Czarne jagody to owoce mojego dzieciństwa 🙂 . Jak świat był jeszcze pełen laby, beztroski i letniego spokoju, bez internetu, komórek i komputerów brało się kankę ( czy ktoś wiec co to jest kanka ? ) lub słoik, lub koszyczek i szło się do lasu na jagody… W związku z tym, że dzieciństwo spędziłam w Ostródzie, więc na jagody szłam w okoliczne lasy. Najwięcej jagód było w okolicy śluzy w Małej Rusi, ale zdarzało się, że w okolicy ośrodka  “Kaczory” też bywałam 🙂 .

 

Jagody to super owoce. Niestety dość szybko znikają z lasów więc najbliższy weekend polecam spędzić na jagodach.

 

Jagody są pyszne i zdrowe. Jak podaje “Poradnik zdrowie” leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Napar z suszonych jagód uszczelnia błony śluzowe żołądka , neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, a sok z jagód jest antidotum na zatrucia ponieważ wychwytuje z organizmu toksyny. Tyle właściwości z tak małych owoców !

Należy również pamiętać, że jagody zawierają dużo przeciwutleniaczy likwidujących wolne rodniki i tym samym zapobiegają powstawaniu raka .

Jagody można zebrać , umyć i zjeść 🙂 Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów, pierogów i ciast 🙂

No więc na jagody……

 

Prosty deser z jagodami :

Składniki :

  • Śmietana 36 %
  • jagody
  • cukier

Ubijamy śmietanę na sztywno. Do szklanki wsypujemy jagody, zasypujemy lekko cukrem, następnie przykrywamy bitą śmietaną. Można zrobić tyle warstw ile zmieści się w naczyniu 🙂

Sernik z sosem jagodowym :

  • 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • Składniki wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita
  • Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • Dodać śmietankę i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
  • Masę wylać do formy, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc, bez przykrycia
  •      Sos jagodowy : Jagody wyciskamy w wyciskarce do owoców lub sokowirówce, następnie dodajemy miód i polewamy sernik.
 
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *