Recenzja ” Antarktyka. Podwodne zauroczenie ”

Jak wszystko w życiu,  podróżowanie ma swoje pozytywne  i negatywne strony. Jedną z najważniejszych rzeczy w książce są niewątpliwie jej fotografie. Robią niesamowite wrażenie. Efekt „wow” zwiększa fakt, iż każde zdjęcie jest w dużym formacie , sprawia to, że fotografie niemalże nas wciągają do środka.Nie ma się temu co dziwić gdyż zdjęcia Bartosza Starzyńskiego, miały być właśnie takie .. Miały oddawać  rzeczywistość w najmniejszym stopniu. Książka jest cudowna pod tym względem. Po prostu nie sposób się na nią napatrzeć 😉

Anna To


Przepis na YOUTUBE  : Przepis na zupę Krabową z fenkułem | annatoannatamto.pl

Przepis na zupę Krabową z fenkułem

 

Kupiłam tę książkę ze względu na zdjęcia 🙂 Myślałam, że będzie to album z podwodnymi zdjęciami wykonanymi w najzimniejszych miejscach na Ziemi Arktyce i Antarktyce. Określenie tej książki tylko albumem byłoby błędem 🙂 To pięknie wydana książka z pięknymi zdjęciami i ciekawą treścią . Lubię nurkować , fotografować i kocham przyrodę od biedronki do wieloryba dlatego po ludzku zazdroszczę autorowi tych podróży, pięknych zdjęć i spotkań ze zwierzętami 🙂 Panie Bartoszu dziękuję za tą książkę-album !

Pan Bartosz wraz ze znanym fotografem E.Brooksem wspólnie jedzą zupę krabową i ona dziś króluje na naszym stole :

Zupa Krabowa z fenkułem

Składniki :

  •  3 kopry włoskie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1000 ml bulionu
  • 1 cytryna
  • 250 g mięsa krabów z puszki
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • śmietana

Oczyszczone kopry włoskie posiekać, seler naciowy i marchewkę pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, smażyć około 10 minut, aż zmiękną. Do warzyw wlać wino, gotować wolno, aż odparuje. Wlać bulion, dodać skórkę startą z cytryny i odrobinę soli, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, przelać przez sito i wlać z powrotem do garnka. Do zupy dodać mięso kraba, delikatnie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę podawać ze śmietaną.

 

 

 

Anna Tamto

Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *