Powrót. Ojcowie, synowie i kraj pomiędzy nimi

Dzisiejsza książka dostała nagrodę Pulitzera a według “The New York Timsa” to jedna z najlepszych książek wydanych w 2017 roku.

Czy to dobra rekomendacja ?

Dla niektórych tak, dla innych nie 🙂

Czy zgadzam się z tą opinią ?

Zdecydowanie tak !

Ta książka jest bardzo, bardzo przejmująca i porusza tak wrażliwe tematy, że trudno po jej przeczytaniu wrócić do rzeczywistości. Cały ból w niej zawarty przenika czytelnika i autentycznie smuci.

Powrót. Ojcowie, synowie i kraj pomiędzy nimi

Hisham Matar to Libijczyk, syn Dżaballaha Matara byłego dyplomaty i wojskowego, który w czasach reżimu Kaddafiego zaangażował się w działalność opozycyjną. W związku z tym stał się wrogiem numer jeden reżimu i znalazł się na czarnej liście. Kiedy autor miał kilka lat cała rodzina musiała uciekać z Libii.

Szczątki wspomnień Hishima z tego okresu są bardzo ciekawe, jednak przerażają i dają do myślenia. To jak opozycjoniści musieli się ukrywać i jakie fortale stosować by przechytrzyć słóżby specjalne Kaddafiego oczami małego chłopca jawi się jako nieustanne napięcie i strach.

Niestety w 1990 roku ojciec autora został porwany i osadzony w słynnym więzieniu Abu Salim pod Trypolisem. Od tego czasu ślad po nim zaginął.

Hasim Matar dorósł, wydoroślał, reżim Kaddafiego upadł a ojca nie udało się odnaleźć. Wraca więc po trzydziestu latach do Libii i dalej szuka. Docieka i sprawdza… prowadzi własne śledztwo by dowiedzieć się co stało się z ojcem.

Kiedy poznawałam Libię wraz z autorem, miałam wrażenie, że to jeszcze jeden kraj pozostawiony sam sobie. Ofiara polityki i władzy. Zniszczony, zniewolony z ciekawą historią i kulturą.

Czytanie książki

Powrót. Ojcowie, synowie i kraj pomiędzy nimi

Powrót. Ojcowie, synowie i kraj pomiędzy nimi

było w tym kontekście bardzo pouczające i  tej sferze ta książka nie zawodzi, jest bardzo ciekawa.

Pisząc o “Powrocie” nie sposób pominąć jednej ważnej kwestii.

Mianowicie niesamowitej duchowości tej powieści. Książka jest sentymentalna, nasycona miłością syna do ojca. Autor zmierzył się z trudnym i tak osobistym tematem jak poczucie straty. Dlatego uważam, że ta powieść nie jest dla wszystkich. By współodczuwać tę żałobę, która jest w niej zawarta trzeba wykazać się dużą wrażliwością. Myślę, że właśnie dlatego ta powieść  jest taka wyjątkowa.

Z tej książki bucha miłość … taka czysta… małego chłopca do straconego ojca. To naprawdę smutne, ale jednocześnie terapeutyczne i poruszające.

W tej sentymentalnej podroży było jednak coś co dodawało otuchy, pomagało nawiązać relacje, odprężało. To była kawa … Kawa po arabsku serwowana wszędzie. Pełna aromatu i bogatego smaku. Mocna, esencjonalna i co ważne parzona w tygielku.

O kawie po arabsku mówi się, że jest „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość” – kiedy już się jej napijesz zrozumiesz, że trudno się z tym nie zgodzić…

Kawa po arabsku

Przepis na kawę po arabsku :

Składniki :

  • kawa drobno mielona (dowolny gatunek)
    przyprawy: cukier, cynamon, kardamon, goździki (według uznania)
  • woda
  • mosiężny tygielek

Do zimnej wody dodajemy kawę i cukier w proporcjach 2:1 (w „słodszej” wersji 1:1), mieszamy. Dla podkreślenia smaku można dodać również: szczyptę kardamonu bądź cynamonu i 2-3 goździki. Tygielek z mieszanką podgrzewamy na wolnym ogniu tak długo, aż na powierzchni wytworzy się brązowa, puszysta pianka, a poziom kawy podniesie się i zacznie się zbliżać do górnej krawędzi naczynia – wówczas zdejmujemy kawę z ognia. Powoli nalewamy do filiżanek. Podajemy wraz z dołączonym tygielkiem – tak, by można było stale dolewać sobie świeżej kawy.

 

Do kawy po arabsku podaje się bakalie lub coś słodkiego. Ja wybrałam domową chałwę. Zachęcam was do zrobienia chałwy w domu. Smak i aromat nie do opisania.

Domowa chałwa

Przepis na domową chałwę :

  • 500 g ziaren sezamu, białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 150 g miodu
  • 10 g ekstraktu z wanilii

Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć odważony sezam, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawić do ostudzenia na 15 min. Uprażony sezam zmielić w malakserze lub blenderze o bardzo wysokiej mocy. Po zmieleniu sezamu dodać miód, ekstrat z wanilii, orzechy i cukier waniliowy. Wymieszać blenderem na gładką masę. Włożyć do dowlnej foremki wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na całą noc. Chałwa utrzymuje świeżość przez conajmniej tydzień.

Smacznego

 

Zobaczcie również :

Gorzka pomarańcza/ Przepis na siorbę

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *