Ostatnio prześladują mnie ośmiornice 🙂 Gdzie nie pójdę to proponują mi owoce morza, a w roli głównej występuje ośmiornica. Poszłam do kina, oglądam najnowszego Bonda a tam ośmiornica 🙂 Już nie wspominając polityki, gdzie słynne ośmiorniczki pogrążyły nie jedną karierę 🙂 Prześladowana, postanowiłam pójść za ciosem i nie tylko oglądać ośmiornice pod wodą ale po prostu sama ją przyrządzić 🙂 W tym celu zakupiłam mrożoną ośmiornicę, wszystkie produkty potrzebne do potrawy i oglądając w tle ” Piratów z Karaibów” przystąpiłam do gotowania 🙂

Na świecie występuje kilkaset gatunków ośmiornicy. Najszerzej znanym i cenionym konsumpcyjnie jest kosmopolityczna ośmiornica zwyczajna.

Dania z ich wykorzystaniem królują w kuchni greckiej, portugalskiej, hiszpańskiej czy włoskiej, a także w kuchniach obu Ameryk http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/owoce-morza_172.html#ixzz3s1yXl3OU

Ośmiornica mrożona jest już najczęściej wypatroszona i wyczyszczona czyli pozbawiona woreczka atramentowego. To spektakularny “owoc morza” ze względu na jej specyficzny wygląd, osiem macek dość specyficznie wyglądających w potrawie.

Przepis jaki wybrałam jest bardzo prosty a zarazem wykwintny 🙂 Mięso ośmiornicy jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Bardzo delikatne a jednocześnie elastyczne. Smakuje bardzo dobrze i nadaje się do podania np na andrzejkową imprezę. Ani bardzo smakowała 🙂  POLECAM

 

Przepis na portugalską potrawkę z ośmiornicy – Arroz de polvo czyli kraken na talerzu

Składniki:
  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 3 liście limonki kefir
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g ryżu do rissotto
  • pół cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku
  • 1 bakłażan
  • 1 kieliszek białego wina

Jak to zrobić !

Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka, dodaj obraną cebulę, papryczkę chilli i liście limonki. Dodaj szklankę wody, skrop oliwą, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. W międzyczasie obierz drugą cebulę oraz ząbki czosnku i posiekaj je drobno. Zeszklij je na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodaj pomidory z puszki, bakłażan gotuj przez następne 5–10 minut. Podlej winem Odcedź ośmiornicę, 800 ml wywaru z gotowania wlej do sosu. Zagotuj, a następnie wsyp ryż. Dopraw solą i papryka słodką .Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Ośmiornicę pokrój w kawałki, dodaj do ryżu i gotuj 1–2 minuty. Zdejmij danie z ognia, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką., dopraw do smaku .

https://www.youtube.com/watch?v=wJjhRefo_pI

Smacznego

Anna Tamto

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *