

Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, mimo dużej zawartości błonnika jego ziarna są lekkostrawne i zawiera wiele cennych składników mineralnych.. przed wami Szarłat wyniosły czy też potoczne nazywany amarantusem :).
Ze względu na skład chemiczny, wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds. żywności FAO określają szarłat jako roślinę XXI wieku.
wartość odżywcza 100 g produktu:
wartość energetyczna 1754 kJ (417 kcal)
- białko- 18 g
- węglowodany- 63 g
- w tym cukry- 0,4 g
- tłuszcz- 8 g
- błonnik- 14 g
- sód- 0,02 g
- żelazo- 7,6 mg (54%*)
- magnez – 250 mg (66%*)
- wapń- 150 mg (19%*)
Zalety Amarantusa :
- więcej błonnika niż w otrębach owsianych,
- znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witamin A E i C.
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca,
- Warto go wprowadzić do swojej diety, ponieważ zawiera duże ilości magnezu. Zatem idealnie nadaje się dla osób żyjących w stresie czy uczących się intensywnie, bo wzmacnia pamięć i system nerwowy.
“Badania potwierdziły opinię co do dwóch kwestii dotyczących nasion amarantusa, czyli atrakcyjności ich składu chemicznego oraz walorów żywieniowych.”
link : http://kbn.icm.edu.pl/pub/kbn/eureka/0222/65.html
Długo zastanawiałam się nad sposobem wykorzystania amarantusa. Pomysł aby dodać go do ciasta marchewkowego pojawił się podczas robienia go z moim bratem i … nie pożałowaliśmy 🙂


Przepis na ciastko marchewkowe z amarantusem :
Składniki:
- 3 szklanki mąki (niepełne)
- 1 szklanka cukru
- 2–3 marchewki
- 2/3 szklanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach następnie w osobnej misce do białek dodaję cukier i kręcę mikserem na białą, gęstą masę. Dodaję pozostałe składniki. Masa jest gęsta, jeśli zbytnio, to dodajcie oleju lub troszkę mleka. Musi być gęsta, ale nie może być sucha 🙂 Całość przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut w 240 stopniach.
Co ciekawe amarantus dodał ciastu orzechowego posmaku !
Smacznego 🙂


Dodaj komentarz