Na pewno każdy ma w swoim domu przynajmniej jeden kwiat  – czy to do ozdoby czy do … jedzenia ! Dobrze czytacie-do jedzenia, możecie być również nieco zdziwieni jeśli napiszę, że każdy może być „kwiatożercą” bo pomysły jakie Wam przedstawimy są banalnie proste.

Trzeba tylko trochę chęci, a efekt będzie bardzo widowiskowy i na dodatek bardzo smaczny. 🙂 Kwiaty w kuchni to ostatnio bardzo modny trend więc nie kupujcie tylko takich co można je postawić na kuchennym stole ale również takie, które można zjeść.

Poza tak oczywistymi roślinami, które możemy wykorzystać w kuchni jak np. bazylia, pietruszka, rozmaryn czy szczypiorek jest także ogrom np. kwiatów, które takiego oczywistego wykorzystania nie mają a potrafią poprawić wygląd prawie każdej potrawie:

Bratki, stokrotki, płatki róży, fiołki , kwiaty cukinii, kwiaty lawendy, kwiaty nasturcji to jadalne skarby 🙂 Więc do dzieła 🙂

Na pierwszy ogień pójdą spring rollsy czyli czyli ruloniki z surowego papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, do którego dodamy oczywiście kwiaty ! Jest to świetny pomysł na posiłek w czasie lata. Nie zapycha i jest bardzo lekki, idealny na lato 🙂 Najlepsze w tym przepisie jest to, że możecie użyć w nim czego tylko chcecie albo zaufajcie nam i kierujcie się naszym przepisem… a oto on 🙂 :

Kwiatowe menu kwiatowe menu-rollsy

Czego potrzebujemy:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 1- 2 marchewki
  • połówka awokado
  • bratki
  • mieszankę sałat i kiełków

Przygotowanie warzyw: marchew i awokado obrać, a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża pokroić w cienkie paseczki.

  

Zwijanie: odcedzić pokrojone warzywa z wody, naszykować kiełki oraz oskubać liście z ziół. Makaron ryżowy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, do płaskiego naczynia tak aby zmieścił się tam płat ryżowy. Nalać letnią wodę. Każdy płat papieru ryżowego delikatnie moczyć w wodzie, układać na przygotowanej powierzchni do zwijania i po kolei napełniać składnikami. Najpierw kłaść liście bratków, następnie makaron ryżowy, warzywa i inne dodatki jakie sobie zażyczymy.. Zacząć zawijać od prawego dłuższego boku, następnie ciasno zawijać lewy bok i na koniec dwie pozostałe końcówki. W ten sposób zawinąć wszystkie rulony, na koniec w miseczce połączyć składniki sosu i podawać razem, mocząc każdego rollsa.

spring rollsy -Kwitowe menu spring rollsy -Kwitowe menu spring rollsy -Kwitowe menu spring rollsy -Kwitowe menu

Jeśli rollsy już zrobione to trzeba czymś to “zapić”, bo w końcu nie samym jedzeniem człowiek żyje 🙂 Napój z wykorzystaniem kwiatów ? Bardzo proszę -oto i on ! :

Kwitowe menu-woda kwiatowa Kwitowe menu-woda kwiatowa Kwitowe menu-woda kwiatowa

Czego potrzebujemy :

  • wody 😀 !
  • kwiaty róży
  • stokrotki

Powiem wam szczerze, że tak pięknie pachnącej wody nigdy nie piłam. Dosłownie można ją pomylić z perfumami – niby mała rzecz a gwarantuje, że zaskoczycie nią wszystkich ( już nie mówiąc o tym w jaki zachwyt ich wprawicie 😀 )Na zakończenie mamy coś specjalnego czyli ciasto lawendowe ! Jeżeli chcecie możecie również zrobić ciastka lawendowe o których już pisałyśmy na blogu : http://annatoannatamto.pl/lawendowe-pole-czyli-jak-opuscic-miasto-na-dobre-przepis-na-ciastka-z-lawenda/ Ciasto jest na prawdę pyszne i wbrew pozorom wcale nie takie słodkie jak mogłoby się wydawać. Krótko mówiąc w sam raz na lato !

Lawendowy Jagielnik Raffaello bez pieczenia  

 

Przepis na  Lawendowy Jagielnik Raffaello bez pieczenia  :

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 6-10 łyżek ksylitolu lub zwykłego cukru
  • 200 gr wiórków kokosowych
  • dowolna ilość kwiatów lawendy

Kasze jaglaną kilkukrotnie płuczemy wodą , zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, 1 szklanką wody i gotujemy około 20 minut.( do miękkości kaszy) . Następnie dodajemy wiórki kokosowe zostawiając jednocześnie odrobinę na posypanie ciasta. Dosypujemy cukier, jeszcze raz zagotowujemy i pozostawiamy na ogniu jakieś 10 minut ciągle mieszając. Dodajemy świeżo zebrane kwiaty lawendy. Następnie całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do tortownicy. Schładzamy w lodówce i posypujemy wiórkami.

   

Na naszym stole gościła również czekolada z fiołkami i własnej roboty konfitura z róży ale przepisy na te cuda zobaczycie przy okazji innych wpisów 🙂 Cierpliwości

Smacznego 🙂

Anna To i Anna Tamto

20
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *