Smak kwiatów pomarańczy-rozmowy o kuchni i kulturze

Smak kwiatów pomarańczy-rozmowy o kuchni i kulturze

“Smak kwiatów pomarańczy- rozmowy o kuchni i kulturze” to idealna książka dla każdego miłośnika podróży, kultury i kuchni 🙂 czyli idealna dla mnie…no i dla wszystkich tych, którzy czytają mojego bloga 🙂 Bo ta książka to coś więcej niż wywiad. To inspirująca rozmowa z kulturą lub kuchnią w tle. Rozmowa dwóch pań Tessy Capponi-Borkowskiej i Agnieszki Drotkiewicz.

Pierwsza to Włoszka urodzona we Florencji, która od 1983 roku mieszka w Polsce. Przyciągnęła ją do naszego kraju miłość do mężczyzny. Zamieszkała w Polsce i w naszym kraju zaczęła swoją karierę. Druga to Polka, pisarka i dziennikarka prowadząca  spotkania poświęcone kulturze.

Smak kwiatów pomarańczy-rozmowy o kuchni i kulturze

Smak kwiatów pomarańczy-rozmowy o kuchni i kulturze

Ten kto bardziej kocha kulturę postawi ją na pierwszym miejscu w tej książce, ten kto bardziej kocha kuchnię skupi się na historii różnorakich potraw, warzyw i owoców. Ten kto stawia na socjologiczny aspekt może odnaleźć w niej wiadomości jak na przestrzeni lat zmieniała się rola kobiety w kuchni.

Mnie oczywiście zachwyciła w tej książce historia kuchni bo..

” kuchnia jest niczym mały urwis; co rusz doprowadza do palpitacji, ale radości daje wiele. Bo ileż w człowieku zadowolenia i poczucia zwycięstwa, kiedy już się ze wszystkim upora i kiedy wreszcie coś się uda(…) O ile nie ma się ambicji zdobycia kulinarnego Parnasu, to nie sądzę, żeby trzeba było się urodzić w rondlu na głowie, by móc zostać kucharzem. Wystarczy pasja, skrupulatność, precyzja w wykonywaniu czynności. Poza tym należy , rzecz jasna zawsze dobierać do receptury  produkty najlepszej jakości, gdyż to one są gwarancją sukcesu” 

Czyli mamy gotową receptę na kulinarny sukces 😉

Ta książka to bogactwo smaków, kakofonia wyczytanych dźwięków, zapach Rzymu, Florencji, kawy, bazylii i minestrone. No właśnie … włoska zupa jarzynowa została dziś królową. To przepis na te zupę postanowiłam dziś zamieścić. Z jakiego powodu  ?

Smak kwiatów pomarańczy

Smak kwiatów pomarańczy

Dla Was… i dla współautorki Agnieszki Drotkiewicz  bo to jeden z przepisów, które przywiozła z Włoch jej babcia. Przepisy te stały się żelaznym elementem ich jadłospisu. Minestrone to zupa, która jest rogiem obfitości, pełnym smaków i faktur, wirem jarzyn: marchewki, selera, pietruszki,pomidorów, cukinii, fasoli, szpinaku, a także makaronu lub ryżu. To bomba witaminowa i zastrzyk mikroelementów.

Zupa minestrone jest jak ta książka 🙂 lub odwrotnie “Smak kwiatów pomarańczy- rozmowy o kuchni i kulturze” jest jak włoska zupa. Bogata, wzbogacająca i różnorodna. Doceni ją każdy, który lubi poznawać świat wszystkimi zmysłami.

Zupa minestrone (od wł. słowa “minestra”, czyli zupa) to bardzo popularne danie w różnych regionach Włoch. Nie ma na tę zupę jednego przepisu. To bardzo popularna potrawa i każda gospodyni robi ją po swojemu.

Przepis na włoską zupę minestrone :

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Składniki :

  • 1 szt  fasoli czerwonej z puszki
  • 25 dag cukinii
  • 3 pomidory (mogą być z puszki)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1,5 l buliony z warzyw
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • sól, pieprz
  • bazylia, tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ryż basmati
Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone

Warzywa umyć, oczyścić. Marchew, cukinię, seler, ziemniaka pokroić w kostkę . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Cebulę drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na dno garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić czosnek i cebulę. Potem wrzucić marchew, ziemniaki i seler . Dusić kilka minut. Wlać bulion. Po około 5 minutach dodać cukinię i pomidory. Następnie fasolę z puszki . Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Przed podaniem zupa minestrone powinna być posypana tartym parmezanem.

Smacznego

 

Anna Tamto 

 

 

   Zupa Minestrone-kulinarna inspiracja  Zupa Minestrone-kulinarna inspiracja

Zobaczcie również :

Włosi/ Przepis na gnocchi alla sorrentina

Menu świata/ Przepis na laotański larb

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *