Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa  

Książki można podzielić na dwie kategorie: te który wymagają większego wysiłku umysłowego i zaangażowana czytelnika i takie których czytanie idzie jak z płatka, lekko łatwo i przyjemnie .

„Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa” zalicza się zdecydowanie do tej drugiej kategorii – i to się chwali. Nie zawsze marzy nam się spędzenie wieczoru przy ciężkiej książce której zadaniem jest zadziwić i trzymać w napięciu.

Przede wszystkim jest napisana w sposób zrozumiały i prosty, bez wzniosłych słów i homeryckich porównań. To książką dosłownie dla każdego. Przygodowa książka kulinarna – połączenie idealne bo przygód było wiele lecz osobiście uważam, że mogłyby być opisane w dłuższy i bardziej osobisty sposób 😉 Sam początek może zadziwić bo kto słyszał o osobie, która rzuca wszystko i zaczyna podróżować 😉 Pomysł świetny gorzej jest z realizacją bo tak jak mówię brakuje mi w niej “tego czegoś”… Nie mniej jednak jest w niej dużo o kuchni i zwyczajach związanych z posiłkami. Możemy z niej wyciągnąć wiele przydatnych informacji i ciekawostek o których przynajmniej ja słyszałam pierwszy raz.

Anna To


“Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa” już sam tytuł weryfikuje czytelników 🙂 gdyż sugeruje, że książka skierowana jest do kobiet. Wiele jest takich poradników więc nie czepiam się zbytnio tytułu. Odniosę się natomiast do treści 🙂

Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa

Autorka rzuca całe dotychczasowe życie i rusza w kulinarną podróż. Wiele jest takich historii więc i ta wydawała się być interesująca. Być może nawet pierwotnie była 🙂   ale niestety książka tego nie oddaje.

Jeśli natomiast jesteście miłośnikami kuchni tak jak ja, to już co innego 🙂 Wtedy lektura tej pozycji nabiera sensu i patrzymy na przygody autorki z innej perspektywy. Kulinarnej ! Książka jest pełna rad, przemyśleń i przepisów. Sonia Brandon zdecydowanie zaimponowała mi zmianą nawyków żywieniowych i determinacją w studiowaniu tego co je. To co naturalne jest mało skomplikowane a tym samym zdrowsze. Wniosek po przeczytaniu tej książki  choć prosty jest bardzo skuteczny : należy jeść żywność jak najmniej przetworzoną ! Proste ? Da się ?

Autorka udowadnia, że tak…. i podsuwa gotowe przepisy na pyszne jedzenie. Jak się więc domyślacie wybór był trudny, gdyż przepisów w książce jest sporo. Drogą weryfikacji i zachcianek kulinarnych padło na kuchnie prowansalską a dokładnie na “Makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami” .

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis wydał mi się świetnym rozwiązaniem dla tych co nie lubią dużej ilości składników w potrawach a tym bardziej skomplikowanych czynności w czasie gotowania. Poza tym tak jak autorka uwielbiam gdy czosnek i pietruszka zostają uwięzione w rowkach makaronu. No i potrawą tą możecie poczęstować wegan i wegetarian 🙂 Same plusy ! Zatem zapraszam na pyszny makaron i jeszcze pyszniejszy sos.

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami ze str 133

Składniki :

  • 450 g pełnoziarnistego makaronu
  • 450 g pieczarek, grubo pokrojonych
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • ćwiartka cytryny do poprawek
  • sól morska i tłoczony pieprz do smaku

 

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Na desce do krojenia umieścić czosnek, pietruszkę i ćwiartkę łyżeczki grubej soli na jednej kupce. Posiekaj razem, zeskrob wszystko do miski o odstaw ją na bok. Ugotuj makaron świderki al dente zgodnie z instrukcją podaną poniżej. Gdy makaron się gotuje, wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Dodaj pieczarki, 1/4 szklanki wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze zamieszaj, przykryj i smaż 5-7 minut. Dodaj mieszankę pietruszkową, wymieszaj i wyłącz palnik. Zdejmij patelnię z ognia, posmakuj i dopraw. Odsącz makaron z wody, potem wsyp z powrotem do garnka. Wlej łyżkę stołową oliwy z oliwek, dodaj sos pietruszkowy z grzybami do makaronu i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.

Smacznego

Anna Tamto

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *