Quinoa Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu.

Quinoa nazywana była również  „matką zbóż” gdyż dodawała sił starożytnym Inkom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Ta biologiczna klasyfikacja z kulinarnego punktu widzenia nie ma jednak znaczenia, quinoa przygotowuje się bowiem podobnie jak kasze. A ponieważ to warzywo liściowe spokrewnione ze szpinakiem i boćwiną, jej liście również nadają się do spożycia.

Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.
Komosa ryżowa zwiera dużą ilość białka. I to właśnie białko jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Ważna sprawa to fakt, że quinoa jest bezglutenowa i ma mały współczynnik IG czyli indeks glikemiczny  IG = 35. Dzieje się tak  dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone – na 21,30 g węglowodanów, tylko 0,87 to cukry proste. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. Nadaje się więc idealnie dla cukrzyków. W sklepach spotkamy dwie werskje komosy : jasną i trójkolorową 🙂 Ja jestem zdecydowanie fanką tej pierwszej 🙂

Komosa ryżowa  Komosa ryżowa -trójkolorowa

Jak należy gotować quinoę ?

Ziarna komosy trzeba dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować  10-15 minut w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody). Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (te „ogonki” to kiełki).

Quinoa Quinoa w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się doskonale w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz. Szczególnie dobrze komponuje z zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki.  Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie, jest też doskonałym składnikiem sałatek.

Zapraszam więc na komosową ucztę 😉

Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i fetą

Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i fetą

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 10 – 12 różyczek brokuła
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • garść opłukanej i osuszonej rukoli
  • 50 g pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
qiunoa przepisy

Quinoę ugotować  zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według  wskazówek w moim poście . Różyczki brokuła ugotować na parze lub w wodzie. Przygotować dressing musztardowy z chilli mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodając chilli do smaku. Komosę  włożyć do miski, wymieszać z dressingiem musztardowym, dodać zrumienione na patelni płatki migdałów, parmezan, rukolę, fetę  oraz brokuła. Delikatnie wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku.

 

Druga propozycja to quinoa na słodko 🙂 Wersja śniadaniowa

 

Komosanka z jogurtem i owocami :

  • jogurt naturalny
  • ugotowana komosa trójkolorowa
  • syrop z agawy
  • dowolne owoce

Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją, następnie mieszamy z jogurtem naturalnym i owocami – na wierzch polewamy syropem z agawy.

Komosa z jogurtem na słodko

SMACZNEGO 

 Sałatka z brokułem i fetą  

Anna Tamto 

Zobaczcie również :

Kwiatowe menu-czyli jak zostać kwiatożercą!

Tapioka-kasza z manioku

Superfood Series 1 : Nasiona CHIA -Naturalnie, że smaczne !

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *