Ostatnio prześladują mnie ośmiornice 🙂 Gdzie nie pójdę to proponują mi owoce morza, a w roli głównej występuje ośmiornica. Poszłam do kina, oglądam najnowszego Bonda a tam ośmiornica 🙂 Już nie wspominając polityki, gdzie słynne ośmiorniczki pogrążyły nie jedną karierę 🙂 Prześladowana, postanowiłam pójść za ciosem i nie tylko oglądać ośmiornice pod wodą ale po prostu sama ją przyrządzić 🙂 W tym celu zakupiłam mrożoną ośmiornicę, wszystkie produkty potrzebne do potrawy i oglądając w tle ” Piratów z Karaibów” przystąpiłam do gotowania 🙂
Na świecie występuje kilkaset gatunków ośmiornicy. Najszerzej znanym i cenionym konsumpcyjnie jest kosmopolityczna ośmiornica zwyczajna.
Ośmiornica mrożona jest już najczęściej wypatroszona i wyczyszczona czyli pozbawiona woreczka atramentowego. To spektakularny “owoc morza” ze względu na jej specyficzny wygląd, osiem macek dość specyficznie wyglądających w potrawie.
Przepis jaki wybrałam jest bardzo prosty a zarazem wykwintny 🙂 Mięso ośmiornicy jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Bardzo delikatne a jednocześnie elastyczne. Smakuje bardzo dobrze i nadaje się do podania np na andrzejkową imprezę. Ani bardzo smakowała 🙂 POLECAM


Przepis na portugalską potrawkę z ośmiornicy – Arroz de polvo czyli kraken na talerzu
- 1 mrożona ośmiornica
- 2 cebule
- 1 świeża papryczka chilli
- 3 liście limonki kefir
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g ryżu do rissotto
- pół cytryny
- posiekana natka pietruszki
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 bakłażan
- 1 kieliszek białego wina
Jak to zrobić !
Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka, dodaj obraną cebulę, papryczkę chilli i liście limonki. Dodaj szklankę wody, skrop oliwą, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. W międzyczasie obierz drugą cebulę oraz ząbki czosnku i posiekaj je drobno. Zeszklij je na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodaj pomidory z puszki, bakłażan gotuj przez następne 5–10 minut. Podlej winem Odcedź ośmiornicę, 800 ml wywaru z gotowania wlej do sosu. Zagotuj, a następnie wsyp ryż. Dopraw solą i papryka słodką .Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Ośmiornicę pokrój w kawałki, dodaj do ryżu i gotuj 1–2 minuty. Zdejmij danie z ognia, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką., dopraw do smaku .
https://www.youtube.com/watch?v=wJjhRefo_pI
Smacznego
Anna Tamto
Dodaj komentarz