Maciej Zborowski proponuje nam podróż do Szwecji, jakiej nie znamy. Brzmi to strasznie oklepanie, ale cóż tak właśnie jest ! To w tej właśnie książce znajdziemy informacje jakich na próżno można szukać w zwykłych przewodnikach po Szwecji. Od zwyczaju oglądania przez Szwedów w Wigilię Kaczora Donalda, fenomenu Eurowizji, czy historii stroju „Abby” lub jak kto woli : „czemu członkowie zespołu tak dziwnie się ubierali ?” 😀

Kolejną rzeczą o jakiej chciałabym wspomnieć, to sposób zapisania spisu treści. Cóż… jako osoba, która wraca do jednej książki nawet parę razy jest to dla mnie istotne. Pojedyncze rozdziały rozbite są na osobne zagadnienia – świetny sposób dla osób chcących wrócić do jakiegoś wątku bez mozolnego przeszukiwania całej książki .

„Na północ. Szwecja znana i nieznana” – świetna książka warta przeczytania, zawiera mnóstwo informacji, absolutnie o wszystkim a zarazem tylko tym co ważne. Polecam 😉

Anna To


 

„Na północ. Szwecja znana i nieznana” Macieja Zborowskiego to obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego wielbiciela Skandynawii 🙂 Książkę czyta się rewelacyjnie. Jest ona pełna ciekawostek o mentalności Szwedów, ich przyzwyczajeniach, świętach i codziennym życiu. Jest również rozdział o jedzeniu 🙂  Co wybrać ? O kiszonym śledziu już było …Myślałam, myślałam i zdecydowałam. Zrobię typowy czwartkowy szwedzki obiad.

W Szwecji w czwartki namiętnie jada się obiad/lunch składający się z dwóch dań: grochówki oraz naleśników 🙂  I tak co tydzień. Czemu właśnie grochówka i naleśniki ? Szwedzi byli kiedyś znacznie bardziej religijni i piątek podobne jak u nas był dniem postnym. Zatem w czwartek należało się najeść na zapas. Połączenie naleśników i grochówki dawało poczucie sytości 🙂 Naleśniki to danie, które prawie każdy umie zrobić 🙂 ale grochówka to już co innego … szczególnie szwedzka 🙂

Przepis na klasyczną szwedzką grochówkę ärtsoppa:

Składniki :
  • 500 g żółtego grochu (groch zamocz na 10-12 godzin w zimnej wodzie z solą, następnie wylej tą wodę)
  • 1,5 litra wody
  • 250 g boczku surowego
  • Kilka plasterków boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Lisć laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Musztarda

Wlej wodę i wsyp groch do dużego garnka, dodaj sól. Dodaj obrane cebule pokrojone w ćwiartki + boczek. Gotuj pod przykryciem ok 1 godzinę. Usuń ewentualne skorupy grochu, które wypłynęły podczas gotowania. Spróbuj czy boczek jest gotowy, jeśli tak to go wyjmij z zupy, a resztę gotuj jeszcze kolejne 30 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj wrzątku. Przypraw wedle uznania solą, pieprzem, ziołami  i musztardą. Pokrój mięso w kostki i włóż z powrotem do zupy. Na wierzch zupy połóż plasterki obsmażonego boczku .

Przepis na naleśniki:

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Wszystko razem mieszamy, najlepiej trzepaczką tak by nie było grudek. Następnie dajemy ciastu odpocząć kilka minut i przystępujemy do smażenia na rozgrzanej patelni.

 

Smacznego czyli

Smakling måltid

Anna Tamto

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *