“Okrutny szczyt. Kobiety na K2” Jennifer Jordan i Przepis na zupę pomidorową 

Okrutny szczyt. Kobiety na K2 Okrutny szczyt. Kobiety na K2

Jest dużo trudniejsza od Mont Everestu i zaledwie 237 metrów niższa. Najgroźniejszy szczyt świata i najtrudniejszy ośmiotysięcznik. K2 jest tak niebezpieczny przede wszystkim dlatego, że trudności techniczne (wspinaczkowe) w drodze na wierzchołek znajdują się bardzo wysoko. W historii himalaizmu na każdych 100 wspinaczy, którzy weszli na Mont Everest, zginęło czterech z tego powodu szczyt nazywany jest niechlubnie – Góra Morderca.

Dla pokazania jak trudne jest zdobycie K2 spójrzmy w statystyki gdyż na najwyższy szczyt świata Mount Everest wspięło się ponad 5600 wspinaczy natomiast na K2 306 … Zdobycie tej góry brzmi jak kompletne szaleństwo lecz dla bohaterek tej książki wizja ta przestała być marzeniem a stała się celem, który muszą zrealizować. Piotr Pustelnik na pytanie „dlaczego chodzi po górach odpowiedział : Ludzi można podzielić na dwa rodzaje: a) na tych którym nie trzeba tej pasji tłumaczyć  b) na tych którym się jej nie wytłumaczy.

Po przeczytaniu książki dałam ją babci mojej przyjaciółki, która również uwielbia czytać książki i pochłania je wręcz nałogowo ! 🙂 Kiedy po tygodniu ją odwiedziłam i zapytałam jak wrażenia  jej odpowiedz mnie urzekła i pamiętam ją do dziś 😉 „Podobała mi się, ale jak pomyślałam o tym na jakie wysokość wchodzą aż mi się w głowie zakręciło! ( śmiech 😀 ) Ludzie czasem są szaleni ale jestem w stanie to zrozumieć to ich pasja tak jak ja kocham czytać książki i chodzić nad jezioro” Trafiła w sedno ! 🙂  „Okrutny szczyt” pokazuje tą pasje i miłość jaką bohaterki czują do gór. Książka ta jest niczym dobry film – zapierający dech w piersiach, pełen akcji ale i wzruszeń. Film taki, który obejrzałabym nie raz a z takim samym zachwytem.

Polecam

Anna To


W tej książce Jennifer Jordan śledzi losy pięciu kobiet, które łączy jedno- wszystkie rzuciły wyzwanie i postanowiły zdobyć najbardziej niedostępna górę- K2. Kim były te pionierki ? Dlaczego właśnie himalaizm zawładnął ich życiem ? Ta książka to porywający dokument o kobietach, ale nie tylko dla kobiet. To książka o odwiecznej walce między kobietami i mężczyznami- szczególnie w tym środowisku. Jennifer Jordan zrobiła  kawał dobrej dziennikarsko-reportażowej roboty, opisując pięć himalaistek i ich zmagania z K2. Wanda Rutkiewicz,Liliane Barrard,Julie Tullis,Chantal Maudit i Alison Hargreaves. Pięć kobiet, jedna góra i marzenia-tak opisałabym tę książkę. Historie w niej zawarte są porywające i wciągające. Przeczytać natomiast tak dobrze napisaną historię Wandy Rutkiewicz to bezcenne. To spojrzenie z innej, amerykańskiej perspektywy. Bardzo mocno polecam

Właśnie z tej książki dowiedziałam się, że to zupa pomogła Wandzie Rutkiewicz jako pierwszej kobiecie zdobyć K2 🙂 Przytoczę Wam te historię, bo jest bardzo ciekawa

” 23 czerwca. dzień imienin Wandy, rozpoczął się pogodnie i bezwietrznie. Wanda poczuła, że nadeszła nareszcie ta chwila. Michel i Maurice przecierali przez większość poranka szlak w głębokim śniegu, po czym zatrzymali się, by odpocząć i ugotować zupę kilkaset metrów pod szczytem.Wanda uznała za kuriozalny fakt, że wypoczywają tak niedaleko szczytu. Wręcz zaczęła zastanawiać się, czy to nie halucynacje, dopóki mężczyźni później nie wyprowadzili jej z błędu, mówiąc, że po drodze znaleźli paczki z ekspresowymi zupami. Przerwa na lunch dała Wandzie możliwość, na jaką czekała, wyruszyła więc na szczyt sama, zostawiając całą trójkę z ich zupkami….”

23.06 1986 r o godzinie 10.15 Wanda Rutkiewicz została pierwszą kobietą i pierwszą Polką, która zdobyła drugą co do wielkości górę świata 🙂 Tak więc w tym przypadku zupa miała znaczenie 🙂

Nie wiem jak dla Was ale ekspresowa zupa z kubka to dla mnie konieczność tylko w górach 😉 a jeśli już zupa na szlaku to oczywiście pomidorowa 🙂 Dlatego dziś ekspresowa w przygotowaniu, regeneracyjna zupa pomidorowa.

 Przepis na zupę pomidorową

Przepis na zupę pomidorową

Składniki :

  • włoszczyzna ( seler, pietruszka, marchew, natka pietruszki, por, cebula)
  • koncentrat pomidorowy ilość wg uznania
  • pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • oregano
  • śmietana 18 %
Przepis na zupę pomidorową  Przepis na zupę pomidorową

Z włoszczyzny gotujemy aromatyczny wywar dodając pod koniec gotowania liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i oregano ( najlepiej świeże). Po ugotowaniu wywaru do garnka dokładamy koncentrat pomidorowy. Przetworzone pomidory posiadają również dużo potasu i są równie zdrowe jak świeże. Unikajcie jednak puszek by przy okazji nie zjadać aluminium :). Po dodaniu koncentratu gotujemy jeszcze ok 10 minut , następnie zdejmujemy z kuchenki, odrobinę studzimy i dodajemy śmietanę ( ilość wg uznania)

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

2 komentarze

Alunia z Ostródy

Zupa super ,bardzo smaczna i pięknie wygląda.Po prostu ślinka leci 😉
Polecam blog każdemu, zainteresowanych ciekawymi i interesującymi książkami jak i pysznymi i pięknie wyglądającymi potrawami. Jeśli ktoś chce zobaczyć kawałek świata we wnętrzu komputera, tabletu lub telefonu, trafił idealnie 🙂

Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *