Recenzja “Płetwa rekina i syczuański pieprz”

Książka pod patronatem min. „kuchnia.tv” i „gastronauci.pl” o KULINARNEJ PODRÓŻY, z mnóstwem potraw i wspaniałego opisu Chin, jakich nie znamy i nie przeczytamy w pierwszym lepszym przewodniku. Brzmi jak książka stworzona dla nas prawda ? 😀  I taka jest !

Możemy w niej znaleźć wiele niesamowitych przepisów począwszy od tych znanych i prostych po egzotyczne i skomplikowane. W końcu mało jest potraw, których Chińczycy nie zjedzą. 🙂

Ma w sobie coś magicznego, coś co powoduje, że mimo swojej objętości, co niestety niektórych od razu odrzuca … czyta się ją szybko i z ciągłym głodem ( dosłownie ! 😀 ) na  następny rozdział.

Serdecznie polecam przeczytać, nie pożałujecie 🙂

Anna To

 DSC08235

Fuchsia Dunlop w swojej książce bez hipokryzji i zbędnego kolorowania zabiera nas w podróż po kulinarnych Chinach. I jest to podróż pełna niespodzianek i zaskoczeń. Po lekturze już wiem, że Chińczycy są w stanie zjeść wszystko 😉 Psa, wszelkie larwy a nawet ludzkie mięso . Pomiędzy rozdziałami autorka umieszcza przepisy na różnorodne potrawy np.

Gotowane kurze łapki z czarną sfermentowaną soją i chili 🙂

Duszoną niedźwiedzią łapę 🙂

Zupę z kurczaka i papai dobrą przeciw zapaleniu płuc 🙂

I wiele, wiele innych  ….

Książkę polecam każdemu kucharzowi ….

Do ugotowania czegoś chińskiego wybrałam

Smażony ryż z Yangzhou:

Przepis przepisany słowo, słowo z książki 🙂

  • 600 g schłodzonego, ugotowanego tajskiego ryżu aromatycznego ( lub 250 g surowego)
  • 2 suszone grzyby shiitake, moczone przez 30 minut w gorącej wodzie
  • 20-30 g surowych polędwiczek wieprzowych
  • 20-30 g drobnych mrożonych krewetek
  • 20-30 g gotowanej szynki lub salami
  • 20-30 g gotowanego kurczaka
  • 20-30 g mrożonego groszku lub soi
  • 20-30 g pędów bambusa
  • zielone części 3 dymek
  • Jajko
  • 2 łyżeczki wina z Shaoxingu
  • Sól i pieprz
  • 200 ml bulionu z kruczka
  • 5 łyżek stołowych oleju arachidowego

1.Pokrój polędwiczki wieprzowe, mrożone krewetki, szynkę lub salami, kurczaka i pędy bambusa w drobną kostkę. Poszatkuj zielone części dymek. Ubij jajko z odrobiną soli i pieprzu.

2.Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju w woku, na dużym płomieniu. Wrzuć surową wieprzowinę i krewetki, smaż krótko, aż wieprzowina nabierze jasnej barwy. Dodaj szynkę, kurczaka i pędy bambusa i smaż minutę lub dwie, aż całość będzie gorąca i zacznie skwierczeć. Wlej wino Shaoxingu i bulion, całość doprowadź do wrzenia.

3.Dopraw solą i przełóż do naczynia.

4.Opłucz i wysusz wok. Wlej 3 łyżki stołowe oleju i mocno podgrzej. Następnie dodaj jajko i mieszaj, dotykając dna woka. Kiedy jajko się zetnie dodaj cały ryż i smaż. Łyżką lub łopatką rozbij grudki ryżu.

5.Kiedy ryż stanie się gorący i apetycznie zapachnie, dodaj przygotowane w naczyniu składniki wraz z sosem. Dobrze wymieszaj i dodaj zielone części dymek. Mieszaj energicznie pół minuty i , jeśli to konieczne przypraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Moje uwagi 🙂

Wino Shaoxingu można zastąpić nalewką Sherry.

Nie wiem czy to przeoczenie autorki, czy wina tłumacza ale ja się pytam : kiedy dodać grzyby shiitake? Ja dodałam razem z bulionem 🙂 ale w przepisie tego nie ma.

A kiedy dodać mrożony groszek ? Ja dodałam razem z ryżem , ale w przepisie tego również nie ma 🙁

Danie pyszne, natychmiast zniknęło z talerzy 🙂

Smacznego

 

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *