Recenzja książki “Dom na Zanzibarze”

Książka napisana przez Dorotę Katende – Polkę, choć im bardziej zagłębiałam się w książkę miałam wrażenie, że jej serce zostało skradzione przez Afrykę na zawsze ;). Przenosi nas do świata w którym czujemy piasek miedzy palcami, wiatr na plecach… czujemy “smak” Zanzibaru. Książka została dopracowana w najmniejszych szczegółach  jeśli chodzi o wygląd. Szczególnie przypadł mi do gustu wygląd pojedynczych stron. Lekkie cienie dają wrażenie jakbyśmy trzymali książkę z historią, która przeżyła swoje 🙂 .

Książka  ma charakter podobny do pamiętnika, autorka opowiada o oczekiwaniach względem Afryki, miejsc, ludzi. Wspomina o swojej przeszłości i nieudanych związkach. 😉

Dziś oprócz domu ( hotelu zarazem ) Dorota założyła biuro podróży, organizuje safari, śluby i… znalazła swoja miłość, którą okazał się nie tylko Zanzibar 😉  .

I coś na koniec specjalnego video ze ślubu Doroty i Justina 😀 ! : https://www.youtube.com/watch?v=GSujGUR0TFA

Przepis na ośmiornice na grzance

 

“Dom na Zanzibarze”

O zapachach, smakach i kuchni Zanzibaru juz pisałyśmy na naszym blogu 🙂 . Nie mniej jednak chciałabym Wam przedstawić idealna książkę na wakacje 🙂 Można położyć się w hamaku i poczuć klimat Afryki i Zanzibaru. Powieść lekka, łatwa i przyjemna 🙂 , stylizowana na stary pamiętnik.

Autorka zachwycona Afryką i Zanzibarem postanawia zamieszkać w tym raju, tam żyć, pracować i oczywiście smakować pysznej zanzibarskiej kuchni 🙂 W jednym z rozdziałów Pani Dorota kolację, gdzie podawane były “ośmiornice na grzance”. Tak nie to zachęciło, że od razu pomyślałam : to będzie dzisiejszy lunch…

Ośmiornice na grzance :

  •  250 g ośmiorniczek ( mogą być mrożone)
  • chleb tostowy
  • masło czosnkowe
  • cebula
  • białe wino
  • oliwa z oliwek
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa

 

Ośmiorniczki skropione limonką  marynowałam całą noc w białym, wytrawnym winie, czosnku i dobrej oliwie extra virgin . Następnie dusiłam je około kwadransa na patelni, po czym grillowałam bądź na grillu , bądź w piekarniku . Kromki chleba tostowego opiekłam w opiekaczu( można również w  piekarniku) , posmarowałam masłem czosnkowym , na to położyłam ośmiorniczki , posypałam natką pietruszki 🙂

Smacznego

Vanilla House:  http://safaritravel.com.pl/galeria/vanilla-house-czyli-tytulowy-dom-na-zanzibarze/

 
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *