Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, mimo dużej zawartości błonnika jego ziarna  są lekkostrawne i zawiera wiele cennych składników mineralnych.. przed wami Szarłat wyniosły czy też potoczne nazywany amarantusem :).

Ze względu na skład chemiczny, wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds. żywności FAO określają szarłat jako roślinę XXI wieku.

wartość odżywcza 100 g produktu:

wartość energetyczna  1754 kJ (417 kcal)

  • białko- 18 g
  • węglowodany- 63 g
  •    w tym cukry- 0,4 g
  • tłuszcz- 8 g
  • błonnik- 14 g
  • sód- 0,02 g
  • żelazo- 7,6 mg (54%*)
  • magnez – 250 mg (66%*)
  • wapń- 150 mg (19%*)

Zalety Amarantusa :

  • więcej błonnika niż w otrębach owsianych,
  • znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witamin A E i C.
  • nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca,
  • Warto go wprowadzić do swojej diety, ponieważ zawiera duże ilości magnezu. Zatem idealnie nadaje się dla osób żyjących w stresie czy uczących się intensywnie, bo wzmacnia pamięć i system nerwowy.

“Badania potwierdziły opinię co do dwóch kwestii dotyczących nasion amarantusa, czyli – atrakcyjności ich składu chemicznego oraz walorów żywieniowych.”

link : http://kbn.icm.edu.pl/pub/kbn/eureka/0222/65.html 

Długo zastanawiałam się nad sposobem wykorzystania amarantusa. Pomysł aby dodać go do ciasta marchewkowego pojawił się podczas robienia go z moim bratem  i … nie pożałowaliśmy  🙂

 

Przepis na ciastko marchewkowe z amarantusem :

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (niepełne)
  • 1 szklanka cukru
  • 2–3 marchewki
  • 2/3 szklanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach następnie w osobnej misce do białek dodaję cukier i kręcę mikserem na białą, gęstą masę. Dodaję pozostałe składniki. Masa jest gęsta, jeśli zbytnio, to dodajcie oleju lub troszkę mleka. Musi być gęsta, ale nie może być  sucha 🙂 Całość przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut w 240 stopniach.

Co ciekawe amarantus dodał ciastu orzechowego posmaku !

Smacznego 🙂

Ciasto z amarantusem  Amarantus
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *