"Merhaba" Witold Szabłowski

“Merhaba” Witold Szabłowski

Merhaba- cześć i czołem … Szabłowski pisze o Turcji.

I tak pisze, że trudno przestać czytać. Turcja sama w sobie jest bardzo ciekawym państwem a Witold Szabłowski w tej książce daje nam wszystko to co o Turcji powinniśmy wiedzieć. Jednocześnie są to reportaże więc opowiadają o życiu i ludziach, ich smutkach i radościach.

Witold Szabłowski trafił do Turcji w czasie studiów. Tu zaczął mieszkać, studiować i żyć. Dzięki asymilacji z Turkami szybko przyswoił sobie zasady panujące w tym kraju. Ma się też wrażenie, że również szybko pokochał ten kraj.

Merhaba-książka

Merhaba-książka

Książka jest świetnie skonstruowana.  Pierwsza część to reportaże w wąskim znaczeniu.  Kilkanaście opowieści z samego serca Turcji.

Mnie wzruszyła i poruszyła historia Salihy Ermez sprzedanej przez rodzinę do domu publicznego, zainteresowała  udokumentowana przez Szabłowskiego historia „mordercy z miasta moreli” – Ali Ağcy.

Ale najbardziej podobał mi się zabieg z tzw. słownikiem. Jest to alfabetyczny słownik teamtyczny. W tej części odkrywamy zupełnie odmienne oblicze tego kraju.

Czy zatem wiecie co to :

Dolandiricilar- to naciągacze, Gecekondu- to tureckie fawele, Hamam- to turecka łaźnia, Kismet – to los … itd…itd….

Merhaba-książka W.Szabłowskiego

Merhaba-książka W.Szabłowskiego

I nie myślcie, że autor tak po prostu przetłumaczył wyrażenia… o nie , każde z nich jest świetnie opisane – żartobliwie lub poważnie 🙂 Obiektywnie lub subiektywnie ale najważniejsze, że zrozumiale z odpowiednim kontekstem i wyjaśnieniem. W słowniku znalazłam  ważnną dla mnie kwestię 🙂 Otóż proszę Państwa czy wiecie co to jest mezze ?

Mezze-czyli wybitne przystawki są bardzo wysoko na liście polecanych przez autora potraw. Będąc w Turcji warto choć raz iść do restauracji, kiedy zapytają o mezze, po prostu zamówić wszystkie. Mogą się wśród nich znaleźć  takie cuda jak :

Dolama-ryż z przyprawami zawinięty w liście winogron

Sarma-gołąbki z jagnięciną

Patlican ezmesi-bakłażan z jogurtem

Haydari- jogurt z miętą

Zeytin ezmesi-pasta z czarnych oliwek

I wiele, wiele innych

Każda z potraw to temat na oddzielną opowieść, bo Turcy doskonale wiedzą, z której części kraju powinno się kupować bakłażany, z której cukinie, który region ma najlepszą jagnięcinę, a który najbardziej soczyste kebaby.

Zatem zapraszam dziś na turecką ucztę – w roli głównej tureckie przystawki

Tureckie mezze

Tureckie mezze

 

DOLMA– maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony jest liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. Konieczny dodatek soku z cytryny lub limonki nadający dolmie  charakteru.

 

Dolma

Dolma

  • słoik kiszonych liści winogron
  • szklanka surowego ryżu
  • pęczek dymki
  • pęczek pietruszki
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy

Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz. Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.
Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszaj. Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm. Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalej wodą przynajmniej 2 cm ponad poziom dolma i gotuj pod przykryciem około godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę.

SARMA- malutkie gołąbki w kształcie rureczek. Nadziewane farszem z mięsa jagnięcego i ryżu. Zawijane w liście kapusty. Podawana na ciepło lub zimno.

lahana sarma

lahana sarma

  • 250 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • liście kapusty
  •  W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania. Kiedy liście stygną, przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Połączyć z mięsem  Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce  Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać na ciepło lub zimno.

PATLICAN EZMESI– przepyszna sałatka, lub jak kto woli pasta z bakłażana i jogurtu z czosnkiem. 

Patlican ezmesi-bakłażan z jogurtem

Patlican ezmesi-bakłażan z jogurtem

  • 2 bakłażany
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 papryka

Bakłażany i paprykę nakuwamy i pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut ( 200 st Celsjusza). Upieczonego bakłażana, obieramy ze skórki i pozostały miąższ drobno kroimy. Paprykę również pozbawiamy skóry i rozdrabniamy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Przygotowaną mieszankę łączymy z bakłażanem. Na wierzch rozkładamy paprykę i polewamy oliwą z oliwek.

HAYDARI – jogurt z miętą, często podawany do kofty, lub tureckiego kebaba. 

Haydari- jogurt z miętą

Haydari- jogurt z miętą

  • 150 g gęstego jogurtu – użyłam greckiego
  • 100 g fety
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 – 2 starte ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki koperku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu
  • sól – do smaku

W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego !

ZEYTIN EZMESI– pasta z czarnych oliwek. Turcy jedzą zaytin ezmesi  najczęściej na śniadanie lub używają jako smarowidła do kanapek, zamiast masła.

ZEYTIN EZMESI- pasta z czarnych oliwek

ZEYTIN EZMESI- pasta z czarnych oliwek

  • szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • oregano
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na pastę. Zostawiamy na noc w lodówce by smaki się połączyły. I już 🙂 Podajemy schłodzone. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zdecydujecie się na taką ucztę ? Wypróbujecie przepisy ? Ja polecam…jakież to wszystko jest pyszne 🙂
Merhaba-recenzja 
Ayran Mezze
Anna Tamto
zobaczcie również :

 

 

 

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *