Dziś warzywo , które podbiło moje serce i podniebienie 🙂
Jarmuż – ni to kapusta, ni to sałata. Niepozorne zielsko pełne witamin i minerałów.
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Jednak w Polsce wciąż jest nieznane : )
To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Na wielkie szczęście warzywo to coraz częściej jest widoczne na straganach i w warzywniakach.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich pomarszczonych liściach, o której w Polsce jak już pisałam mało kto wie i stosuje w przepisach . Natomiast w Skandynawii to warzywo jest bardzo popularne i często jest wykorzystywane by urozmaicić dość monotonną, skandynawską dietę. Moja przygoda z jarmużem zaczęła się dzięki mojemu koledze z pracy, który jest weganem .
Robiąc zakupy na targu warzywnym raczej omijałam jarmuż pochylając się nad szpinakiem 🙂 Stanisław poczęstował mnie potrawą o nazwie pesto z jarmużu i miłość do tego warzywa zapłonęła. Od tego czasu jarmuż króluje na naszym stole 🙂
I dobrze bo różnobarwne liście jarmużu w odcieniach zieleni, fioletu i brązu są skarbnicą białka, błonnika i witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe -może nas więc uchronić przed rakiem prostaty i jelita grubego.
Warzywa to zawiera również karotenoidy, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – mogą zapobiegać rozwojowi raka. Udowodniono, że spożywanie tych substancji może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Dlaczego?
Kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty, pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu.
Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawiera potas i wapń. regularne spożywanie jarmużu reguluje ciśnienie krwi.



Cytując Poradnik Zdrowie podaje wartości odżywcze jarmużu 🙂
Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database
Wartość energetyczna – 49/28 kcal
Białko ogółem – 4,28/1,90 g
Tłuszcz – 0,93/0,40 g
Węglowodany – 8,75/5,63 g
Błonnik – 3,6/2,0 g
Witaminy
Witamina C – 120/41 mg
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna – 1,000/0,500 mg
Witamina B6 – 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy – 141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K – 704.8/817.0 μg
Minerały
Wapń – 150/72 mg
Żelazo – 1,47/0,90 mg
Magnez – 47/18 mg
Fosfor – 92/28 mg
Potas – 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk – 0,56/0,24 mg
Witaminy K i A są witaminami trwałymi, odpornymi na wysoką temperaturę, ale smażenie zmniejsza ich ilość. Natomiast gotowanie nie powoduje strat tych witamin, przyczynia się do ich uwolnienia i dlatego ich zawartość po gotowaniu może być nieznacznie większa.
Jesteście pod wrażeniem ?
Ja też, dlatego dziś kilka przepisów z jarmużem
Sałatka melonowo-jarmużowa
Składniki :
- 1/2 melona ( może być kantalupa lub galia )
liście jarmużu ( dowolna ilość) - orzechy nerkowca
dressing :
- 1 łyżeczka musztardy stołowj
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty 1/2 cytryny
Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Ugotować przez ok 3 minuty na parze lub zanurzyć we wrzątku na ok 1 minutę . Melona obrać, pokroić w cząstki lub wydrążyć specjalną łyżeczką( ja jestem gadżeciarą, więc takową posiadam 🙂 Dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy wlać do warzyw i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Jarmużowe Pesto

Składniki:
- 150 g orzechów nerkowca mogą być uprażone na patelni
- ok 2 szklanek pociętego jarmużu
- 1/2 szklanki oleju orzechowego ( ale może być dowolny olej)
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- starta skórka z mandarynki
- jedna papryczka chili
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i rozdrobnić powoli dolewając olej , musztardę ,miód, i cytrynę . Podawać na kanapkach lub z makronem.
Chipsy z jarmużu

Składniki :
- Pęczek jarmużu
- 2 łyżki oleju
- skórka otarta z cytryny
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Proporcję można zmieniać w/g upodobania i ilości jarmużu 🙂
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Nie mogą być mokre ! Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 – 3 cm. Wsypać liście do dużej miski. Wymieszać z przyprawami i olejem. Rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok 5 minut. Jeżeli po 5 minutach liście wciąż będą wiotkie i miękkie to znaczy, że trzeba je dopiekać kolejną 1 – 2 minuty. Podawać same jako przekąska lub tak jak ja jako dodatek do łososia z grzankami. Chipsy powstały dzięki inspiracji blogiem jadłonomia.com


Smacznego
Anna Tamto
Jarmuż – nie kapusta, chociaż z rodziny kapustnych. Cenię za wyjątkowo małą ilość kalorii przy ogromnej ilości dobroczynnych właściwości, konkretnie o tym co leczy dobrze zostało opisane tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/jarmuz-smaczny-zdrowy-pomyslowy Ja zaś jem go profilaktycznie i uzupełniając swoją dietę o brakujące witaminy. Podoba mi się przepis na jarmużowe pesto, chipsy już robiłam i wyśmienite 🙂
Cieszymy się, że ci smakowało ! My osobiście jesteśmy w jarmużu zakochane !:)