Co pijemy najczęściej latem ? Nad morzem, przy rybce i grillu ? Oczywiście, odpowiedź powinna brzmieć wodę …,o której pisałyśmy w tamtym roku http://annatoannatamto.pl/woda-zdrowia-doda/  ale nie dajmy się zwariować …. od wody może być przecież lepsze …piwo 

  

Kto wymyślił złoty napój , który do dziś króluje na stołach ?

Sumerowie z Mezopotamii a dokładniej rzecz ujmując Sumeryjki  jakieś 4000 lat p.n.e 🙂  Wygrawerowane napisy na glinianych tabliczkach z tego okresu zawierają najstarszy przepis świata … przepis na piwo 🙂 Sumerowie na rysunkach i tekstach w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumerów kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu. A potem to już ….popłynęło 🙂 W starożytnym Egipcie piwo to był chleb powszedni i podstawowy składnik pożywienia. Robotnicy za budowanie piramid swoje wynagrodzenie dostawali właśnie w postaci dzbanów piwa i bochenków chleba. W Egipcie też znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e.

  

W średniowieczu piwo było trunkiem bardzo popularnym. Ze względu na brak higieny i duże zanieczyszczenie wody piwo pił w zasadzie każdy. Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą.

Mnisi przygotowywali je dla siebie nie mniej jednak wraz z rosnąca popularnością tego napoju klasztory zaczęły piwo warzyć i sprzedawać.  Zakonnicy nabierali wprawy i eksperymentowali dodając do piwa różne aromaty i dodatki. Takim dodatkiem był między innymi chmiel, który stał się szybko bardzo popularny w całej Europie. Drugą gałęzią rozwoju piwa stały się browary dworskie. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło dochodu, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać podatki oraz regulować działalność piwowarską. Tak powstał nowy zawód :  mistrz-piwowar.

Intensywny rozwój miast  i piwowarstwa świeckiego przyczynił się do powstania małych rynków lokalnych, dużej konkurencji i co najważniejsze cechu piwowarskiego pilnującego interesów piwowarów.

Lubicie piwo ?

Głównym składnikiem piwa, podobnie jak i whisky, jest słód, który poddawany jest fermentacji. Natomiast to co odróżnia piwo od wódki, która przecież także powstaje ze zboża, jest przede wszystkim technologia produkcji, wykorzystująca w przypadku wódki proces destylacji.

Nie istnieje jedna receptura produkcji piwa, a każdy gatunek piwa czy jego odmiana wymaga innego postępowania. Dużą rolę odgrywają używane surowce i sprzęt jakim dysponuje browar. Jednym zdaniem : wszystko ma znaczenie !

Produkcja piwa to skomplikowany proces, którego poszczególne elementy znacząco wpływają na smak uzyskiwanego napoju. Za pomocą różnego rodzaju dodatków spożywczych i zastosowania różnych parametrów technologicznych produkcji uzyskuje się odmienne gatunki piwa. Co ciekawe, pomimo identycznych podstaw produkcji, mogą one niekiedy zupełnie różnić się smakiem. Jeśli przyjrzeć się browarnictwu od strony naukowej, okazuje się, że smak otrzymywanego piwa zależy od kilku parametrów fizycznych roztworu w poszczególnych etapach produkcji.

Tak czy siak my jako konsumenci chcielibyśmy wiedzieć jedno :

Czy warto pić piwo ?

Otóż…jak najbardziej ! Według danych Instytutu Żywności i Żywienia piwo  zawiera :

  • 49 kcal
  • białko 0,5 g
  • tłuszcz 0,0 g !!! 🙂
  • węglowodany przyswajalne 3,8 g 🙁

Ale za to piwo zawiera witaminy : B1, B2, B3, PP, B6, B12 kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód i cynk

I bardzo ważna informacja ! Piwa, które zostały poddane pasteryzacji, czy podgrzania do 60 st.C mają mniej witamin i minerałów. Najbardziej korzystne dla naszego zdrowia są więc piwa niepasteryzowane i niefiltrowane, których okres ważności jest nie dłuższy niż 3 tygodnie. Dlaczego ? Gdyż posiadają one osad drożdżowy, który jest źródłem dużej ilości witamin, a zwłaszcza tych z grupy B. Ta witamina ma ogromne znaczenia dla układu pokarmowego gdyż  przyspiesza proces trawienia, szczególnie węglowodanów i tłuszczów. Ponadto  piwo może być stosowane w chorobach gastrycznych np. w celu zapobiegania marskości wątroby !  Dzięki szyszkom chmielu piwo ma właściwości izotoniczne, czyli wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe i hipotoniczne, ułatwiające organizmowi przyjmowanie substancji odżywczych 🙂 Zdziwieni ? ! To poczytajcie dalej !

W szyszkach chmielu znajdują się żywice, lupulina i humulina, które są wykorzystywane w medycynie przy leczeniu nerwic oraz bezsenności. Dzięki temu piwo redukuje stres i odpręża psychicznie.
Piwo jest źródłem tetracykliny – antybiotyku produkowanego w sposób naturalny przez bakterie ze szczepu Streptomyces. Dzięki temu wspomaga pracę układu immunologicznego i zapobiega infekcjom.

Według naukowców piwo może być równie korzystne dla prawidłowego funkcjonowania serca jak czerwone wino. Wystarczy pić je regularnie i w niewielkich ilościach, by uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze, a nawet zawału. Według najnowszych badań amerykańskich lekarzy, dzienne spożycie 40 g alkoholu, czyli ok. 1 l piwa – zmniejsza o połowę ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Nie wiadomo, dlaczego piwo i wino mają podobne oddziałują na układ krążenia. Lekarze przypuszczają, że to alkohol ma lecznicze właściwości. Ponadto  piwo z dużą zawartością chmielu zawiera związki polifenoli, które pomagają obniżyć cholesterol i zapobiegać miażdżycy.

Piwo niskoprocentowe może być w niewielkich ilościach (ok. 250 ml) zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed- i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego, a także w celu zapobiegania tworzenia się kamieni nerkowych.

Czy przekonałam Was do picia piwa ? Tylko nie przesadzajcie, bo wiadomo…” od piwa się głowa kiwa” a to już nie jest pożądane 🙂

A jeśli chcecie sobie sami nawarzyć piwa a potem je wypić to tu znajdziecie przepisy :

http://mojkufelek.pl/blog-piwny/piwo-domowe

Na zdrowie !

Anna Tamto

źródła;

poradnik zdrowie.pl

ocean-piwo.pl

automatykab2b.pl

Zajrzyjcie również :

Woda zdrowia doda !

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *