Skandynawski raj, o ludziach prawie idealnych Skandynawski raj, o ludziach prawie idealnych

 

Skandynawski raj, o ludziach prawie idealnych

Mówi się, że Skandynawowie są chłodni i dość melancholijni, co po części zwala się na surowy klimat, w którym żyją. ALE nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka! W dzisiejszej książce możemy przeczytać o wszystkim znanych atrakcjach Skandynawii i przejść się ścieżkami wydeptanymi przez turystów.A to wszystko widzimy oczami autora -osoby z własnymi poglądami i nutką brytyjskiej ironii  😉

Szczególnie zaciekawił mnie rozdział poświęcony Janteloven, tzn. prawu Jante. Pojęcie to zostało stworzone przez Aksela Sandemose.Cytat: „Nikt nie jest kimś specjalnym. Nie próbuj wyróżniać się ani udawać, że jesteś pod jakimkolwiek względem lepszy od innych” pokazuje  jest silnie zakorzenione jest ono w mentalności Skandynawów.

Jeżeli chcecie się dowiedzieć jacy tak na prawdę są Skandynawowie, a w szczególności Duńczycy śmiało sięgajcie po „Skandynawki raj”

Książka warta przeczytania 🙂

Anna To

 

 Pokusa Janssona

Dużo wiem o Skandynawii ale ta książka mnie zadziwiła, rozśmieszyła i wzruszyła 🙂 Bardzo dobra pozycja dla miłośników Skandynawii. Pokazuje ten region Europy z całkiem nowej perspektywy. Perspektywy Brytyjczyka, a to daje obraz tylko „prawie idealnej krainy” 🙂  Autor opisuje każdy kraj z osobna. Nie lukruje, nie demonizuje, nie ocenia. Choć czytając momentami czuć „brytyjską wyższość”, to ma się wrażenie, że mimo wszystko Skandynawia to raj. I tak z książki dowiemy się, że :

  1. Duńczycy to najszczęśliwsi na świecie lidzie, lubią towarzystwo, zabawę i rozrywkę ale przy okazji są potężnie zadłużeni i posiadają najwyższe stawki podatkowe na świecie 🙁
  2. Islandczycy są bardzo homogenicznym społeczeństwem, wierzą w elfy 🙂  i borykają się ze sporymi problemami w systemie finansowym ( grozi im bankructwo)
  3. Norwegowie kochają przyrodę są bogaci bo mają ropę naftową, ale niestety przydarzył się im też Breivik.
  4. Finowie mają Świętego Mikołaja, o którym pisałam tu http://annatoannatamto.pl/nie-tylko-mikolajem-laponia-stoi-pamietnik-z-podrozylapland/ Posiadają też  jeden z lepszych systemów edukacyjnych, są za to mrukami ( nie zauważyłam )  z problemami alkoholowymi 🙁
  5. Szwecja to królowa pośród skandynawskich krajów, znana bardzo dobrze z kryminałów, które my uwielbiamy, Abby, i sieci sklepów Ikea. Ale boryka się z problemem uchodźców i generalnie rzecz ujmując Szwedzi nie są lubiani przez resztę Skandynawów (?)

Chcecie się dowiedzieć więcej to zajrzyjcie do tej książki i nie zrażajcie się skrupulatnością autora, statystykami i dokładnością przytaczanych danych. Tacy są przecież Brytyjczycy 🙂 Całkiem inni niż Skandynawowie i całkiem inni niż Polacy. Warto poczytać.

A co do jedzenia tym razem. Otóż Michael Booth  na jednym z przyjęć w Szwecji został poczęstowany zapiekanką Janssona zwaną Pokusą Janssona  (Janssons frestelse) Przepis na te zapiekankę zaczerpnęłam u źródła czyli ze strony Ambasady Szwecji . Chciałbym jednak podzielić  się z Wami  radami otrzymanymi od Polaków mieszkających w Szwecji, którzy chcąc odtworzyć idealny smak tej potrawy dużo eksperymentowali 🙂

I tak : najlepiej użyć ziemniaków odmiany Irys lub Irga. Poza tym do zapiekanki używa się w Szwecji korzennych anchois, wyprodukowanych w Szwecji więc trudno jeździć do Skandynawii po anchois jak tylko przyjdzie nam ochota na “pokusę”. Radą na to są nasze helskie filety z sardeli “w stylu szwedzkim”. Pasują idealnie 🙂 . Uważajcie ze śmietaną , nie może jej być za dużo ! Użyłam zwykłej śmietany 18 % .

No więc przepis 🙂 

POKUSA  JANSSONA /JANSSONS FRESTELSE

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka anchovis filetów (125g)
  • 30 g masła
  • 200-300 ml. śmietany 18 %
  • 7 łyżek bułki tartej
Pokusa Janssona JANSSONS FRESTELSE

Obrane ziemniaki  zetrzeć na cienkie paski.  Posiekać grubo cebulę. Wysmarować tłuszczem żaroodporne szklane naczynie  włożyć połowę porcji ziemniaków. Rozłożyć plastry cebuli oraz filety anchois. Polać płynem. Włożyć resztę ziemniaków  i posypać tartą bułką. Położyć na wierzchu  małe cząstki masła. Pół porcji śmietanki wymieszać z sosem z puszki anchois i polać potrawę. Włożyć do piekarnika (220º-225º C) na około 50-60 minut. Po 30 minutach  polać pozostałą porcją śmietanki.

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *