Boże Narodzenie w całej Europie obchodzone jest bardzo tradycyjnie i rodzinnie.

Jak świat długi i szeroki tak i zwyczaje i tradycje świąteczne różne i odmienne. Przez cały grudzień pokazujemy Wam potrawy z krajów, o których właśnie czytamy a bohaterowie naszych lektur delektują się nimi wzbogacając tym samym treść o nową wiedzę a także poszerzając nasze horyzonty. Dziś chciałabym zachęcić Was do spróbowania dwóch rodzajów bożonarodzeniowych ciastek : niemieckich lebkuchen i hiszpańskich polvorones.

lebkuchen i Polvorones

 

Po upieczeniu obu wersji ciastek zorganizowałam niedzielny pojedynek ciastek 🙂 Które wygrały ? Zdecydowanie był remis … ale zachęcam was do samodzielnych wypieków i spróbowania jakimi słodkościami raczą się Niemcy i Hiszpanie 🙂 Wspólnym mianownikiem tych dwóch rodzajów ciastek są migdały 🙂 Mielone migdały 🙂

Boże Narodzenie u  naszych zachodnich sąsiadów to jedno z najważniejszych Świąt w roku. Przygotowania do nich zaczynają się  podobnie jak w Skandynawii cztery tygodnie wcześniej, w pierwszą niedzielę adwentu. W domach zaczynają królować jodłowe, adwentowe wieńce  przystrojone fioletowymi wstążkami i czterema świeczkami. Zieleń jodły symbolizuje -nadzieję, fiolet – refleksje nad przeszłością, a świeczki- światło. W każdą niedzielę  jedna świeca jest zapalana na znak zbliżających się Świąt. Cztery zapalone świeczki oznaczają, że przyszło Boże Narodzenie. A wraz z Bożym Narodzeniem przychodzi czas na wypieki. Niemcy uwielbiają Lebkuchen -to ich tradycyjne pierniki. Podobno najlepsze na świecie, delikatne, odrobinę się ciągnące, słodkie i mięciutkie.

lebkuchen  

Przepis na lebkuchen

Składniki :

  • 25 g maki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
lebkuchen  lebkuchen  lebkuchen  lebkuchen

Jak je zrobić ?

Mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.W garnku umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Lekko ciepłą mieszankę wlać do suchych składników. Powstanie lepiące ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zgęstnieje i lekko stwardnieje. Po ok 1/2 godziny  z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego , spłaszczać i kłaść na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut . Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zrobić się miękkim na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Pycha 🙂


Polvorones

Natomiast w Hiszpanii pierwszym wyjątkowym dniem w grudniu jest dzień 22 , kiedy to odbywa się losowanie Loterii Bożonarodzeniowej. To bardzo popularna loteria, w której biorą udział prawie prawie wszyscy Hiszpanie, a wygraną świętują równie się hucznie jak Sylwester 🙂  Kolejnymi datami, bez wątpienia najbardziej rodzinnymi, są dni 24 i 25 grudnia: Wigilia Bożego Narodzenia i Boże Narodzenie. Według zwyczaju w tych dniach przy kolacji i obiedzie spotykają się całe rodziny a osładzają sobie Święta tradycyjnymi ciastkami  polvorones. Polvorones to kuzyni popularnych w całej Hiszpanii ciastek o nazwie mantecados. Zasadnicza różnica polega na tym, że te drugie nie mają w składzie migdałów, nie są kruche, mają okrągły lub owalny kształt oraz spożywa się je w tym kraju przez cały rok. Polvorones przygotowuje się je na bazie smalcu z dodatkiem zmielonych migdałów i aromatycznego cynamonu i kardamonu. Nazwa polvorón pochodzi najprawdopodobniej od hiszpańskiego wyrazu “polvo” (proszek) i kojarzy się z cukrem pudrem, którym posypujemy ciasteczka przed zjedzeniem. Genezą powstania tych ciastek jest pozostały po świątecznym świniobiciu smalec 🙂 Pomysł niezły a ciastka pyszne.

Moje  polvorones wyszły kruche, pyszne ale odrobinę za cienkie , następnym razem będą idealne 🙂

  Polvorones Polvorones Polvorones

Przepis na  polvorones

Składniki :

  • 230 g mąki pszennej
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu roztartego w moździerzu
  • 100 g smalcu roztopionego i ostudzonego
  • 110 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Jak je zrobić ?

Wystudzony smalec ubijamy z cukrem pudrem mikserem. Dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę. Miksujemy do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Formujemy z niej kulę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby stężała. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 milimetrów i wycinamy szklanką lub kieliszkiem niewielkie ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy na złoty kolor 15 minut w 170’C. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.

No i jak, które ciastka spróbujecie zrobić 🙂 😉 ?

      

Bożonarodzeniowe SMACZNEGO 

Anna Tamto

 

 

 

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *