Matrioszka od środka

Matrioszka od środka

To druga bardzo ciekawa książka Wojciecha Grzelaka, która gości na blogu. “Matrioszka od środka czyli rosyjskie klimaty” -książka o Rosji i Rosjanach.

Rosji podobno nie da się objąć rozumem 🙂 Autor więc przyjął  zasadę, że “reporterską robotą” opowiada różnorakie historię a czytelnicy z ciekawością śledzą losy poszczególnych bohaterów. Poznają nowe miejsca, Rosjan i rosyjską mentalność. Rosjanie Wojciecha Grzelaka to swojski, pełen sprzeczności naród. Dumny i butny 🙂 Rosjanie Wojciecha Grzelaka, być może stają się coraz bardziej nowocześni, jednak tradycja i ojczyzna to cały czas wartość podstawowa.

I tak dowiadujemy się z książki o tym jak Rosjanie pracują, czym jeżdżą i że… łada kalina to niebezpieczny samochód …ale dla kotów, bowiem konstrukcja nadwołżańskiego auta umożliwia tym zwierzakom wślizgiwanie się pod maskę i wygrzewanie na ciepłym silniku.

Syberyjskie koty zasypiają i kiedy kierowca uruchamia silnik, może je wciągnąć pasek klinowy. Jak Rosjanie spędzają wakacje i,  że odpuszczają w tym czasie na całego ;), że…przybysze ze wschodu są często nęceni ofertami “tylko dla Rosjan”, że… rosyjska dacza to najważniejsze miejsce w życiu.

Możemy też poczytać o świętowaniu, rosyjskich świętach ważnych i… mniej ważnych 😉 czyli naprawdę ciekawe i nieoczywiste wiadomości, które nadaję tej książce świetnego kolorytu.

Bo np. wśród “świeckich świąt” szczególną pozycję zajmuje Dzień Blacharza. Wypada jesienią, gdy po pierwszych przymrozkach i ślizgawicach na szosie warsztaty samochodowe zapełniają się klientami 🙂

Autor opowiada też, oczywiście o wódce i słynnej, także u nas sałatce Olivier … otóż…

Matrioszka od środka czyli rosyjskie klimaty

Matrioszka od środka czyli rosyjskie klimaty

Sałatkę Olivier podaje się w Rosji, w każde święta 🙂 W religijne, jak Boże Narodzenie, Wielkanoc i w  ,,ludowe” jak 8 marca 🙂 czy 1 maja. Jest częstym dodatkiem w restauracjach czego mogłam sama doświadczyć. Ale przede wszystkim sałatki Olivier  nie może zabraknąć w największe rosyjskie święto: w NOWY ROK. 31 grudnia w całej Rosji wszyscy przygotowują sałatkę Olivier.

W latach ’60 XIX wieku. Wówczas to wspaniały kucharz, który do Rosji przybyły oczywiście z Francji, Lucien Olivier zakłada w Moskwie restaurację Эрмитаж (Ermitaż). To właśnie w tej restauracji urządzano modne przyjęcia, na wzór francuskich standardów.

W Ermitażu bywali ludzie bogaci, dobrze postawieni, ale także intelektualna elita, pisarze i poeci-Dostojewski, Puszkin, Turgieniew. Lucien Olivier stworzył, czerpiąc natchnienie z rodzinnej Prowansji, wybitną recepturę sosu na bazie żółtek, oliwy z oliwek uprawianych w Prowansji, z dodatkiem francuskiej musztardy i winnego octu oraz odrobiną, sobie tylko znanych, ziół i przypraw.

Brzmi rewelacyjnie prawda ? Ale jak to się ma do znanej nam sałatki jarzynowej ? Otóż ma ! Po rosyjsku po prostu 🙂

  • Po pierwsze:  Rosjanie starannie podaną sałatkę szybko mieszali i zjadali ze smakiem, nie delektując się. Przyprawiało to Pana Luciena o zawrót głowy 🙂 Mawiał więc …,Chcą mieć bezkształtną papkę zamiast nouvelle cuisine, proszę bardzo!” Od tego momentu sałatkę gościom podawano, w ramach protestu, dokładnie wymieszaną 🙂
  • Po drugie : W latach 30-tych szef restauracji ,,Москва” (Moskwa) Иван Иванов (Iwan Iwanow), który szczycił się, że niegdyś pracował u mistrza Oliviera, ostatecznie nadał ramy zreformowanej wersji sałatki. Bo pierwotne składniki jak się domyślacie ze względu na wykwintność nie wchodziły w grę. Sałatka nabrała swojskiego charakteru. Nazwę też zmieniono na bardziej rosyjską- sałatkę stoliczną

Zapraszam zatem na rosyjską sałatkę Olivier 🙂

Rosyjska sałatka Olivier

Rosyjska sałatka Olivier

Przepis na sałatkę Olivier:

  • 6 ziemniaków,
  • 2 główki cebuli,
  • 3 marchewki,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 3 jajka na twardo,
  • 200 g gotowanego mięsa kurczaka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i marchewkę ugotować. Obrać ze skóry pokroić. Cebulę, kiszone ogórki, jajka na twardo pokroić w kostkę. Gotowane mięso kurczaka pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać groszek. Całość zalać majonezem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Można udekorować według uznania.

Smacznego

Anna Tamto 

Rosyjska sałatka Olivier  Rosyjska sałatka stoliczna

Zobaczcie również:

Szamani, mumie, ałmysy. Tajemnice z serca Azji /Przepis na borsaki

Syberyjski trans/ Przepis na łososia z czosnkiem niedźwiedzim

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *