Ziemia święta. Opowieści z Izraela i Palestyny

Książka ciekawa, trudna, pełna kontrastów i niezrozumiałych ludzkich zachowań. Kocioł, w którym aż wrze od różnic. Istna Wieża Babel – tak, to wszystko w  jednej pozycji.

Marcin Gutowski napisał książkę składającą się z cyklu reportaży, te podzielił na mniejsze rozdziały i opowieści ludzi mieszkających w tym regionie …czyli Ziemi Świętej !

Są więc w niej zawarte historię Izraelczyków, ortodoksyjnych Żydów, Palestyńczyków i Arabów. Kilka kultur na małym skrawku ziemi. Zlepek narodowości, religii i tradycji.

Taka też jest ta książka – różnorodna, po prostu.  Muszę się przyznać, że miałam do niej dwa podejścia 😉 Najpierw powoli czytałam początek, który traktuje o  ultraortodoksyjnym Żydzie z Jerozolimy, Joeliszu Krause, ojcu czternaściorga dzieci, który wszystkich “niewiernych” przyrównuje do bydła …krowy na przykład, ponieważ, jego zdaniem jest niewielka różnica między gojem a krową : goj gada a krowa nie … Trochę się zniechęciłam … odłożyłam ją na inny czas. I ten czas właśnie naszedł, co spowodowało, że  pochłonęłam ją jednym tchem.

Uważam, że jest bardzo rozwijająca, daje do myślenia i wiele wyjaśnia. Ale największa wartością tej książki jest jej obiektywizm. Autor pokazuje, opisuje, wyjaśnia …ale nie ocenia !

Ocenę zachowań poszczególnych bohaterów reportaży pozostawia czytelnikowi. I bardzo trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie : kto w tej “Wieży Babel” jest u siebie, kto jest agresorem, kto najeźdźcą, a kto ofiarą. Poszczególni bohaterowie udowadniają jedno: wszyscy są ludźmi pragnącymi spokojnego życia … ale niestety miejsce nie daje im tej gwarancji.

W książce tej współczesna historia mieszkańców ogarniętego wojną Bliskiego Wschodu, ich sytuacja społeczna, kontekst polityczny i atmosfera jaka tam panuje zostały przedstawiona w niebywale ciekawy i rzetelny sposób.

Autor wędrując z miasta do miasta, z wioski do wioski zbierał informacje, historie i opowieści a następnie złożył je w interesującą całość. Wymaga to cierpliwości, pomysłowości i dużej dozy empatii. Ludzie otwierali się i opowiadali mu niebywałe historie a on przeniósł je na papier, tak by usłyszał o nich cały świat ! To bardzo wartościowe !

Natomiast jeśli chodzi o kulinarną inspirację to dziś są nią hamantasze -to purimowe ciastka żydowskie.

Święto Purim to najrdosniejsze święto wśród żydowskich świąt. W dniu święta w synagogach odczytywana jest dwukrotnie Księga Estery. Zgodnie z opisaną w niej historią, Żydzi zamieszkujący Imperium Perskie zostali za pośrednictwem Hamana, doradcy króla Achaszwerosza, skazani na zagładę. Jednak dzięki żonie króla, Żydówce Esterze, Achaszwerosz zmienia zdanie, namaszcza na swojego doradcę zasłużonego dla państwa przywódcę Żydów – Mordechaja i pozwala na zbrojne odparcie zwolenników wcześniejszego doradcy. Sam Haman  zaś zostaje skazany na śmierć.

Purim jest dniem “uczt i wesela”, jako że wszystkie wydarzenia opisane w Księdze Estery odbyły się w atmosferze radości panującej podczas uczty. Zgodnie ze zwyczajem w wigilię święta Żydzi przychodzą do synagogi w przebraniach, które nawiązują do postaci z Księgi Estery, ale swoboda w wyborze stroju jest bardzo duża. Podczas lektury Księgi Estery dzieci używają kołatek (tzw. gragerów), za pomocą których zagłuszają imię Hamana, za każdym razem, gdy zostaje ono wypowiedziane. Jest to tzw. “wymazywanie imienia Hamana”. Po modlitwach grane są przedstawienia purimowe tzw. Purim Szpil, przeważnie pokazujące “w krzywym zwierciadle” historię Estery. Z Purim Szpili wyrosła tradycja teatru żydowskiego, a później żydowskiego filmu, który silnie wpłynął na historię polskiej i światowej kinematografii.

Tradycyjnym poczęstunkiem purimowym są “uszy Hamana” (humentasze) – słodkie ciasteczka z nadzieniem makowym.

Hamantasze

Zapraszam po przepis

Przepis na hamantasze :

Składniki :

Ciasto:
12 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
rdzeń 1/2 laski wanilii

Nadzienie makowe:
1/4 szklanki wody
1 łyżka rumu
1.5 szklanki zmielonego maku
1 białko
15-18 dag cukru
rdzeń 1/2 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
25 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 słoiczka dżemu morelowego (15 dag)
3-4 łyżki masła
migdały do posypania

Uszy Hamana-przepis  Uszy Hamana-przepis  Hamantasze   Święta ziemia -książka

Najpierw trzeba zrobić nadzienie makowe: zagotuj wodę z rumem, zmniejsz ogień i wsyp mak. Dodaj białko, cukier, wanilię, sok cytrynowy i pomarańczowy, rodzynki i cynamon. Podgrzewaj 5 minut, mieszając. Dodaj dżem i masło, podgrzewaj dalej, aż masa będzie jednolita. Ostudź. Teraz zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem i miodem.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz jajka z wanilią. Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż na 3 godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka. Pośrodku ułóż porcje nadzienia, a brzegi kółek pozaginaj i sklej, tak aby nadzienie nie wypadało, ale też nie było całkiem zakryte przez ciasto. Piecz 20 minut w temp. 170-180°C.

Hamantasze- purimowe ciasteczka   Ziemia Święta -Marcin Gutowski

Smacznego !

Anna Tamto 

źródło: deon.pl

Zobaczcie również :

Izrael oswojony/ Przepis na hummus

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *