„Książka Karola Wernera Kołem się toczy. Przez Kaukaz i Bliski Wschód to opowieść o ludziach zamieszkujących kraje być może geograficznie niezbyt dalekie, lecz odległe obyczajowo.”

Ów kontrast i różnice kulturowe bardzo mocno widać ale absolutnie nie przeszkadza to w dogadywaniu się, wręcz przeciwnie Karol Werner otrzymuje wiele ciepłych słów podczas podróży i wiele ciepłych herbacianych czajów 🙂

Ale co najważniejsze pomimo tytułu nie jest to książka wyłącznie dla fanów jednośladów ! Często czytając książki tego typu myślimy że będzie to z pozoru zwykła relacja z trasy przemierzanej rowerem ale książka ta kryje coś więcej. Łamie stereotypy, pokazuje wiele historii (nie)zwykłych ludzi 🙂

Zdecydowanie jedna  z ciekawszych polskich książek podróżniczych 🙂

Anna To

 

Bardzo fajna książka o tym jak można cudowanie zorganizować sobie podróż robiąc jednocześnie coś co się lubi najbardziej czyli jazdę za rowerze. Czuć, że autor kocha wiatr we włosach:) ludzi i wyzwania. Super książka i blog prowadzony przez Karola broni się sam 🙂 Polecam, aby więcej takich książek. Chłopaki zaczęli i skończyli swoją podróż w Gruzji, odwiedzając jeszcze Armenię, Iran, Irak i Turcję.

„Gruzini znają 300 potraw bazujących na bakłażanie. To jedno z najpopularniejszych u nas warzyw…Goszczą nas kolacją-gospodyni podaje ser krowi, pomidory i rolowany bakłażan. Jest miękki momentami włóknisty , nadziewany orzechami wymieszanymi z czosnkiem, jakimiś przyprawami i olejem. Cierpki oryginalny smak. Warto było spróbować ale fanem tej potrawy nie zostałem ”

No właśnie czy warto?  Zdecydujcie sami 🙂

Przepis na gruzińskie roladki z bakłażana-Patridżiani

 

Składniki na około 10 – 12 rolek:

  • 1 duży bakłażan
  • garść pestek granatu
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry razem z łodyżkami, zgrzebnie posiekana
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • Odrobinę szafranu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i czarny pieprz

Bakłażana przekroić na pół wzdłuż. Położyć na blacie przecięciem do dołu i przy pomocy ostrego noża pokroić wzdłuż na plastry grubości około 2-3 mm – tak ułożony łatwiej się tnie*.

Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na dnie dużej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju i po kolei obsmażać bakłażany po 1- 2 minuty z każdej strony, powtarzać w turach aż do momentu, kiedy wszystkie plastry będą obsmażone*. Odsączyć na ręczniku papierowymi i odstawić do przestudzenia.

W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą, przyprawami i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu .Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

 

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *