Love Vegan
Wszyscy mamy racje i wszyscy zarazem jesteśmy w błędzie – czyli o weganizmie słów parę.
Przede wszystkim ustalmy jedno – dieta typu vege, keto czy białkowa nie jest i nigdy nie będzie optymalna dla człowieka. Nie ważne, że ktoś wysunie jeden z najbardziej popularnych argumentów w tej sytuacji czyli “ale to na mnie działa, mam lepsze wyniki sportowe i mniej problemów z żołądkiem” – okej ! Nic tylko się cieszyć 🙂 poza głosem własnego serca powinniśmy kierować się również zdrowym rozsądkiem – tego nie może zabraknąć podczas modelowania swojej diety.
Dieta wegańska nie jest dietą optymalną i należy do tych z grupy “ciężkich”. Przede wszystkim jest droższa bo produkty vege jeżeli są dostępne w polskich sklepach, to często gęsto sprzedaje się je z ceną dwukrotnie bądź nawet trzykrotnie wyższą niż zwykły produkt jak np. wegańskie masło czy jajka ( owszem są takie :D) Ale ważniejsze są w tej diecie  produkty nieprzetworzone czyli główne źródło białka… jak np jagody goji czy amarantus. Trzeba jednak pamiętać, że one maja również dużo cukru i węglowodanów. Coś za coś ! Czy warto ? Pytanie otwarte 🙂 
Vege dieta połączona z aktywnością fizyczną ? To podstawa! Co więcej jest to bardzo proste, bo bieganie nie wymaga posiadania żadnego sprzętu czy wykupienia od nas miesięcznego karnetu.Run vegan run ! Jeżeli przed rozpoczęciem diety spożywałeś przetworzone produkty niskiej jakości wyobraź sobie tylko jak twój organizm zareaguje na taką dawkę witamin z pożywienia ( pamiętając ciągle o wysokiej jakości produktach w diecie, warzywach, błonniku, w miarę możliwości unikaniu cukru itp) a gdy do tego dodasz wysiłek fizyczny … to dopiero jest definicja zmiany na lepsze 🙂 ! Ta książka właśnie jest o takiej zmianie !
Podsumowując. Wszystko w miarę rozsądku, nie popadajmy w skrajności a wszystkim będzie się żyło zdrowiej i smaczniej 🙂
Anna To
Love Vegan   Love Vegan

My tu pitu, pitu o sporcie, bieganiu i zdrowym życiu a jedzenie czeka 🙂

Co z ta dietą ?

Autorzy przygotowali dla nas niespodziankę : Gotowy jadłospis na 21 dni. Zbilansowana dieta roślinna, z kuminem, kminkiem i warzywami w roli głównej.

Zdrowa dieta roślinna, czyli jaka …?

W diecie roślinnej znajdują się wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego . Proste ? Proste !

  1. warzywa
  2. owoce
  3. zboża (kasze , makarony, innymi słowa : ziarna -od pszenicy, przez owies, po ryż. komosę czy jęczmień)
  4. strączki
  5. nasiona i orzechy
  6. przyprawy

Sięgajcie po te produkty codziennie i pełnymi garściami, tak by ta dieta zmieniła wasze życie 🙂 Weganizm to pojęcie szersze. Odnosi się do pewnej filozofii życia, która zakłada niewykorzystywanie zwierząt. Weganizm obejmuje kuchnię roślinną ale dotyczy także codziennych wyborów życiowych dotyczących odzieży, kosmetyków i stylu życia. Wiele z tych wskazówek jest mi naprawdę bliskie. Autorzy przekonują, że w każdej diecie nie tylko wegańskiej podstawą powinny być warzywa ! I to moim zdaniem hasło przewodnie tej książki . Niezależnie od tego czy jesteście weganami, wegetarianami czy zwykłymi zjadaczmi ta książka jest dla Was !

Love Vegan   Love Vegan

Dlaczego ? Bo każdy przepis jest tak naprawdę dla każdego ! Zdrowy, pożywny i pełen witamin ! Przepisy z tej książki są naprawdę “fajne” ! Dlatego warto je wplatać w swoją dietę !

Postanowiłam iść za ciosem i przedstawić Wam jeden dzień z diety “Love Vegan” 🙂 Wybrałam  tydzień 1, dzień 2… niby… bez powodu … a jednak  był jeden powód 😉 lubię pęczak 😉

Zapraszam na jeden dzień z życia weganina :

Love vegan

 

Każdy dzień diety zaczyna się praktyczną lista zakupów 🙂 następnie przechodzimy do przepisów 5 potraw z opisanymi kaloriami, ilością białka i tłuszczów. Czy może być coś bardziej idealnego !

Śniadanie : 

GRZANKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ
Grzanki z pastą pomidorową 

Składniki :

  • 1 pomidor (120 g)
  • 1 łyżka melasy (15 g)
  • 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno (10 g)
  • 2 kromki żytniego chleba na zakwasie ( 60 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku) ( 16 g)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • rukola ( 20 g)
  • żółta papryka (140 g)

Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. W blendrze zmiksuj na gładką masę pomidora, melasę i olej lniany ( ja dodałam również zioła) . W piekarniku lub tosterze podpiecz chleb. Na gorące kromki nałóż pastę pomidorową i posyp koperkiem i pieprzem. Podawaj ze świeżą porcja warzyw.

Drugie śniadanie :

Ciastka owsiane
Ciasteczka owsiane 

Składniki :

  • 1/3 szklanki płatków owsianych (50 g)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i/lub sproszkowana wanilia
  • ciepła woda (40 ml)
  • 1 łyżka orzechów laskowych (18 g)
  • pestki dyni ( 16 g)
  • suszone morele ( 16 g)
  • suszona żurawina (16 g)
  • garść truskawek ( 70 g)

Zmiksuj suche płatki, dodaj cynamon lub wanilię. Zalej ciepłą woda, dokładnie wymieszaj. Ilość wody uzależniona jest od gęstości masy, a powinna być bardzo gęsta. płatki bardzo szybko chłoną wodę i pęcznieją. Orzechy i pestki posiekaj, a morele i żurawinę pokrój w drobne kawałki. Dodaj bakalie do masy z płatków, uformuj niewielkie , płaskie ciasteczka , mocząc ręce w zimnej wodzie,żeby masa nie kleiła się do rąk. Ułóż ciasteczka na blasze wyściełanej pergaminem. Piecz ok 30 minut w 180  stopniach C. Po upieczeniu odstaw je do wystygnięcia, nabiorą chrupkości. Dodałam trochę sezamu … bo lubię 🙂

Obiad : 

PĘCZOTTO Z CUKINII I GROSZKU
Pęczotto z cukinii i groszku 

Składniki :

  • 1/3 cebuli ( 30 g)
  • 1 ząbek czosnku ( 5 g)
  • mały kawałek cukinii (  (100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy ( 5 g)
  • 5 łyżek pęczaku ( ( 75 g)
  • 1 szklanka domowego wywar z warzyw ( 250 ml)
  • groszek mrożony ( 150 g)
  • 2 arkusze alg nori ( 5 g)
  • świeży lu suszony tymianek do smaku
  • pieprz

Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek i smaż aż się zeszklą. Stopniowo dodawaj bulion, czekając aż kasza wchłonie płyn, przed każda następną porcją. Dodaj cukinię , groszek i tymianek. Gotuj przez kilka minut pod przykryciem . przed podaniem oprósz śwież zmielonym pieprzem.

I tu muszę wytknąć autorom nieścisłość !!! A kiedy dodać algi !? Dla wprawionych kucharzy to oczywiste ale początkujący mogą się zgubić ! W treści nic nie ma o algach a w składnikach są ! Ja dodałam wraz z cukinią i groszkiem !

Podwieczorek : 

Morele i sok z marchewki : 

Składniki :

  • 4 świeże lub suszone morele (32 g)
  • 1 szklanka świeżo wyciskanego soku marchwiowego ( 250 ml) z ok 1 kg marchewki

 

 

 

 

Kolacja : 

SAŁATKA Z MARYNOWANYM TOFU
Sałatka z marynowanym tofu :

Składniki:

marynata :

  • 1 ząbek czosnku ( 5 g)
  • 1 łyżka musztardy ( 20 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny ( 6 g )
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( 5 g)
  • 1 łyżeczka sezamu ( 5 g)
  • Oraz
  •  1/2 kostki tofu ( 90 g)
  • 1 żółta papryka ( 140 g)
  • 1 pomidor ( 100 g)
  • sałat rzymska lub inna ( 100 g )
  • garść sezonowych owoców jagodowych

Zrób marynatę : połącz zgnieciony czosnek z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i sezamem. Tofu pokrój w cienkie plasterki i zostaw w marynacie na godzinę. Umyj paprykę, usuń ziarna i pokrój ja na małe kawałki. Pomidora pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij liście. W misce połącz sałatę z papryką i pomidorem , dodaj tofu i polej pozostałą marynatą. Udekoruj owocami.

I jak Wam się podoba ?

Love Vegan  Love Vegan

Anna To biega, Anna Tamto gotuje !  Travel dog towarzyszy ! Jemy … wszystkie trzy !  Anna Tamto dba o dietę Anny To 🙂 W czasie wspólnych harców następuje przekazanie posiłków 🙂 !

Love Vegan   Love Vegan

Jeśli jeszcze macie wątpliwości, czy sięgnąć po tę książkę dodam, że jest ona pełna wskazówek :  jak gotować , robić zakupy , używać mniej soli.  Jest w niej bardzo wartościowe wyjaśnienie roślinnych zamienników: jajek, białka, soli, majonezu a nawet jajecznicy !

Love Vegan

Jak dla mnie super ! Bądźcie pewni, że co jakiś czas będę się chwaliła ugotowanymi, wegańskimi potrawami według przepisów z tej książki.

Anna Tamto

 

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *