Siemię lniane to nasiona płaskie, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu podobnie jak nasiona Chia o których pisałam tu : http://annatoannatamto.pl/nasiona-chia-naturalnie-ze-smaczne/ 

Siemię lniane Siemię lniane

Istnieją dwa rodzaje siemienia : brązowe i złociste.  Jak zapewne się domyślacie złociste jest o wiele droższe, lecz za ceną idzie jakość ponieważ posiada więcej substancji odżywczych i jest lepsze w smaku.

Wszystko co powinniście wiedzieć o nasionach lnu :

  1. Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne.
  2. Poprawia nastrój flawonoidy, fitoestrogeny oraz witaminę E ( Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, co przyczynia się do zmniejszenia podatności na nowotwory)
  3. Siemię lniane zawiera błonnik,
  4. Działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego
  5. Zawierają bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Wykorzystanie w kuchni 

Jest wiele przepisów z użyciem siemienia lnianego. Nasiona lnu można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Krótko mówiąc do wyboru do koloru ! Można stosować je w postaci dodatku do surówek i sałatek. Oto parę naszych pomysłów 😉 :

 kisiel i siemię lniane Siemię lniane

Przepis na chleb z dynią i siemieniem lnianym

Składniki :

  • 270 ml.wody
  • drożdże – 7g suchych lub 15 g świeżych ( jeśli używamy świeżych robimy wcześniej zaczyn)
  • 200-300 g pulpy  z pieczonej dyni
  •  300 g mąki białej typ 650
  • siemnie lniane wg uznania

Dynie piekę wcześniej a  robię to tak: przecinam na pół lub na ćwiartki (zależy, jak duża), wyjmuję środek z nasionami i wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika. Tyle 🙂

Następnie mieszam mąkę wraz z drożdżami, wodą i pulpą. Na konie dodaje siemie lniane. Czekam ok 40 minut aż wyrośnie . Następnie przekładam do foremki i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Piekę ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

chleb z dynią i siemieniem lnianym  chleb z dynią i siemieniem lnianym chleb z dynią i siemieniem lnianym

Przepis na chleb ciemny z siemieniem lnianym :

Składniki :

  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki tef
  • 10 g drożdzy suchych
  • 300 ml wody
  • sól, odrobina cukru i łyżka masła lub oleju kokosowego

Wszystkie składniki mieszam w misce, następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po godzinie przekładam do foremki i odstawiam na 15 minut tak by chleb odrobinę odpoczął. Następnie piekę ok 60 minut w piekarniku nastawionym na 18 st. Chleb jest ciemny, ciężki a mąka tef dodaje mu orientalnego smaku.

chleb ciemny z siemieniem lnianym chleb ciemny z siemieniem lnianym chleb ciemny z siemieniem lnianym chleb ciemny z siemieniem lnianym

Kisiel z siemienia lnianego :

Składniki :

  •  3 łyżki Siemnia lnianego
  •  1 szklanka wody
  •  2 łyżki syropu imbirowego ( lub np malinowy )

Siemnie lniane wraz z wodą i syropem gotujemy ok 10-15 minut. Następnie odcedzamy i jemy ze smakiem pyszny kisiel. Smacznego

gotujące się siemię lniane Kisiel z siemienia lnianego Kisiel z siemienia lnianego 

Anna To

 

 

20
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *