Mamma Mia Monika Utnik-Strugała

Włochy to kraj niesforny, same z nim kłopoty. Bo gdy powiemy: „Jedziemy do Włoch!”, ktoś zapyta: „Których?” Nie dajcie się zaskoczyć ! Jedne są całkiem blisko – to zachodnia dzielnica Warszawy. Drugie leżą nad Morzem Śródziemnym – Dziś książka o Włochach, które słyną z pizzy i spaghetti 🙂

Jak wiecie  mam słabość do książek rysowanych, w klimacie dawnych grafik i ręcznie pisanych informacji. Ostatnią lekturą tego typu były „Mapy”Aleksandra i Daniel Mizielińscy (http://annatoannatamto.pl/mapy-przepis-na-belgijskie-frytki-vlaamse-friet-belgische-frietenbelgian-chips/ )  To była miłość od pierwszego wejrzenia wiec z „Mamma mia” nie mogło być inaczej 🙂  Książki dedykowane dla dzieci charakteryzują się prostotą tym bardziej jeżeli mowa o książce kucharskiej. Znajdziemy w niej kilka prostych przepisów na włoskie potrawy, które każdy da radę przygotować ( z ewentualną pomocą dorosłych 😉 )

“Włochy dla dociekliwych” to istna podróż  dla początkujących, którym marzy się poznanie tego pięknego państwa położonego w Europie Południowej bez większego wysiłku umysłowego.  Mimo to można liczyć na liczne ciekawostki i informacje podane w ciekawej i łatwej do przyswojenia formie.

Zdecydowanie warto sięgnąć po tę książkę bez względu na wiek !

Anna To


To taka ekspresowa książka dla dorosłych i dzieci. Świetnie wydany, nietypowy przewodnik po Italii :), w którym możemy przeczytać między innymi dlaczego Polacy nazywają Włochy Włochami a wszyscy inni Italią 🙂 ? Można też w niej wyczytać mnóstwo innych ciekawostek, które  każdemu turyście wybierającego się w ten region Europy przydadzą się i ułatwią podróżowanie. Monika Utnik- Strugała sprawiła, że przez godzinkę lotu do Rzymu można pożytecznie spędzić czas a potem zabłysnąć w towarzystwie wyszukana ciekawostką 🙂

Mamma Mia Monika Utnik-Strugała   Mamma Mia Monika Utnik-Strugała

W książce są również przepisy na typowo włoskie przekąski. Wybrałam dla Was przepis na  bruschettę z kilku powodów 🙂 1) jest dziecinnie łatwa do wykonania, możecie ją zrobić choćby za chwilę 2) sprawdza się zarówno jako śniadanie do łóżka jak i przekąska do wina na wieczór 3) w domu zawsze zostaje bułka i chleb, którą można wykorzystać 4) jest po prostu bardzo smaczna 🙂

Wystarczy już tych argumentów 🙂 Przedstawiam Wam przepis na

Bruschettę do schrupania  Bruschettę do schrupania

Bruschettę do schrupania :

Weź : 4 kromki chleba, 2 pomidory , oliwę z oliwek, sól, kilka listków świeżej bazylii

Pomidory pokrój w kostkę, włóż do miseczki, posól do smaku i skrop lekko oliwą. Kromki chleb opiecz w tosterze lub piekarniku. Posmaruj je oliwą na wierzch połóż pomidory. Udekoruj listkami bazylii.

  Bruschetta do schrupania  Przepis na Bruschettę do schrupania

Smacznego

Anna Tamto

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *