Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa  

Książki można podzielić na dwie kategorie: te który wymagają większego wysiłku umysłowego i zaangażowana czytelnika i takie których czytanie idzie jak z płatka, lekko łatwo i przyjemnie .

„Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa” zalicza się zdecydowanie do tej drugiej kategorii – i to się chwali. Nie zawsze marzy nam się spędzenie wieczoru przy ciężkiej książce której zadaniem jest zadziwić i trzymać w napięciu.

Przede wszystkim jest napisana w sposób zrozumiały i prosty, bez wzniosłych słów i homeryckich porównań. To książką dosłownie dla każdego. Przygodowa książka kulinarna – połączenie idealne bo przygód było wiele lecz osobiście uważam, że mogłyby być opisane w dłuższy i bardziej osobisty sposób 😉 Sam początek może zadziwić bo kto słyszał o osobie, która rzuca wszystko i zaczyna podróżować 😉 Pomysł świetny gorzej jest z realizacją bo tak jak mówię brakuje mi w niej “tego czegoś”… Nie mniej jednak jest w niej dużo o kuchni i zwyczajach związanych z posiłkami. Możemy z niej wyciągnąć wiele przydatnych informacji i ciekawostek o których przynajmniej ja słyszałam pierwszy raz.

Anna To


“Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa” już sam tytuł weryfikuje czytelników 🙂 gdyż sugeruje, że książka skierowana jest do kobiet. Wiele jest takich poradników więc nie czepiam się zbytnio tytułu. Odniosę się natomiast do treści 🙂

Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa

Autorka rzuca całe dotychczasowe życie i rusza w kulinarną podróż. Wiele jest takich historii więc i ta wydawała się być interesująca. Być może nawet pierwotnie była 🙂   ale niestety książka tego nie oddaje.

Jeśli natomiast jesteście miłośnikami kuchni tak jak ja, to już co innego 🙂 Wtedy lektura tej pozycji nabiera sensu i patrzymy na przygody autorki z innej perspektywy. Kulinarnej ! Książka jest pełna rad, przemyśleń i przepisów. Sonia Brandon zdecydowanie zaimponowała mi zmianą nawyków żywieniowych i determinacją w studiowaniu tego co je. To co naturalne jest mało skomplikowane a tym samym zdrowsze. Wniosek po przeczytaniu tej książki  choć prosty jest bardzo skuteczny : należy jeść żywność jak najmniej przetworzoną ! Proste ? Da się ?

Autorka udowadnia, że tak…. i podsuwa gotowe przepisy na pyszne jedzenie. Jak się więc domyślacie wybór był trudny, gdyż przepisów w książce jest sporo. Drogą weryfikacji i zachcianek kulinarnych padło na kuchnie prowansalską a dokładnie na “Makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami” .

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis wydał mi się świetnym rozwiązaniem dla tych co nie lubią dużej ilości składników w potrawach a tym bardziej skomplikowanych czynności w czasie gotowania. Poza tym tak jak autorka uwielbiam gdy czosnek i pietruszka zostają uwięzione w rowkach makaronu. No i potrawą tą możecie poczęstować wegan i wegetarian 🙂 Same plusy ! Zatem zapraszam na pyszny makaron i jeszcze pyszniejszy sos.

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami ze str 133

Składniki :

  • 450 g pełnoziarnistego makaronu
  • 450 g pieczarek, grubo pokrojonych
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • ćwiartka cytryny do poprawek
  • sól morska i tłoczony pieprz do smaku

 

Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami   Przepis na makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Na desce do krojenia umieścić czosnek, pietruszkę i ćwiartkę łyżeczki grubej soli na jednej kupce. Posiekaj razem, zeskrob wszystko do miski o odstaw ją na bok. Ugotuj makaron świderki al dente zgodnie z instrukcją podaną poniżej. Gdy makaron się gotuje, wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Dodaj pieczarki, 1/4 szklanki wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze zamieszaj, przykryj i smaż 5-7 minut. Dodaj mieszankę pietruszkową, wymieszaj i wyłącz palnik. Zdejmij patelnię z ognia, posmakuj i dopraw. Odsącz makaron z wody, potem wsyp z powrotem do garnka. Wlej łyżkę stołową oliwy z oliwek, dodaj sos pietruszkowy z grzybami do makaronu i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *