Skandynawia.Światło Północy

Chociaż Skandynawia kojarzy nam się z mroźną i nieprzyjazną krainą, nie jest to do końca prawda a autorzy pokazują, że mimo wszystkich wad klimatu da się w niej zakochać od pierwszego wejrzenia…a dokładniej od ich pierwszej wyprawy do Helsinek 🙂

„A wiesz święty Mikołaju z czym w Polsce najczęściej kojarzy się Finlandię ? – ripostujemy. – No nie wiem z czym ? – Z Finlandią ! Tą czterdziestoprocentową !”

„Skandynawia. Światło północy” miała się stać początkiem mojego odkrywania krajów północy i tak się też stało.  Jest w niej pewien rodzaj niepewności i zarazem motywacji, która tak bardzo lubię w książkach. Autorzy pokazują bowiem, że chcieć to móc.  Zofia i Michał wpadli na świetny pomysł „posegregowania” skandynawskich krajów na rozdziały. Świetny pomysł jeżeli komuś wpadłoby do głowy wrócić do wybranego miejsca bez konieczności wertowania wszystkiego na nowo lub uporczywego szukania linijka po linijce .

Skandynawia, Światło północy Dobra książka pełna cudownych zdjęć ale i osobistych przemyśleń i przygód.

Anna To


Ta książka należy do grupy typowo podróżniczych , opisujących własną podróż autorów w dany region . W tym przypadku jest to moja ukochana Skandynawia i już sam tytuł zachęcił mnie do sięgnięcia po te pozycję. Autorzy -Zofia i Michał Miedzińscy napisali dobrą książkę o Skandynawii i każdy, kto interesuje się północną Europą powinien tę pozycję trzymać w swojej biblioteczce 🙂 Dodatkowo zdjęcia dodają kolorytu i zachęcają czytelników do podróży.

Skandynawia, Światło północy

Tę książkę zaliczyłabym do niestandardowych przewodników z licznymi ciekawostkami i spostrzeżeniami. Jeśli czyta się ją jak przewodnik, to nie jest się rozczarowanym . Zawiera wiele wskazówek, które na pewno wykorzystam w czasie moich podróży w ten region, dużo miejsc , które już widziałam i chętnie wspominałam czytając. Jeśli jednak ktoś spodziewa się wartkiej akcji i niesamowitych przygód to będzie rozczarowany. W tym aspekcie to nie jest porywająca lektura. Zwykłe życie turystów w niezwykłych miejscach i okolicznościach przyrody 🙂 Po prostu… lub aż 🙂 Sprawdźcie sami !

 

I tak jak Skandynawia jest niesamowita tak i dzisiejsza  potrawa jest niesamowita. Tak jak Finlandia jest zadziwiająca, tak i kuchnia fińska zaskakuje. Prostotą, smakiem i łączeniem rożnych składników. Michał Miedziński chwali się w książce, że zapragnął po powrocie z Finlandii zrobić kalakukko -tradycyjne danie fińskie. Skoro autor je ugotował to ja też nie mogłam nie spróbować ! Choć było to bardzo trudne ze względu na jeden składnik ! -świeże sielawy, które trudno w Warszawie dostać ! Udało się w końcu  i kalakukko zostało upieczone ! Nazwa tego dania oznacza rybi kogut ale z drobiem nie ma nic wspolnego. Jest to raczej chleb z rybami i boczkiem. Dość intrygujące połączenie ale ten sposób przygotowania ryb powoduje, że długo zachowuje ono świeżość, dlatego Finowie często nazywają je „największą konserwą świata”. Na wschodzie Finlndii Kalakukko można dostać w dobrych piekarniach. Warstwa wierzchnia wykonana jest z żytniej mąki razowej a nadzienie składa się głównie z ryb słodkowodnych (np. sielawy) i boczku.

Przepis na Kalakukko

Składniki :

1 kg mąki żytniej
200g  mąki pszennej
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
50g roztopionego masła do posmarowania ciasta
500-800g oczyszczonych sielaw
sok z połówki cytryny, sól i pieprz
200 gr plastrów boczku
200 gr karkówki wieprzowej w plastrach
      
 Z maki i wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować okrągły placek. Na środku placka układać na przemian: oczyszczane ryby, boczek i mięso. Każda warstwę posolić i popieprzyć. Produkty utworzą wieżyczkę, którą zawijamy ciastem , następnie formujemy chleb, wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 15 minutach chleb wyciągamy, owijamy szczelnie folią do pieczenia, wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczmy 5-6 godzin.  Po wystygnięciu kroimy w plastry i podajemy jako danie główne lub przekąskę.
Smak i zapach całkiem dobry. Ciesze się,że poznałam ten przepis gdyż będąc w Finlandii niestety nie próbowałam tego dania.
Smacznego
Skandynawia, Światło północy   
Anna Tamto
Zobaczcie również :
20
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *