Południowoeuropejskie ciasta wielkanocne

Południowoeuropejskie ciasta wielkanocne

Jak świat długi i szeroki tak tradycje wielkanocne różne i zadziwiające. Paschy pochodzą z Rosji, baby wielkanocne są naszą tradycją.

A jakie przysmaki dominują na południu Europy ?

Przeglądając publikacje na ten temat natrafiłam na przewijające się w południowoeuropejskim zwyczaju ciasto drożdżowe z pisankami  w środku 🙂 .

Tsoureki w Gracji, mona de Pascua w Hiszpanii, folar w Portugalii.

Co wiąże się z tą tradycją ?

Mona de Pascua, chociaż oznacza po hiszpańsku “małpa wielkanocna”, tak naprawdę z małpą nie ma nic wspólnego. Pierwszy człon nazwy pochodzi od arabskiego słowa “munna”, które oznaczało datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom.

Istnieją różne formy przygotowania mona de Pascua. Najbardziej wierna dawnej tradycji jest drożdżówka z umieszczonym pośrodku gotowanym jajkiem. Co ciekawe w Hiszpanii istnieje  tradycja wręczania mona de Pascua chrześniakom z rąk ich ojców chrzestnych tuż po mszy w Wielkanocną Niedzielę. Następnego dnia rodzina spotyka się przy wspólnym, suto zastawionym stole by wspólnie skonsumować ten wielkanocny wypiek. Fajna tradycja prawda ?

Folar to natomiast nazwa  portugalskiego wielkanocnego ciasta drożdżowego.

Zgodnie ze zwyczajem portugalskim w Niedzielę Palmową dzieci chrzestne dają swoim matkom chrzestnym kwiaty (poświęcone podczas mszy), a w Niedzielę Wielkanocną otrzymują od rodziców chrzestnych właśnie folar.

Ciasto folar przypomina słodki chleb  i ma w środku kilka całych jajek. Na północy czasem dodaje się do niego chouriço. Folar wpisuje się w tradycję składania sobie życzeń wielkanocnych i podziękowania za otrzymane dary. Jest symbolem przyjaźni i przebaczenia.

Tsoureki wywodzi się z Grecji, gdzie piecze się go tradycyjnie w Wielki Czwartek. Formuje się go w warkocz (jak chałkę). Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą. Umieszczone w cieście barwione na czerwono jajko symbolizuje krew Chrystusa ( u mnie różowe , a po upieczeniu całkowicie białe 🙁  )

Grecki przepis wielkanocny

Grecki przepis wielkanocny

Tradycyjnie tsoureki aromatyzuje się dwoma niezwykłymi składnikami – mahlep, czyli ziarnami wiśni wonnej oraz mastyksem, rodzajem żywicy.  Są one trudno dostępne w Polsce, można je zastąpić kardamonem lub (i) wanilią. Ja również dodałam anyżu.

Przepis na tsoureki :

SKŁADNIKI:
tsoureki

tsoureki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3 saszetki drożdży instant (21 g)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • esencja waniliowa
  • łyżeczka  nasion anyżu
  • 125 ml mleka podgrzanego
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 75 g miękkiego masła
  • sezam lub płatki migdałowe do posypania
  • 2 pisanki barwione naturalnie
  1.  Ciasto można wyrobić ręcznie, ale skorzystanie z robota   ułatwia pracę 🙂
  2. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i kardamon, mielony anyż . Powoli wlej ciepłe mleko, dodaj jajka oraz 100 ml letniej wody oraz esencję waniliową. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut aż stanie się gładkie i miękkie.
  3. Stopniowo dodaj do ciasta miękkie masło i dalej wyrabiaj.  Przełóż ciasto do dużej miski posmarowanej masłem lub olejem, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość ok godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i podziel na 3 części. Każdą z części uformuj w wałek. Sklej ze sobą ich końce i zapleć z nich warkocz  .Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Posmaruj powierzchnię ciasta rozbełtaną wodą z żółtkiem przy pomocy pędzelka i obsyp jego powierzchnię sezamem. Ostrożnie wetknij w ciasto pisanki, wstaw je do piekarnika i piecz 25-30 minut.
  6. Chlebek najlepiej smakuje w dniu upieczenia.

 

Przepis na tsoureki

Przepis na tsoureki

SMACZNEGO 

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *