Rekin i baran-książka

Na Islandii jest cztery razy więcej owiec niż ludzi.

Jaka  jest pierwsza myśl, kiedy ktoś pyta nas o Islandię ? No właśnie … owce, wulkany i zimno… Dotychczas Islandia nie była popularnym kierunkiem turystycznym. Od niedawna jest to must have wakacyjnych wyjazdów i każdy szanujący się podróżnik powinien zrobić sobie selfi  na tle gejzera. Efekt jest taki, że turyści podobno zadeptują ten piękny kraj.

Rekin i baran

Na szczęście autorzy dzisiejszej pozycji swoją miłość do tego kraju przelali na papier i jeśli nie lubicie tłoku (w najmniej zaludnionym kraju) lub po prostu teraz nie stać was na wyjazd to możecie sięgnąć po książkę “Rekin i baran. Życie w cieniu islandzkich wulkanów” i na pewno nie będziecie rozczarowani.

Nie jest to bowiem ani przewodnik ani powieść -to zbiór historii o tej niesamowitej wyspie opowiedziana w sposób ciekawy i intrygujący. To podróż w świat magicznych wierzeń, zaskakujących obyczajów i przepięknych krajobrazów. To historia, zwyczajne życie  i wiele ciekawostek na temat  Islandczyków i ich podejścia do otaczającej ich rzeczywistości.

Jeśli ktoś z Was spodziewa się reportażu to będzie rozczarowany, tę książkę zakwalifikowałbym jako niestandardowy przewodnik. Potrzebny i wartościowy. Pięknie wydany i dopracowany. Także każdy, kto zechce dopełnić swoją wiedzę na temat Północy powinien przeczytać książkę Marty i Adama Biernatów.

Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że wbrew pozorom nie jest to książka bardzo łatwa w odbiorze. Ogrom wiadomości może przytłoczyć ale po pierwszym szoku czytelnik pozostaje z wrażeniem, że nie zmarnował czasu 🙂 😉

Skyr

Ja nie jestem rozczarowana tą książką jeszcze z jednego powodu. Jest w niej rozdział pt “Królestwo za skyr” 🙂 Czyli rozdział w islandzkim jedzeniu 🙂 I wydawałby się, że Islandczycy są naprawdę kontrowersyjni w jedzeniu i smakują im naprawdę przedziwne potrawy ale by to zrozumieć trzeba mieć na uwadze klimat, historię i połżenie geograficzne wyspy. Ograniczone możliwości transportu, zmuszały Islandczyków do zjadania całych ryb i … całych zwierząt żyjących na wyspie – mózg, żołądek, jądra to był ‘chleb powszedni’ w kuchni. Nic się nie marnowało. Zjadało się wszystko.  Dziś  Hákarl – zgniły rekin, Svið – przepołowiona barania głowa gotowana po usunięciu futra i mózgu, Sursadir hrutspungar – wędzone, baranie jądra czy też statur – mięso, tłuszcz i krew zaszyte w owczym żołądku już nie są tak popularne jak kiedyś. Stanową raczej atrakcję kulinarną niż codzienne jedzenie. Nie mniej jednak turyści szukają tych potraw i żadni wrażeń chcą posmakować i rekina i barana :). 

Książka "Rekin i baran"

 

Ja jednak wybrałam dziś dla was tytuławy skyr . To rodzaj islandzkiego sera bardzo podobnego do naszego serka homogenizowanego.  Skyr to coś pomiędzy jogurtem, a serkiem.

Od jogurtu różni się tym, że jest gęstszy i ma więcej białka (nawet do 10%), a od serka tym, że jest znacznie mniej kaloryczny. 100 gram skyr’a to zaledwie ok 80 kcal! Skyr jest baaardzo popularny, zjada się go na Islandii zarównno na śniadanie przygotowując wraz z owocami i płatkami jak i na podwieczorek 🙂 w postaci … np pysznego deseru.

Dziś specjalnie dla Was przepis na islandzki sernik z prince polo . Dlaczego z prince polo ? Bo to najpopularniejszy batonik w tym kraju . Islandczycy kochają prince polo od… zawsze czyli od 60 lat 🙂

Prince Polo po raz pierwszy importowano do Islandii w 1955 roku, podczas okresu poważnych obostrzeń dotyczących wwozu towarów. W tym czasie nastąpiło porozumienie handlowe między Polską a Islandią. Polacy eksportowali batoniki a Islandczycy importowali do nas  w ramach wymiany śledzie i wełnę. Współpraca jak widać trwa do dziś 🙂 i trzeba przyznać, że wielu mieszkańców wyspy z sentymentem wspomina  Prince Polo jako “słodycz” serwowaną im przez rodziców i dziadków lub kojarzy je z biwakami, podróżami, spotkaniami i fajnym spędzaniem czasu.

Zapraszam zatem po przepis na

Islandzki sernik z prince polo

Islandzki sernik z prince polo

Składniki na biszkopt :

  • jajko 3 szt.,
  • mąka 1 szklanka,
  • drobny cukier 1 szklanka,
  • wafelki prince polo  3 szt

Składniki na masę :

  • serek skyr 250 g,
  • śmietana kremówka 250 ml,
  • cukier puder 150 g,
  • agar 4 łyżeczki + 100 ml gorącej wody

Składniki na galaretkę :

  • kawa 4 łyżeczki,
  • cukier 4 łyżeczki,
  • agar 2 łyżeczki,
  • gorąca woda 250 ml
Pokruszone prince polo w masie biszkoptowej Sernik z sera skyr
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka  ubijamy z cukrem na gładka masę – cukier dodajemy partiami. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz ubite białka cały czas miksując.
Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm , a następnie dodajemy pokruszone prince polo i zanurzamy je w cieście . Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min.
 sernik z prince polo sernik z prince polo
Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki agaru i zalewamy 100 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do osobnego naczynia dodajemy kawę rozpuszczalną, 2 łyżeczki agaru oraz 250 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy o odstawiamy do wystudzenia.
W tym samym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodajemy skyr i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy płynny agar i całość dokładnie miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie na zastygłą masę wylewamy tężejącą galaretkę kawową i ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Oprószamy kakao, robimy zdjęcia i następnie jemy 🙂
Smacznego
Anna Tamto
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *