Pejzaż bez kolców

Sylwia Mróz stworzyła zbiór bardzo przydatnych, praktycznych i szalenie ciekawych informacji. Czytając jej książkę czuje się, że autorka wie o czym pisze. “Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany” to cudowna książka, która pokazuje Meksyk tak, że nie ma wątpliwości -trzeba tam po prostu pojechać.

Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany

Ta książka to oczywiście lektura obowiązkowa dla tych co ten kraj chcą odwiedzić ale to również fascynująca i porywająca pozycja dla tych, których nie stać na tak daleką i drogą podróż. Dużo ciekawostek i nieoczywiste historię sprawiają, że czyta się ją bardzo szybko.

Mnie szczególnie urzekła historia Santa Rosy – hacjendy oddalanej o kilka kilometrów od miasta Leon w stanie Guanajuato. To szczególne miasteczko dla Polków.

Meksyk odegrał niemałą rolę w pomocy naszym rodakom w czasie II wojny światowej. W grudniu 1942 roku Meksyk odwiedził gen.Sikorski, który po rozmowie z prezydentem tego kraju ustalił, że Meksyk przyjmie polskich uchodźców przybywających z ZSRR. W ramach podpisanego porozumienia wiele kobiet i dzieci znalazło schronienie w oddalonym o kilka tysięcy kilometrów od Polski państwie. Ci ludzie odbyli wędrówkę przez Syberię, Irak, Iran, Palestynę, Indie, Nową Zelandię i Stany Zjednoczone  po czym osiedli w Santa Rosa. Około półtora tysiąca osób ułożyło sobie życie w Meksyku. Warto wiedzieć, że Polacy też kiedyś byli w potrzebie i znajdywali pomoc w bardzo odległych miejscach na ziemi.

“Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany” urzekła mnie też idealnymi dla mnie rozdziałami 🙂 – “Małym słownikiem potraw i przystawek”, “Polecanymi przepisami”, “Świętą kukurydzą”, ” Chili życie ci umili” czy “Wegetariańskim rajem”. No i oczywiście zdjęciami z Meksyku i meksykańskimi potrawami.

Wybrałam dziś przepis, który wydał mi się bardzo ciekawy i rzeczywiście wybór okazał się rewelacyjny. Danie jest po prostu pyszne

Tortilla z barbacoaPrzepis na barbacoa :

Barbacoa to długo pieczone meksykańskie mięso. Robi się je najczęściej w jamie wykopanej w ziemi lub specjalnym piecu. Mięso zamarynowane w marynacie piecze się w liściach bananowca. Potrzeba do tego  dużo cierpliwości 🙂

barbacoa  barbacoa

Składniki :

  • ok 2 kg dowolnego mięsa bez kości ( u mnie karkówka)
  • liście bananowca

Marynata

  • 3 świeże chili jalapeno (ew. 5 marynowanych)
  • czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 4 cytryn
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki kminu
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki  oleju
   barbacoa tortilla

Wszystkie składniki marynaty zmiksować (np. w malakserze lub blenderze). Mięso peklować przez całą noc w przygotowanej wcześniej marynacie. Następnie zawinąć w świeże liście bananowca razem z marynatą umieścić w naczyniu do pieczenia . Piec 3 godziny w temperaturze 150 st.C i 2 godziny w temperaturze 120 st.C. Mięso podawać z tortillami, salsą i takimi dodatkami jak ryż, fasola czy też guacamole, awokado i pomidory, oczywiście zielone 🙂 , meksykańskie 😉

Meksyk Pejzaż bez kolców

Smacznego

Anna Tamto

Zobaczcie również :

To nie jest miejsce dla Gringo/ Przepis na tamales

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *