
Dynie
Owoce, które na dobre zagościły w naszej kuchni i nie tylko ( głównie dzięki Halloween :)) . To rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny , nie inaczej jak… dyniowatych 🙂 obejmujący około 120 rodzajów i około 800 gatunków na całym świecie. Dynia ma owoce, które są piękne, smaczne i bardzo zdrowe. Postaramy się to dziś udowodnić 😉


Trudno jest określić od kiedy ludzie uprawiają dynię, jedno jest pewne 🙂 od bardzo dawna ! Jakieś 500 lat temu Hiszpanie sprowadzili je do Europy z Ameryki Północnej. Nieco później około roku 1700 z z Hiszpanii i południowej Europy trafiła do nas. Czyli roślina idealna ? Może rosnąć wszędzie ? Trochę tak , gdyż uprawa dyni nie jest zbyt skomplikowana . Dynia lubi przepuszczalną glebę bogatą w azot, nie jest wymagająca a jako roślina płożąca jest ozdobna nie tylko gdy owocuje ale także gdy jej piękne liście mienią się w letnim słońcu. Czyli jak hodować to … banię 🙂 bo tak dawno temu nazywano dynię w Polsce. Ktoś ma wątpliwości dlaczego ? No właśnie 😉


Owoc dyni jest najczęściej krągły i pękaty jak bania 🙂 Ale w zależności od gatunku wyróżniamy również dynie podłużne, a także piękne różnokolorowe i bardzo fantazyjne . Niezależnie jednak od gatunku warto dać się skusić na eksperymenty w kuchni, ponieważ dynia jest bardzo zdrowa i wyjątkowo pyszna. Mimo, że staje się coraz bardziej popularna, wciąż wiele osób nie jest przekonanych do włączenia dyni do swojego menu.
No właśnie …wartości odżywcze dyni są niedoceniane. Jest ona bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B, A ,C i PP zawiera także minerały niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. . Dynia zawiera również cynk, bardzo potrzebny naszemu organizmowi. Im dynia jest bardziej dojrzała ( ma bardziej wyrazisty kolor), tym więcej w niej beta-karotenu i witamin. Bardzo zdrowe są również pestki z dyni oraz olej z pestek z dyni ale musimy pamiętać, że nie należny go podgrzewać, gdyż traci swoje wartości. Pestki dyni zapobiegają rozwojowi zapalenia prostaty. Jest to wynik wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego cynku, który znajdziemy w pestkach dyni. Ponadto cynk wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie u obu płci, a u mężczyzn kontroluje czynności jąder przez całe życie.



Od października do marca znajdziecie w sklepach co najmniej kilka gatunków dyń jadalnych. Bardzo smaczna jest dynia Hohhaido. Intensywnie pomarańczowa, w smaku słodka. Jej skóra po upieczeniu jest bardzo miękka. Dynia makaronowa, jasna, przypominająca kształtem kabaczka. Nazwę zawdzięcza strukturze miąższu, który po upieczeniu rozpada się na pasma przypominające makaron. Dynia butternut czyli dynia piżmowa o jasnej, bardzo twardej skórze i intensywnie pomarańczowym miąższu nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.
Czyli nie pozostaje nic innego jak ruszyć na zakupy i włączyć dynię do jesiennego menu. Można też wykorzystać pestki dyni skubiąc wieczorem zamiast popcornu, ozdobić dom lub wykonać piękny świecznik na Halloween.
Dziś dwa proste przepisy :
Zupa krem z dyni z masłem orzechowym oraz Pasta z suszonych pomidorów i pieczonej dyni.
Dodatkowo przypominamy przepis na jeden z najlepszych chlebów jaki kiedykolwiek jadłyśmy 🙂 z dynią oczywiście 🙂 http://annatoannatamto.pl/sie-je-siemie/
Przed przystąpieniem do wykonania przepisów potrzebujemy pulpę z dyni . W tym celu kroimy dynię na kawałki i pieczemy w piekarniku do uzyskania miękkiej konsystencji. (30 minut w 180 stopniach)

Zupa krem z dyni z masłem orzechowym:
Składniki :
- 5 łyżek pulpy z dyni
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- kurkuma w proszku 1/2 łyżeczki
- ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- imbir ok 1 cm
- bazylia w listkach
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- mandarynka
Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy ziemniaki, seler, imbir , cebulę i czosnek. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Na końcu dodajemy pulpę z dyni i miksujemy na gładki krem. Mandarynkę kroimy na pół y do zupy wyciskamy sok. Do gorącej zupy dodajemy również masło orzechowe i listki bazylii.

Pasta z suszonych pomidorów i pieczonej dyni :
Składniki :
- 1 szklanka pulpy z dyni
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 pieczona cebula
- 1 ząbek pieczonego czosnku
Jeśli mam zamiar zrobić tę pastę, która świetnie nadaje się na kanapki, pizzę oraz jako sos do makaronu i ryżu to wraz z dynią piekę cebulę i czosnek. Jeśli nie zrobicie tego to nic nie szkodzi , gdyż cebulę i czosnek możecie zeszklić na patelni. W blenderze łączymy wszystkie składniki i pasta gotowa 🙂
Gotowi na kulinarne wyzwania ! To do dzieła lub… jak kto woli do bani !


Anna To i Anna Tamto



Zobaczcie również :
Dodaj komentarz