadto warzywo to jest bogate w witaminy C, B, E, A, beta-karoten, fosfor i kwas foliowy.

Szparagi zawierają :

-Kwas foliowy -Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
-witaminy C i E oraz beta-karoten wpływające na wygląd skóry, włosów i paznokci

-asparaginę -poprawiającą kondycję nerek

-wapń,fosfor i potas -odpowiadające za nasze zęby i kości

-glutation -wzmacniający układ odpornościowy, wspomagający wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera
Poza tym jak każde warzywo zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit 🙂

   

Czy to wystarczające powody by jeść szparagi ? Jeśli nie, to pozostaje mi tylko zachęcić Was niebanalnymi przepisami 🙂 Zapraszam

Dziś szparagi w roli głównej- bo szparagi są warte naszej uwagi 🙂

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.

Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2 cm, przy starszych nawet do 5 cm.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Innym sposobem ( ja tak zawsze robię) jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. (Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10 min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Ciabatta z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską :

Szparagi warte uwagi-Ciabatta z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską 
Składniki:
  • Ciabatta
  • dowolne warzywa : cukinia, bakłażan, szparagi, cebula, sałata
  • szynka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe
  • majonez
  • zioła prowansalskie
 

Wszystkie warzywa grillujemy, na grillu podgrzewamy również pieczywo. Z majonezu i pomidorków koktajlowych robimy sos. Przekładamy ciabattę warzywami i sosem. Gotowe.

Zupa krem z białych szparagów :

Zupa krem z białych szparagów  
Składniki :
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cukinii żółtej
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • mała łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeże zioła ( bardzo dobrze smakuje ze świeżym curry)
  • śmietana

W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy pokrojone i obrane szparagi i cukinię. Gotujemy ok 15 minut, dodajemy jarzynkę, oliwę i świeże zioła. Blendujemy a następnie przelewamy przez sitko tak by pozbyć się twardych szparagowych włókien. Podajemy z odrobina śmietany . Smacznego

Gotowane szparagi z sosem serowym :

Gotowane szparagi z sosem serowym  
Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 100 g ser typu lazur lub gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%

Szparagi gotujemy na parze lub w lekko osłodzonej wodzie ok 10 minut. Na patelni rozpuszczamy ser i wraz ze śmietaną podgrzewamy tak długo aż składniki się połączą i utworzą zwarty sos. Ugotowane szparagi podajemy polane przygotowanym sosem. Smacznego

Prawda, że proste 🙂 ! A jakie smaczne 🙂

Anna Tamto

 

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *